Har tenkt litt på dette lav karbo kostholdet, det inneholder jo veldig mye kjøtt, hvis alle mennesker var vegetarianere ville det vært mat nok til alle. Det er jo urealistisk, men all denne kjøtt etinga vår vil jo påvirke. Dessuten går det jo mye strøm/ energi bruk til all denne kokingen og stekingen .. Så sånn sett bidrar vi iallefall ikke til å løse sult og miljø problemer...........er litt i "kverulant hjørnet" i dag :D
Altså, jeg liker å velge det jeg føler er best for meg og miljøet, feks spiser jeg mye dstorfekjøttdeig, ikke bare fordi det er billig, men fordi det er gammel melkeku som har gjort nytta si til mere enn bare kjøtt.
Svin spiser jeg en sjelden gang, jeg liker ikke svineindustrien, dessuten føler jeg meg ofte dårlig av å spise svin.
Men for å få nok protein og lite nok karber, må jeg spise noe kjøtt.
Klart jeg kunne blitt vegetarianer, spise helt vegant og kjørt meg selv i grøfta, så slipper jo samfunnet meg da, men jeg er skikkelig ego og vil leve og ha det bra og slippe unna de verste sykdommene.
Soya kan jeg ikke spise heller og jeg prøvde meg på belgfrukter, men fikk for utsabilt blodsukker, så der forsvinner også noen proteinkilder. Og ost er jo laget av melk fra ku..
Når det gjelder strøm mm så skulle jeg ønske jeg hadde gaskomfyr, mere økonomisk. Men elers er det lurt å lage store porsjoner, feks kylling ti lsalat som ikke trenger oppvarming, eller varme ting i mikro.
Vel, å gå over til lavkarbo betyr jo også renere produkter. Ikke mere posemat, halvfabrikata, utbytter masse grønnsaker bedre, brukter middagsrester til lunsj. Ikke spiser vi frukt som ofte er fraktet langt heller.
Så LITT av forbruket kommer jo tilbake. På en måte. :)
Men man kan jo være bevist på å bruke sesong grønnsaker, kjøpe mat/kjøtt/egg/fisk fra lokale produsenter, man kan gå over til bio-mat, uten sprøytemiddler.
Men man kommer ikke bort fra at kjøttproduksjonen er miljøkrevende da.... Fiske mer selv kanskje??
Det finnes i dag ingen bærekraftig måte å produsere nok mat til alle. Og vi lavkarbere er de verste overforbrukerne i verden. Ikke noe å gjøre med det.De fleste vil ikke tenke på det og liker å tro at de er blekkulfer som Stordalen så fint sa det.
Problemet er vel egentlig at vi er for mange mennesker på jorden og det tror jeg er årsaken til de fleste problemene vi har - og de vi kommer til å få.
Jeg tror heller ikke at det hadde hjulpet om alle hadde blitt vegetarianere. Vi hadde blitt for mange etter en stund allikevel.
Dessverre :(
Spiser masse fisk,skalldyr og egg i alle variasjoner. Storpiser av meieriprodukter, allslags oster, cottage, rømme, fløte osv osv. Alle lovlige grønnsaker og salater. Elsker majones. Karins brød og Nannahs knekkebrød er et must!!:D:D
Jeg har rett og slett aversjon mot kjøtt, har hatt det i mange år, klarer ikke spise det!
Det var nok jordbruksrevolusjonen som i sin tid (10ooo-12ooo år siden) som er årsaken til at vi er så mange. Hadde vi fortsatt å jakte og sanke hadde nok antallet mennesker vert vesentlig lavere. Det hadde sikkert vert en fordel både for kloden og oss. Ikke sikkert at dampmaskin engang hadde vert oppfunnet.
Mvh Grovsnus
(som er litt glad jeg slipper å gå ut i sludd og regn og hente en mammutt til middag)
Du skal være glad du slipper å leve på gress og frø og slikt. Og KANSKJE få spise en mamutt en gang i blandt, når du orker å jakte og medlemmene er friske nok til å jakte med deg. ;)
Ellers: Det er jo mye som forbruker vår klode, bil, shopping av klær, strøm, og alt mulig annet mindre nødvendige ting vi kjøper oss. Så om du har dårlig samvittighet for å spise masse kjøtt, så er det jo bare å kutte ned på annet. Gjenbruk av møbler, klær, bøker. Reise mindre fly (ikke for at vi har noen valg idag da..) og bil, etc.
Aslaug: du er ikke vegetarianer når du spiser fisk og skalldyr....de har en mor og far!
Men finnes tråder for de som er lavkarbo og veggiser her inne. Oppskrifter og alt mulig. Jeg spiser ikke mye kjøtt, men endel soyaprodukter og i sverige har de utmerkede "kjøtt erstatninger". :)
Ellers er det jo mye fisk i havet! Den kan spises rå, så slipper man å bruke annen energi enn tilberedning, for eksempel gravet laks pluss pluss pluss og fisk er jo dessuten veldig sunt!
Tror kanskje ikke vegetarkosten er så bra for miljøet likevel. Lierre Keith har akkurat gitt ut bok om vegetarmyten. Hun har 20 års erfaring fra vegarianismen, men har i det siste sett på miljøaspektene rundt vegetarianismen og dyrking av ikke-animalsk føde til mennesker.
Ha! Det jeg visste. Den boka skal jeg kjøpe til mannen, hehe! (men som den mannen han er, så velger han bare å ikke tro på det som ikke beviser hans meninger...)
Sitat fra omtalen av boka: "Odlingen av vegetarisk basföda, som ris och soja, gör att vattenreserverna sinar. Den biologiska mångfalden minskar, jorden utarmas och klimatförändringen påskyndas."
Høres jo logisk ut. Og siden grønnsaker inneholder mye mindre energi, må vi mennsker spise mye større mengde av dette også. Så sånn sett kan man ikke bare sammenligne produksjon av 1 kilo kjøtt og 1 kilo grønnsaker. Må også se det i forhold til hvor mye man spiser av hver ting. Dessuten fett også..
1 kilo grønnsaker i tradisjonell jordbruk, med sprøytemidler, reist langt fra varmere strøk, bruker nok sin andel av miljøkvota. Så da må det være bedre med en ku fra nabolaget.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.