Positivt at de fokuserer på fedme, men igjen glimrer Frølich med sine standard svar. Spis mye brød, ikke spis fett, pass på for "fettbombene", og så videre. Det sørgelige er at Dagbladet benytter EN kilde til sin artikkel, når temaet er forbundet med så mye kontrovers og diskusjon. Dette vil jeg kalle laber journalistikk. De som ikke gidder ta seg bryet med å undersøke nærmere ang kosthold og helse, må ta slike svar som god fisk, og jeg ønsker de lykke til med å følge et "standart norsk variert kosthold."
Du blir ikke tykk av brødet, men dert du legger på av fete pålegg, smør, margarin osv.
Jeg spiser selv ca 6-8 skiver daglig og dessuten grøt eller kornblandinhger til frokost.
Man eser ikke opp av brød, så bare slapp av. og spis videre på brødskivene, men forsøk spise så grovt brød som mulig og reduser fettet i kosten
Wenche Frølich
Wenche Frølich ja, se det er en dame med karisma og utstråling :p
Lite profesjonelt av Dagbladet å basere seg på kun en kilde, og i tillegg en såpass kontroversiell kilde som henne. For hun må vel sies å være kontroversiell nå, de aller aller fleste har vel fått med seg at dette med brød ikke er så entydig sunt.
Så i den gamle nettdiskusjonen at Frølich sier noe som; "jeg har publisert mange artikler, Fedon har ikke publisert noen jeg kjenner til." Det er så herlig provoserende med autoriteter som tar hevd på sannheten.
Jeg reagerte spesielt på denne påstanden: "Når det gjelder Atkins prinsipper er de direkte skadelige mht hjerte- og karsykdommer.
Mye fett er faktisk ikke bra. De resultater som kom frem er altfor kort og for få til å trekke noe som helst om. Du bør heller lese om Oslo undersøkelsen som startet for 25 år siden og hvor man senket fette. Der så man en fantastsk gunstig effekt med hensyn til hjerte og kar sykdommer.
Det sies at Atkons selv fikk hjerte og karsykdommer etterhvertWenche Frølich"
Jeg kan ikke finne et ord om reduksjon av fett. Hovedkonklusjoner:
Hovedbudskap
Blant mennene som ble undersøkt første gang i 1972–73 har det frem til 2000 vært en stor reduksjon i antall dagligrøykere
Økningen i kroppsmasseindeks har vært markant i løpet av disse 28 årene, og den har vært større hos yngre enn hos eldre menn
Bruken av blodtrykkssenkende medikamenter har økt kraftig
Hovedfunn har vært at risikoen for hjerteinfarkt ble redusert ved kolesterolsenkende diett og røykeslutt (2), at blodtrykksbehandling ga lavere forekomst av hjerneslag, men ikke hjerteinfarkt (3), at det var en sammenheng mellom sosioøkonomisk status og forekomst av hjerteinfarkt (4), at selv små endringer på EKG kunne forutsi fremtidig koronar hjertesykdom (5) og at røyking var en viktig risikofaktor for hjerneslag (6). Langtidsoppfølging med henblikk på insidens av hjerteinfarkt og slag viste nedgang i forekomsten av begge diagnoser (7).
Åh herregud. Jeg misliker den dama så til de grader at jeg ikke kunne tatt noe ernæringstudie på UiS her om det hadde fantes, for hun hadde jo sannsynligvis vært læreren. Jeg vet jeg er usaklig i alle debatter om henne, men jeg klarer bare ikke å la være!
Fedon skriver i sin bok at de serverer brød på restaurantene fordi man da blir mere sulten. Stemmer dette ?
Nei du blir faktisk mett av brød, Vet ikke hvilken restaurant Lindberg går på og hva slags brød han får. Ikke vanlig norsk brød iallefall
(Javel? :geip: Jeg har spist KUN grovt brød (var tom for pålegg jeg likte), og endte opp med å spise nesten ett halvt brød og var ikke mye mettere akkurat)
Jeg lurer på om det er skadelig å spise mye brød. Er veldig glad i brød,spiser ca. 1/2 brød om dagen. Kan dette være skadelig?
Jeg spiser et halvt brød selv om dagen jeg. Føler meg i utnmerket form
(vi gir blaffen i hennes personlige opplevelse, han spurte om det KAN være skadelig)
Hvordan får jeg vekk søthunger?Hvis jeg spiser sunt (masse grønnsaker o.l.) får jeg veldig ofte lyst på noe søtt.
Det er bare å holde ut. Vi har det slik i perioder de fleste av oss. Men det er bare å fortelle seg selv at man ikke vil ha det. Ingen lett sak å overtale seg selv!!!
(hehehehe. Sucker. Hun skulle virkelig ha prøvd lavkarbo ;))
Jeg har prøvd å følge Fedons prinsipper nå i en måned. Jeg har ligget unna bl.a.hvetemel,pasta,poteter,brus,sjokolade,søtsaker.
Dette har ikke gitt et eneste gram utslag på vekta. Hvorfor det ?
Den er vel ikke så effektiv som det sies kanskje.
Senk fett og spis grovt brød og potetter kanskje det hjelper bedre.
(Håhå, hun har virkelig noe imot lavkarbo)
Det er et vitenskapelig bevist faktum at matvarer med mye karbohydrater (brød, ris, pasta og poteter) omdannes til sukker når det kommer i kroppen. Dette sukkeret gir en ugunstig blodsukkerstigning. Noen reagerer særdeles negativt på slike blodsukkerstigninger, og man kan i verste fall pådra seg diabetes.
Før hadde jeg og min familie et tradisjonelt, norsk kosthold, rikt på karbohydrater, inkludert ovenfor nevnte matvarer (ikke mye sukker). Etter dårlige erfaringer med dette (særlig vektmessig), byttet jeg for en stund siden kosthold. Nå spiser jeg svært lite karbohydrater, og har økt inntaket av fett og proteiner. Jeg har aldri følt meg i bedre form enn det jeg gjør nå. I tillegg til mer overskudd i hverdagen, har vekten gått ned betydelig. Jeg henviser også til spennende forskningsresultater som ble presentert i norske medier en kort tid tilbake, der det viser seg at en diett basert på Dr. Atkins' prinsipper, er svært gunstige når det gjelder hjerte og karsykdommer. Jeg presiserer at jeg ikke bedriver mer trening enn jeg gjorde før.
Hva er din kommentar til dette?
Når det gjelder Atkins prinsipper er de direkte skadelige mht hjerte- og karsykdommer.
Mye fett er faktisk ikke bra. De resultater som kom frem er altfor kort og for få til å trekke noe som helst om. Du bør heller lese om Oslo undersøkelsen som startet for 25 år siden og hvor man senket fette. Der så man en fantastsk gunstig effekt med hensyn til hjerte og kar sykdommer.
Det sies at Atkons selv fikk hjerte og karsykdommer etterhvert
(For kort tid? Og dessuten døde Atkins av at han skled på isen)
WHO anbefaler maks 10 energiprosent daglig av mettet fett og sukker. Betyr det at disse kan fjernes helt fra kosten eller finnes det et anbefalt minimumsinntak?
Nei da du kan fjerne det helt fra kosten om du vil.
(Ja, følg dette rådet! Kjempesunt å spise null mettet fett! :rolleyes:)
Du får ikke for mye karbohydrater, men holde unna sukker.
(:eek:)
Hvordan forklarer du, som tviholder på "gamle" kostholdsråd mitt tilfelle.
I mine øyne kan både du og professor Norum ta plass blant akademikere med tapt evne til fornyelse og selverkjennelse.
Kanskje har vi en noe bredere horisont enn bare glykemisk indeks
(jaha, ja?)
Min far har diabetes og bruker insulin sprøyter
Jeg ville anbefale grovt brød og havre
(stakkars, håper de ikke følger det kostholdsrådet!)
Kostholdet øker ikke forbrenningen.
(sagt om generelt kosthold, som i at det ikke går an å øke forbrenningen gjennom kostholdet. Så mye har hun satt seg inn i lavkarbo)
Nøtter inneholder svært mye fett, 60%. Hvorfor ikke spise litt gulrøtter og andre grønnsaker som snacks det er bedre
(mmm fett. nøtter er da sunt, det inneholder masse gode vitaminer og mineraler)
Men jeg må innrømme at jeg blir ikke MER sulten av å spise lyst brød før hovedretten... (nå pøser jeg gjerne på med smør og hvitløksmajones og da, men! :p)
Jeg kjenner jeg blir utrolig provosert over de arrogante svarene hun gir!
Svare voksne mennesker med hersketeknikk og på en måte man bruker ovenfor barn.
Men det forundrer meg ikke at dagbladet bruker denne dama. Dagbladet har blitt en dårlig avis som sjeldent har nyanserte artikler etter min mening. Mere sladder enn nyheter.
Tror det var i den samme diskusjonen en leser la inn oppskriften på et grovt brød hun brukte og spurte etter Wenches mening om det. Det var masse sunt i det, olivenolje, linfrø, solsikkefrø osv, sånn typisk grovt brød med masse frø i. Wenches svar var:
Slik reagerte også ei mager ernæringsdame eg vart sendt til når eg forklarte kva som var i brødet eg laga (eg åt då ala Fedon). Nei, du bør ete tynne skiver av kvitt brød, det er det mindre kaloriar i!! :rolleyes:
Aner ikke men jeg kan godt forstå om han gjør det, stakkaren er jo gjentatte ganger blitt halshugget av Ernæringsrådet og Co i Holmgang og lignende debatter. De gidder jo ikke engang høre på ham. Han sitter og forklarer og snakker helt rolig, de avbryter og kjefter og himler og ler og er hånlige, rett og slett, jeg blir kvalm.
Lenge sia noen har klart å provosere meg så mye som det hun gjør. Makan til trangsynt menneske! Blir sjokkert over rådene hun gir, flere av de er jo direkte helseskadelige. Som å si at ei mor ikke skal bekymre seg over at barnet hennes ikke spiser kjøtt el fisk så lenge barnet spiser brød!
Jeg blir faktisk skremt av at mennesker som henne har sittet i statens ernæringsråd :eek:
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.