
Fumle sa for siden:
Ifølge denne undersøkelsen så er 'nervegiften' friskmeldt!
www.dinside.no/839442/her-er-aspartam-dommen
Hva mener dere? Er dette positivt for dere eller negativt?
Fumle sa for siden:
Ifølge denne undersøkelsen så er 'nervegiften' friskmeldt!
www.dinside.no/839442/her-er-aspartam-dommen
Hva mener dere? Er dette positivt for dere eller negativt?
Yonah sa for siden:
Tror ikke noe på at aspartam er OK... Man kan jo leve i troen om man vil da.
Fumle sa for siden:
For min del så kunne jeg ikke brydd meg mindre, men er jo godt å vite at de små mengdene man får i seg kanskje ikke var like skadelig som man først mente :)
Kitt sa for siden:
Jeg har aldri trodd på propagandaen om at det er sååå farlig!:)
Lærte da jeg gikk på ingeniørhøgskolen 88-91 at det var trygt. Forskningen som skulle bevise at det var farlig, var ikke holdbar og ingen i miljøet trodde på det!
Og dette sier dr. Torkil:
Charlott sa for siden:
Kanskje dette med aspartam blir litt som med kolestrolmyten?
Kitt sa for siden:
Eller alle de andre tingene vi finner en masse motstridende opplysninger om?
Jeg har liksom ikke helt skjønt alt dette hysteriet rundt aspartam ut i fra hva jeg lærte den gangen, men sier vel som Bombasticus i dr. Torkils innlegg:
Alt med måte!;)
Charlott sa for siden:
Vi går for "alt med måte"-varianten vi :D
Kitt sa for siden:
:ja::ja::ja:
For helge- Cola zeroen min er det ingen som får ta fra meg!;)
Charlott sa for siden:
Må ærlig innrømme at jeg har null peiling på hva jeg finner aspartam i, drikker ikke hverken brus eller saft og spiser ille lite type "sukkerfritt".... så, hva finner man stoffet i?
Cherry sa for siden:
Mja, tja...hvem vet. Hodet mitt fungerer værtfall mye bedre uten daglig inntak av pepsi og cola zero.
Jabba sa for siden:
Daglig inntak er vel ikke akkurat med måte.....
Jeg tror også på "alt med måte".....:)
Har på ingen måte dårlig samvittighet om jeg tar meg et glass Zero i helgene nei....
Kitt sa for siden:
Og hodet mitt fungerer mye dårligere!
Når jeg ikke "får lov" til å drikke Cola Zero, drikker jeg nemlig alt for lite!
Så lite at jeg blir svimmel og kvalm og surrete!:p
galleren sa for siden:
Jeg kommer aldri til å "friskmelde" aspartam for min egen del.
Aspartam sin prominente fremgang i matvareprodukter etc skyldes tung lobbyvirksomhet av store produsenter, da spesielt ifra USA. At denne nye studien, som er utført av et..erhm.."eksperteam fra EU", prøver å forsikre befolkningen om at den er ufarlig er like troverdig som en rev på en minkefarm.
Jeg vil gå så langt som å si at det er bedre å faktisk få i seg normalt sukker enn det er å gumle nedpå med aspartam. Det bedre alternativet er jo selvfølgelig Stevia (som jeg til glede har fått i meg flere ganger på tur i Japan).
Kall meg gjerne konspirasjonsteoretiker, men uansett hvordan en vrenger og vrir på det, så vil penger alltid gå foran helse og folkets beste. Derfor har vi i dag Aspartam iplassen for Stevia, matvarer med unaturlig holdbarhetsdatoer, light produkter uten sunt og metta fett, plante-oster osv osv.
Ysj, for en gal verden! :D
Lulla84 sa for siden:
Jeg har drukker masse pepsimax, avhengig. Er på dag 2 nå uten dette. Jeg har aldri merket noe "skade" av aspertam. Men jeg tror ikke den er så fredlig likevell. Men jeg tror ikke små mengder er farlig. Jeg prøver likevell og unngå dette. Har sukkerfri saft til småen, men ikke noe aspartam i den.
Nemii sa for siden:
Nå snakker man kanskje ikke om skader som skjer dagen derpå - det er vel heller langtidsbivirkninger man tenker på..
Heksa sa for siden:
Det at man ikke har kunne dokumentere negative bivirkninger som følge av aspartam er forsåvidt ikke noe nytt, men det er allikevel fint å få det bekreftet gjennom forskning. Jeg synes resultatene av forskningen er toppers nyhter. Med det forbruket som er per i dag f.eks av lettbrus så har det jo ganske mye å si helsemessig totalt sett. Konspirasjonsteorier på ymse nettsider klarer iallefall ikke å skremme meg. Nå er uansett ikke forbruket mitt av aspartam så veldig høyt lenger, etter at jeg sluttet med lettbrus.
LCHF4life sa for siden:
Jeg er delvis enig med galleren, men skal man begynne å tenke konspirasjonsteorier kan man jo også lure på om aspartam igjen truer sukkerindustrien, og at det er derfor "farene" ved aspartam dukker opp ;)
Hvorvidt det er farlig eller ei, kommer også an på hvilken vinkel man ser det fra. Sukker er naturlig ja, men påvirker blodsukkeret som er ugunstig for bl.a diabetikere. Aspartam påvirker ikke blodsukkeret, er uten kalorier, gir ikke tannråte osv, men er igjen ikke naturlig og man kan risikere og bli lysegrønn. Sånn kan man holde på en stund.
Og hvor mye får man i seg? Antagelig mer enn man er klar over, men siden det er så mye søtere enn sukker så er mengdene mindre. Jeg var innom temaet søtningsmidler i bloggen min i dag, og fant lignende ekspempler på ADI som nevnes i artikkelen som er utgangspunktet for denne tråden. Et barn på 20 kilo kan spise 2 kilo syltetøy uten å overskride ADI. Det betyr ikke at man bør spise 2 kilo syltetøy. Altså små mengder.
Generelt for søtningsstoffer syns jeg jo man bør holde seg mest mulig unna. Sett alle forvirrende "fakta" til side om farlig/ufarlig, så tror jeg søtning -naturlig eller ei, skaper et behov. Det er fler som nevner "avhengighet" til feks. lightbrus og jeg har hatt det samme selv. Det er så mye enklere å holde seg unna ved å kutte ut helt. MEN skal jeg først spise søtningsstoffer, så foretrekker jeg de som ikke påvirker blodsukkeret eller tvinger meg på porselensbussen. Stevia virker interessant, men er foreløpig ikke utprøvd :)
sommerfugl sa for siden:
Jeg får sterke kvalmeanfall av Aspartam, etter å ha drokket mye Pepsi Max over lang tid.. :(
Beatrixie sa for siden:
Aspartam ble nektet godtkjent flere ganger før man tilslutt klarte å få det godkjent i matvarer som en følge av "penger og makt",under Reagan-perioden.
Flere land i verden bl.a Japan har forbudt aspartam i mat.
US Airforce og US Navy advarer sine piloter mot å bruke selv små mengder som en bit tyggegummi. De sier det kan gi epileptisk aktivitet, gi plutselig hukommelsestap, svimmelhet og gradvis tap av synet.
Jeg reagerer ekstremt på kunstige søtningsmidler,selv ved lavt inntak,så jeg skyr alle disse produktene som pesten.
Jeg tror ikke vi mennesker profiterer på å spise kunstige søtningsmidler.
Man bør heller legge om kosten slik at vi trenger mindre og mindre søte produkter,og heller spise litt vanlig sukker iblandt istedetfor å pøse innpå store mengder lightprodukter som ingen vet langtidsvirkningene av.
TrillTrall sa for siden:
Kjemikalier som er helt ukjente for kroppen ligger jeg unna så godt jeg kan. At noen (med mye penger og makt) påstår at dette er helt ufarlig er totalt uinteressant for meg - kroppen min vil ikke ha det så sånn er det med den saken. Den sier klart fra om jeg får i meg noe, ved å gi meg magesmerter og luft i magen. Da tror jeg det er sunnere med litt "naturlig" sukker.
Manina sa for siden:
Jeg er enig med Galleren, Beatrixie og TrillTrall. Det er et kunstig søtstoff og ikke noe kroppen vår er tilpasset på noen som helst måte. Det blir produsert for å opprettholde søtsuget hos folk som ikke lenger vil spise sukker. Problemet med brus er ikke bare sukkeret, men også surheten. Brus er faktisk surere enn kaffe. (Google pH-verdier).
Jeg skyr aspartam og andre kunstige søtstoff og sukkeralkoholer som pesten, både fordi magen reagerer momentant, og fordi jeg ikke vil ha slike typer "mat" og drikke. Og det går altså helt fint, siden jeg aldri har likt smaken på kunstig søtning.
At EU-eksperter har frikjent aspartam sier mer om det systemet enn om ufarligheten av aspartam, mener jeg. Det har jo tross alt vært forsket på dette før, med veldig forskjellig resultat.
Forresten er ikke alltid "litt" så lite. Hvis man sammenligner med tilsvarende mengder med brus/godteri og andre ting med tilsatt sukker, så ville man tenkt at dette er for mye. Det er jo derfor de fleste her går på lavkarbo. Selv om man trenger mindre mengder aspartam for å få tilsvarende søtsmak som sukker, så er det kunstige ved det etter min mening en større belastning på kroppen på andre måter. Og denne belastningen kan ikke alltid bare sees fra en dag til en annen.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.