< Tilbake til oversikten

Må jeg velge metode eller kan jeg bare tenke lavkarbo generelt?

#1

hildabakk sa for siden:

:lesebok:Har lest boka til Skaldemann og South Beach. Gikk ned på SB første gang jeg gjorde det, men ikke 2 og 3 gang. Ønsker HELST å gå på ketolyse, men klarer ikke den karbotellingen. Usikker på hvilken metode jeg skal velge... kan jeg bare tenke lavkarbo generelt eller må jeg være mer spesifikk?


#2

Kitt sa for siden:

Generll lavkarbo er helt greit, det! Ingen som sier at du MÅ gjøre sånn eller sånn!;)


#3

Runegutt sa for siden:

Kanskje Fedon er enkelt nok?


#4

Furine sa for siden:

Eg går for lavkarbo generelt. Det går ikkje fort, men det går rette vegen. Det skal få ta den tida det tek. Eg trivast betre med det enn å skulle måle og vege alt heile tida. Veit med meg sjølv at det ikkje hadde gått.


#5

Runegutt sa for siden:

Skal bare slå et slag for Fedon. Metoden er superenkel:
5-6 måltid pr. døgn
3 hovedmåltid og to mellommåltid.
Hovedmåltidene skal bestå av protein tilsvarende håndflatens omkrets og tykkelse+
dobbelt så mye grønt. Erter/bønner linser regnes her som grønt og kan være ca. halvparten av det grønne. F.eks En stor karbonade, like mye grønnerter, like mye brokkoli.

Mellommåltidene kan bestå av en frukt + 8-12 mandler/nøtter, eller en yoghurt youplait 0,1 eller 0,0

Enklere enn dette blir det ikke.


#6

Seba-stina sa for siden:

Samme her.


#7

hildabakk sa for siden:

Har lest litt om ketose og ketolyse. Forstår det da slik at hvis man kommer opp i en viss mengde karbo i løpet av en dag, ødelegges hele kuren... Ut fra det forstår jeg at "bare generell lavkarbo" ikke funker. MEN DET GJØR JO DET, SKULLE JEG TRO.

Er det kanskje slik at på ketolyse går man raskere ned? Men på generell lavkarbo går man også ned, men ikke like fort? Leste litt om noen som går på ketolyse, og når de kom over grensen for tillatte karbo, ble vekta stående stille over en uke? Er det virkelig sånn? Da må det vel være veldig nøyaktig veiing av mat til hvert måltid?

Har også hørt at det skal gå bra så lenge man helst ikke blander så mye karbo og fett i samme måltid?


#8

Kitt sa for siden:

Poenget med å være i ketose, er at uten karbohydrater, forbrenner kroppen eget fett og man får ketoner til energiomsetning.
Det kan ta opp til 3-4 uker før kroppen klarer å utnytte disse ketonene optimalt!
Dersom man går ut av ketose, vil denne fettforbrenningen stoppe opp og det kan ta litt tid før den kommer ordentlig i gang igjen!
Dette er en av grunnene til at det ikke lurt å gå inn og ut av ketose.
Også det faktum at det for noen bli vanskeligerer og vanskeligere å komme i ketose jo flere ganger man faller ut!

Dessuten må man gjerne gjennom "bivirkninger" som hodepine på ny hver gang!

Sånn litt forenklet forklart!


#9

hildabakk sa for siden:

Ok, da tror jeg ikke dette er noe for meg... Men takk for svaret.

  • Men det er altså mulig å gå på generell lavkarbo, selv om man sprekker litt innimellom, har jeg forstått riktig?
  • Og når man sprekker er det ba bedre å sprekke med å spise nesten bare karbo i dette måltidet istedet både karbo og fett? Synes jeg har lest det et sted, mulig det var i Skaldemann sin bok. Men jeg vet ikke?

#10

Kitt sa for siden:

Generell lavkarbo er bra, det også! Klart man helst ikke skal sprekke uansett, men det gjør liksom ikke så stor skade på generell. Det er grunnen til at jeg MÅ på ketolyse, fallgrubene er for mange på generell. Da kan jeg jo unne meg litt, og litt til og enda litt........

Sprekker du, så gjøre du det uansett hvordan måltidet er sammensatt. Det viktigste er å tenke at gjort er gjort for så å fortsette lavkarbo med det samme igjen, ikke bruke en sprekk som unnskyldning for å ta flere dager "fri" eller rett og slett droppe helt ut!


#11

hildabakk sa for siden:

Ok, så da lurer jeg på:

Hvis jeg bare tenker generell lavkarbo, kan jeg kanskje risikere og havne i ketose, slik at jeg kan gå ut og inn av ketose uten å ville det, og å utenvære klar over det?

Kanskje jeg burde telle likevel, slik at jeg heller ikke får for lite karbo og havner i ketose?


#12

Kitt sa for siden:

Vet du, akkurat det har jeg også lurt på, derfor holder jeg meg i ketose!
Vet mange her ligger sånn litt på vippen, men de sliter jo også noe med å gå ned, de er mer sånn vedlikehold!

Kan kanskje være lurt å legge seg til en eller annen vane slik at man VET at man spiser for mye karber til å være i ketose!:confused:


#13

Runegutt sa for siden:

På generell ev. Fedon spiser man en del mindre fett, og en del mere karbohydrater med LAV GI. Du vil ikke hoppe inn og ut av ketose. Savner grønnerterstuing noe for j... nu når jeg lever på ketlolysisk manèr


#14

hildabakk sa for siden:

Så da er jo egentlig svaret at
man "må" velge metode,
ikke bare tenke lavkarbo generelt,
slik jeg forstår det?


#15

Runegutt sa for siden:

Problemet med alle typer diett, er at man må tenke hva man putter i munnen.
Men, du har større valgmuligheter på en dag med 50-150g karbo, enn du har på 15-20. Og, du bruker mindre fett når du ikke er på ketogent kosthold.


#16

Zincite sa for siden:

Vi er nok ganske forskjellige. Selv anbefaler jeg gjerne Lutz sin bok "bedre uten brød". Den gir mye god informasjon. Han anbefaler under 72g karber om dagen og godt med fett - for en vektnormalisering og for helsegevinst.

Jeg har gått ut og inn av ketose i ca 2 år. Jeg har gått ned det jeg ønsker - holdt meg der i et års tid. Jeg var en stund litt under der jeg følte meg vel (BMI gikk under 20), men jeg har etter innføring av en medisin gått litt opp igjen. 4kg mer enn der jeg følte meg best. Tar det med ro og spiser god mat og regner med at det balanseres igjen.

(Jeg har aldri hatt det som mål å komme i ketose - ikke eid en stix, og tror at det å telle og veie hadde blitt galt for meg. Jeg har så altfor lett for å føle at jeg mislykkes eller ikke er flink nok.)

LCHF Norge har en god begynnerguide også. For noen passer det bedre med regler for en livsstil eller en kur, og så kan man tillempe etterhvert. Det å være i ketose gir ingen garanti for å gå ned, det å gå inn og ut trenger heller ikke hindre vektnedgang. Problemet er jo at vi ikke vet før vi har prøvd. Og da er det et valg å ta hvor man skal begynne.

Jeg tror ikke det er riktig for alle at man må velge en filosofi, men at det heller er viktig å fokusere på ren mat og å kjenne etter hva kroppen og psyken trives med. Og om man ikke velger en filosofi er det kanskje enda viktigere å søke informasjon.
I forhold til hva kroppen trives med - så kan det være viktig enten å ta en forandring over tid eller gi forandringen tid før man vurderer hva kroppen trives med. Forandringer kan være skremmende for både kropp og psyke :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.