< Tilbake til oversikten

Tipse hverandre om hvordan hindre at man sprekker/ hvordan sprekke mest elegant

#1

ada-emilie sa for siden:

Leser her inne at folk vil klare dette kostholdet som en livsstil for alltid,men sprekker av og til. Det er skummelt med disse sprekkene fordi de kan vedvare slik at man er ute av ketose og spisestilen. Har dere tips vi kan dele med hverandre om hvordan forebygge sprekker, gi alternatirv til maten vi sprekker med etc? Hva sprekker du på og ser du hvorfor? Hva kunne du gjort for å unngått det, og hva kunne du spist som ikke satte blodsukkeret i været?


#2

Alkazelters sa for siden:

  • Ikke sprekk mer enn at det fortsatt kan kalles for lavkarbo (120-150 gram karbohydrat i løpet av et døgn).

  • Sørg for høyt fettinntak ved sprekk, da dette bremser blodsukkerstigning (Det kan også stimulere til økt fettlagring, men det driter jeg i).

  • Velg et kosthold du kan leve med hele livet, fremfor å gå på kurer. Har du planer om Fedon/Lutz/ El (mindre restriktive lavkarboretninger) når du er ferdig slanket, begynn heller på disse med en gang, og godta at slankingen kommer til å ta lenger tid.


#3

Kitt sa for siden:

For å unngå å sprekke, er det for meg viktig å kunne planlegge. Feks når jeg vet at vi skal i en bursdag, så bestemmer jeg meg for at jeg kan spise "ulovlige" grønnsaker til middagen, men ikke dessert eller kaker. Har gjerne med meg en lavkarbokake så jeg også kan ha litt "til kaffen".
Tenkte ikke på at vi kom til å få kaker på en speideravslutning før jul, fikk ikke forberedt meg og sprakk som et troll i sola!:o

Dersom jeg bestemmer meg for å ha en dag med "sprekk" for å ikke sprekke ukontrollerbart, er jeg veldig klar på at det kun er denne dagen. Skriver gjerne opp liste på forhånd over hva jeg har lyst på, spiser det jeg orker (magen er ikke vant til store måltider lengre, så det er uansett begrenset hvor mye jeg orker) og er rett tilbake på ketolyse neste morgen!
Bestemte meg tidlig for å ha ketolyse- ferie 1.-5. april.
Noen påske- godis- rester står og roper på meg fra skapet, men jeg har ikke noen problemer med å overhøre det. I dag er jo ketolyse- dag igjen. Det har vært bestemt lenge, det!:D



#5

Gracella sa for siden:

Ellers så er det litt forskjell på en sprekk og en sprekk... Jeg ser ikke på det som en sprekk hvis jeg bestemmer meg for å spise mer høykarbo i julehøytiden eller at jeg vil spise en softis til sommeren. En sprekk for meg vil være at jeg spiser en softis hver gang jeg er i byen eller at jeg går amok i kakefatet hver gang jeg er på besøk hos noen.

Det er som Kitt sier: Litt planlegging, ta med kake selv, vær mett når du skal være i en sosial setting med mye mat...


#6

Jabba sa for siden:

Om du sprekker - unngå dårlig samvittighet! Legg det bak deg med en gang og fortsett på lavkarbo fra neste dag!
Dårlig samvittighet fører til stress som deretter fører til vannansamlinger som deretter fører til vektoppgang / stillstand og deretter mer dårlig samvittighet....osv osv.

Vet du at du skal i bursdag en dag og vil gjerne spise litt kake / is f. eks, spis minimalt med karbo fra morgenen av og avslutt gjerne med en økt hard trening.....


#7

Photobscura sa for siden:

Jeg tror jeg har hatt to sprekker, eller hva jeg skal kalle det i løpet av de snart fire årene som har gått siden jeg la om kostholdet. Og jeg er ganske sikker på at grunnen til det er at jeg ikke obsesser på maten jeg ikke har godt av, og grunnen til det igjen tror jeg er fordi jeg aldri har sagt til meg selv at noe er forbudt. Jeg prøver i størst grad å eliminere ord i all kommunikasjon jeg fører meg med selv som har et snev av straff eller skam i seg.
Så, enkelt sagt; jeg vet hvordan jeg reagerer på noe med raske karbohydrater i seg, så da lar jeg være å spise det. Det behøver ikke å være så vanskelig, det skal ikke måtte være en kamp.
Det skal heller være motsatt, og jeg tror overhodet ikke det handler om disiplin eller viljestyrke, men valg og bevisstgjøring. Jeg lar være å sprekke fordi jeg og kroppen min faktisk fortjener det å være sunn og føle behag i forbindelse med næringsinntak.


#8

ada-emilie sa for siden:

Så fin tråd dette ble. Jeg leste et tips et sted jeg har fulgt og det er å finne lure erstatninger for mat man ikke egentlig vil ha men som man tenker på når man har lyst på noe. Her inne er det mange oppskrifter og det er bra for da har vi en redning innen lavkarbo om vi har kjempelyst på vafler eller hva det måtte være. Å spise det man har lyst på er viktig, på en lur måte, ikke den mest lettvinte. Altså at man tenker ut noe lurt før man handler. Mine viktigste erstattere er :grønnsaker istedenfor frukt, ost istedenfor fedonbar, atkinsbar istedenfor fedonbar, pulverkaffe istedenfor kornkaffe, soyamelk(ren) istedenfor kumelk i te og kaffe, sitronsaft i salaten istedenfor ananas, kjøtt/fisk istedenfor brød.


#9

Photobscura sa for siden:

Jeg vet også om ei som skrev her inne at hun stoppet seg selv hver gang hun holdt på å kjøpe en sjokolade eller tilsvarende, og spurte seg selv om hun virkelig hadde lyst på dette. Videre, dersom svaret var ja, hvorfor. Sjokoladeavhengighet kommer jo fra et sted, vel setter det i gang en del prosesser rent kjemisk, men det må ha vært noe der i utgangspunktet som gjorde at vi ønsket denne følelsen framfor noe annet.
Og Neelam, jeg har hatt sug som alle andre, altså :o. Jeg skalv meg som et aspeløv gjennom fjorten dagers sukkeravvenning, jeg måtte hele tiden minne meg selv om legens ord om diabetes for å komme meg gjennom det. Og jeg vet selv at jeg kan ikke kjøpe en sukkerfri eller mørk sjokolade og tro at jeg kan ta en liten bit og legge vekk resten til senere. Så da må jeg enten godta det, eller la vær.
Nå ser ikke jeg på det å kjøpe en skikkelig mørk sjokolade som en sprekk, og jeg gjør som jeg beskriver over her at noen andre nevnte at de gjorde, nemlig spør meg selv. Og jeg setter et skille mellom lyst og trang også.
De to sprekkene jeg har hatt, ut fra hvordan jeg definerer sprekker, var en bøtte Haagen daes som jeg tvang i meg etter et litt ublidt møte med kjærligheten, den andre sprekken var da jeg besøkte foreldrene mine, kom noe påseila hjem fra puben til et nesten tomt kjøleskap, og trykte i meg et stort stykks smörgåstårta. Begge delene hadde noe litt tvangsmessig over seg, det er hva jeg anser som sprekk :).
Med det sagt, jeg har ikke hatt noen ''planlangte sprekker'' heller, men jeg reagerer veldig sterkt, da. Såpass at jeg blir syk av det. Kanskje jeg er litt heldig sånn sett? :o. Det holder liksom med den årlige glukosebelasntningen ...


#10

Kitt sa for siden:

Hadde jeg blitt syk med det samme jeg hadde spist en sjokolade eller en fersk bolle med smør og brunost, hadde jeg nok styrt unna! Som jeg gjør med cashew- nøtter! Er ikke verdt en natt med hodet ned i porselenet!
Men når jeg skal forholde meg til at jeg muligens kan få senskader av diabetes om 40år, da er det lettere å gi etter for fristelsen!:o

Har oppdaget at pizza ikke er lurt å spise, får en alldeles fantastisk halsbrann, så det kommer jeg IKKE til å crave mer. Det er bare ikke verdt det!:nei:


#11

Max sa for siden:

For min del er det lettere å holde seg helt unna f.eks. søtt, og det er bare å si det høyt og tydelig når man blir tilbudt kaker osv.

Jeg har ingen planer om å spise godis til vanlig igjen, ei heller kaker jeg blir bydt på når jeg er borte. Det er jo en ærlig sak å si at man ikke spiser verken sukker eller mel :)

Ellers er jeg enig med Kitt, planlegging er alfa og omega for meg også :)


#12

Lullen sa for siden:

Samme her :)
Hadde også planlagt en sprekk i påsken. Må si at jeg neste kviet meg for å spise en potet til lammelåret. Spiste en del påskegodt også. Og så spiste jeg bla vanlig brød til frokost noen ganger. Var nesten helt uvirkelig og må si jeg savnet å være i ketose. Drakk litt melk og jucie, det rare var at det ikke smakte godt en gang...

Så igår var jeg selvfølgelig på riktig vei igjen :)


#13

Kitt sa for siden:

Å la kaker og sjokolade være, er ikke så vanskelig som "Vanlig" mat. Spiste jo ikke sjokkis hver dag før heller, men savner ferskt brød, rundstykker på søndagsmorgenen, ris til kyllingen etc.:nedfor:

Men med blomkålmos og Nannahs lyse søndagsbrød samt litt planlegging skal jeg holde meg pent i ketose frem til 17. mai!:D


#14

agurken sa for siden:

Jeg hadde noen reale "sprekker" i påsken. Familiens nybakte rundstykker, barnedåp med masse deilige kaker og følelsen av å være "ferdig slanket" gjorde at jeg kastet meg ut på disse gode tingene. Ingen krise det, forsåvidt, men jeg klarer ikke helt å slutte... Spiste sjokolade både fredag og lørdag nå i helgen, og jeg kjenner det jo på kroppen. Får utslett og eksem med en gang...
Men jeg vil ikke ha de tapte kiloene tilbake, i tillegg til at jeg vil ha en kropp som fungerer bra. Det gjør den når jeg spiser lchf og klarer å holde meg til det. Så jeg MÅ bare klare å komme tilbake i den gode stien igjen. Men det ble plutselig litt vanskelig...


#15

Muttern_123 sa for siden:

Jeg har vært i ketose siden midten av november og har ikke i det hele tatt "sprukket" som dere kaller det eller hatt lyst til det...Heller ikke i jula.. Fant fort ut at dette er kostholdet for meg, noe både kroppen og badevekta er enige i :D Men nå skal det også sies at jeg aldri har vært glad i søte saker....heller mer mot å maule middagsrester...og det kan jeg jo fortsette med!! Tenker i det hele tatt lite på mat nå...spiser når jeg er sulten og stopper når jeg er mett..Null stress:D


#16

Lissi80 sa for siden:

Jeg vet ikke om jeg har hatt "sprekker" jeg, for jeg spiser LCHF og det gjør jeg også dersom jeg lager noe godt til dessert i helgene f.eks :) Og jeg er av typen som vil unne meg noe innimellom, helt avholds til søtsaker vil jeg ikke være -for da blir jeg ikke noen god person å være sammen med ;) Så i ukedagene er jeg striks og spiser kun "ren mat" og når jeg er sulten (2-3 måltider pr. dag), mens i helgen kan jeg lage lapper, vafler, kaker -ikke alt på en og samme helg selvfølgelig, men jeg synes det er hyggelig en søndag og sette seg ned etter middag med en kaffe og noe "godt" attåt. Men det er LCHF det jeg lager da også, så ser ikke på det som "sprekk" :) Og 86% eller 90% sjokolade er jo bare et must i helgen når de andre spiser sitt helgegodt, men klarer da og begrense meg til en bit eller to -må ikke spise hele plata liksom.

Mamma er veldig "bekymret" for at hun ikke skal få kaker når hun kommer i bursdager/søndagskaffe til oss. Da mener hun kaker med sukker og mel. Og joda, jeg skal nok bake kaker med sukker og mel, men også LCHF varianter til meg selv -for sukker og hvetemel er jeg ferdig med :) Så får hun sitte der med sine sukkerholdige kaker..hehe..Hun lever ganske etter LCHF selv hun i hverdagen, men ikke så "strengt" som meg som hun sier...

Hvis jeg skal definere noe som ville vært sprekk for meg, så ville det vært å spise et skikkelig høykarb måltid (brød, pasta, ris, smågodt med sukker, vanlige kaker og bakst med sukker og hvitt mel f.eks) -men det kommer nok aldri til å skje, for jeg lager meg heller noe "lovlig" innenfor LCHF når jeg får lyst på noe søtt i helgene :)


#17

Eucalyptus sa for siden:

For min del spiser jeg heller et godt måltid når jeg kjenner søthungeren komme over meg. Gjerne etterfulgt av en skikkelig fløtekaffe med cocosa. Fokuserer på det jeg kan skeie ut med. Det funker:)


#18

Megvel sa for siden:

Litt av det det gjelder er også en "er det verdt det"-filosofi.
I går skulle vi på kino (vi er småbarnsforeldre så dette er litt stort)- dumme systemet var helt på tur og vi fikk ikke billetter(!). "nei ska vi gå for sushi da?" sier gubben (vi hadde egentlig spist middag, men vi eeelsker sushi).
Så da kjøpte vi oss en favoritt hver - softshell maki. Å så godt, mye prot og fett og LITT ris. Lov, godt, nok.
Og så vet jeg at jeg har litt vannvekt i dag men det går over.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.