< Tilbake til oversikten

Genial spiseplan

#1

themonk sa for siden:

Mulig jeg skaper opprør her nå, men jeg har tenkt til å påstå at Atkin's ikke er noen optimal diett med tanke på å gå ned i vekt... eller kall det heller å gå "ned i fett".

Problemet er at etter cirka tre uker med lite karbohydrater hemmes utskillelsen av Tyroidhormon T3, noe som gjør at fettforbrenningen ikke lenger foregår like effektivt. Her kommer insulinet inn. Insulin, er jo veldig farlig som vi alle vet... eller er det det? Insulinet er et av de hormonene som har både oppbyggende og nedbrytende virkning i kroppen. Insulinet påvirker blant annet produksjonen av T3-hormonet. Så hvordan skal man klare å nyttegjøre seg av de gode egenskapene uten at det ødelegger for en low-carb diett?

Enkelt... ved å innføre mer karbohydrater i kosten til spesielle tider. Ved å avslutte dagen med et stivelsesmåltid (lite protein og fett) to ganger i uka, øker man produksjonen av T3 og veksthormon, samtidig som man unngår problemene med lagring av fett, cravings, insulinresistens osv. Til gjengjeld fyller man opp glucogen-lagrene i musklene. Enkelt men genialt... I tillegg slipper man å kutte ut noe som helst av den maten man liker, og det er lettere å motstå cravings til daglig fordi at du vet at du snart får fråtse i "sukker". Dette er virkelig en diett man lett kan holde på livet ut... Derfor liker jeg bedre ordet "spiseplan". Det klinger litt bedre. :)


#2

smosje sa for siden:

Så man skal altså spise en svær karbo-middag to ganger i uka og med dette opprettholde forbrenningen bedre enn man gjør på Atkins? (vet ikke helt om jeg har forstått dette)

Og - skal dette være karbo som i hveteboller eller som i brun ris?

Uansett tror jeg problemet for meg, og massevis av andre her ville vært at disse to dagene litt ble til tre, til fire, til fem, til seks osv :o

Den stoffmessige forklaringen har jeg ingen formening om... Men det har jeg heller egentlig ikke når andre prater om transfettsyrer og lecitiner andre ioner og atomer og hva nå alle snakker om hele tiden (som flesteparten egentlig ikke forstår selv heller, de har bare lest det). Jeg bare ser og føler hva som gjør folk tjukke og grinete, og hva som gjør dem friske og sunne :o


#3

Iset sa for siden:

Jeg er usikker, men har stor respekt for administrasjonen i bladet Mat&Helse, og de anbefaler jo nettopp dette som du snakker om her.... Men jeg tror de snakket om EN gang i uka, det kommer vel an på kroppsform osv.

Men grunnen til at jeg er usikker, er at jeg merker jeg får søtbehov etter en utskeielse, og dette søtbehovet går ikke over før jeg har holdt meg totalt uten sukker og raske karber i minst 2-3 dager. Jeg blir helt ødelagt...

Grunn nr to er at slik mat jo ikke er laget for menneskekroppen, det er ikke naturlig mat. Da snakker jeg om hvitt hvetemel, sukker og evt herdet fett. Det spørs jo hva du spiser da.

Det kommer vel an på hvilken type du er. Min kropp hadde IKKE taklet en slik måte å spise på, for jeg får som sagt søtbehov og kommer i ubalanse med en gang etter en liten utskeielse.


#4

themonk sa for siden:

Det er snakk om karbohydrater i form av stivelse... altså poteter, eller grovbrød, eller pasta, eller ris, eller fullkorn, eller havregrøt, eller whatever. Stivelse lagrer seg i musklene, mens sukker lagrer seg i både musklene og leveren (fordi sukrose brytes ned i glukose og fruktose, og glukose går i musklene mens fruktose går i leveren). Så hvis du vil ha muskler er det snakk om mest mulig stivelse, ellers er det stivelse/sukker i forholdet <30% / >70%.

Insulin/glucagon-svigningene du får etter et stort stivelsesmåltid vil være over i løpet av natten. Hvis man får cravings etter det er det sannsynligvis fordi man spiser for lite fett igjennom dagen (fett hindrer cravings og speeder opp fettforbrenningen), eller at man spiser for skjelden. Det er viktig å spise for å hindre at man blir sulten. Hvis man følger dette får man ikke cravings. (Med mindre man har problemer med glukosemetabolismen på grunn av en eller annen sykdom da.)

Dette gjør deg ikke noe mindre frisk eller slank enn en fullstendig low-carb diett, fordi ved å putte inn karbohydrater til riktig tid blir du ikke insulin-resistent, og du slutter ikke å forbrenne fett.


#5

smosje sa for siden:

Jeg skjønner ikke helt forskjellen her - på de aller fleste lowcarb dietter er det ok - på noen skal man - spise grovbrød, brun ris, søtpoteter, havregrøt e.l. Bare ikke i den strengeste perioden (induksjon, SB fase 1 e.l.)

Så hva er forskjellen? :confused: At man MÅ spise det før man legger seg? :D


#6

themonk sa for siden:

Vel, poenget er at du spiser stivelse alene. Aldri sammen med annen mat. Mindre enn 20 gram av proteiner og fett... og minst 60 gram karbohydrater. Til gjengjeld må man spise under 30 gram carbs ellers i løpet av dagen. Hvis man bare lurer inn litt brød eller noe sånn sammen med vanlige måltider får man ikke den samme oppbyggende, fettforbrennende effekten.


#7

smosje sa for siden:

Å, slik å forstå!
:stortsmil

Det kan jeg vel klare! En bolle ris med soyasaus til kvelds? :sikle:

(må man trene i tillegg....?)


#8

Ulex sa for siden:

Jeg har det akkurat sånn som Iset, en "karbofiesta" gir meg skikkelig karbohunger i minst ett døgn etterpå. Blir kvitt suget fortest hvis jeg tar en beinhard treningsøkt som forbrenner hele elendigheten, men det er jo ikke alltid at det er mulig. Og da er det tungt å være streng med seg selv.

Hver enkelt menneske må finne det kostholdsopplegget som fungerer for seg. I motsetning til det Statens (feil)ernæringsråd tror, så finnes det ikke EN måte å spise på som er riktig for alle. Det er vel vi her i forumet levende bevis for. :o

Ulex


#9

themonk sa for siden:

For eksempel, smosje. :) Og, ja, trene bør du gjøre uansett. ;)


#10

Nille sa for siden:

Sorry themonk. Jeg vet ikke hvor du har dette fra. Dette stemmer bare ikke ! Jeg har lav stoffskifte og har gått på medisiner for dette i flere år. Jeg har lest en masse om stoffskifte/dietter og har prøvd det meste. Det var nettop Atkins opplegget som hjalp meg. Både med vektnedgang og normaliserte verdier av bl.a. T3, T4 og TSH. Har vært medlem av flere stoffskifte forum i mange år og jeg er ikke alene om å få bedre livskvalitet med Atkins, og sammenhengen med lite karber og T3 du skriver om stemmer garantert IKKE for alle ! Jeg holder akkurat på å lese The Thyroid Diet av Mary Shomon - her har flere leger og spesialister bidratt med sine forskningsresultater.... interessant lesning !! Metoden du beskriver fungerer kanskje for noen, men garantert IKKE for de som allerede har et stoffskifte på ville veier.

Jeg respekterer din måte å gjøre ting på themonk, - og som sagt funker det sikkert for noen. Men altså ikke for alle. Metoden du beskriver er allerede avskrevet som "avlegs" og "tvilsom" i flere stoffskifte forum..... (vi som har levd med disse problemene en stund har som regel prøvd det meste og deler gjerne erfaringer !) For mange vil en dag eller to med stivelse måltider (og høy karbo) ødelegge måneders slit.

Som tidligere gjentatt opptil flere ganger her: Ingen kostholdsfilosofi er perfekt for alle. Det er opp til hver enkelt å finne det som passer fpr dem. Atkins passer best for noen, South Beach, Lindberg, Sone, CAD, BFL, Weight Watchers, Grete R. etc, for andre. Uansett får vi ha respekt for det andre velger eller har valgt. Å si at noen er bedre eller dårligere enn andre blir litt feil. (Så lenge det er et fullverdig kosthold hvor en får i seg de riktige næringsstoffene !).

Jeg skjønner at du er ivrig og gjerne vil dele det du har lest/lært, men respekter andre filosofier og godta at de funker bra for mange slik de er (og slik flere års erfaring og forskning har vist at de gjør).

Du finner din måte - andre finner sin :)


#11

themonk sa for siden:

Mulig jeg tar feil, men det på meg virket det siste innlegget litt nedlatende. :confused: Det er åpenbart at du antar at jeg har hørt dette fra en eller annen, og at jeg ikke har satt meg inn i det selv. Begrunnelsen for stivelsesmåltidet er tatt fra 40 forskjellige vitenskapelige undersøkelser i perioden 1975 - 1997, og sammenhengen mellom karbohydrater og serum T3 bekreftes av ti individuelle undersøkelser.

Jeg sier ikke at Atkin's ikke virker, eller at det er et steg tilbake i forhold til hva den generelle nordmann spiser eller en low fat diett, men jeg tror heller ikke at det er en optimal diett for en frisk person. Selvfølgelig finnes det spesielle forhold, stoffskiftesykdommer, infeksjoner osv. som krever helt spesielle behandlinger, men det kan jeg selvfølgelig ikke ta hensyn til i innleggene jeg skriver.


#12

donjuanwannabe sa for siden:

Dette nevnte også min kursleder på Eat. Å spise masse karbo til ett måltid en gang i uka, og ha fett/protein-inntaket på ett minimum (vel og merke etter, tror det var 4 eller 8 uker, på lavkarbo). Jeg synes det er litt rart at man først anbefaler å kutte drastisk på karbo, for så å innføre masse karbo igjen:eek: Det blir bare for dumt mener jeg. Når så mange får orden på helsen og vekta, føler seg bedre og mere vel på mange år ved å følge en lavkarbo-diett, og så skal man plutselig innføre karbohydrater igjen?! Nei, dette har jeg ingen tro på. Ok, det kan jo hjelpe for noen da selv om jeg tviler på at mange følger dette. Altså, man kan spise; loff med jordbærsyltetøy, masse pasta med bittelitt saus og kjøttdeig o.l. til dette måltidet. Men hva er vitsen å spise dette når det er så langt fra sunt og helt forskjellig fra det man spiser til vanlig (hvis man følger en lavkarbo-diett)?

Det går vel mer på psyken tror jeg. Man har en mulighet for en kontrollert utskjeielse med denne metoden, fordi med veldig lite fett og protein til dette måltidet så går man ihvertfall ikke opp i vekt. Men spørsmålet er om de som er svake for karbohydrater, kanskje spiser dette flere enn en gang i uka, eller kanskje man øker fett og protein eller går på en smell og spiser plutselig alt av det som ikke er lov. Men såklart, de som følger dette slavisk og trives med dette og som ved hjelp av dette gjør at de ikke sprekker på andre ting resten av uka så er det jo fint for dem. Så dette hjelper sikkert for noen, ellers så har det vel aldri blitt anbefalt. Men for meg (og flere med meg tror jeg) så sier jeg nei, takk. For det første er det ikke noe godt med masse karbohytrater som pasta o.l. til ett måltid (masse karbohydrater og masse fett sammen derimot som is, sjokolade og potetgull er megagodt ;) ) og for det andre så blir jeg syk og uvel hvis jeg spiser mye over 80-90 g karbohydrater i løpet av en dag (særlig hvis disse kommer fra hvetemel, også skal jeg plutselig spise mer enn dette til 1 - ett - måltid!). For det 3. så tror jeg at jeg "skrur på suget" etter mer som er usunt etter ett slikt måltid og da kanskje jeg legger til en is og en sjokolade i tillegg, og hva skjer dagen derpå? For det 4. så er det ikke noe sunt. Jeg foretrekker heller ett par kyllinglår og en stor salat, egg og bacon og grønnsaker. Det er mye bedre og mye sunnere.


#13

HP sa for siden:

Jeg har tro på dette jeg også, men - visse forutsetninger er der da ;)

For det første så må ditt nye lavkarbokosthold være godt inarbeidet, slik at du ikke blir slått knock-out av dette ene måltidet og ikke klarer å komme inn på sporet igjen ;) (Altså først etter 4-6 uker med fullstendig kostholdsomlegging.) :)

Og for det andre, karboene skal være av en viss kvalitet. En kan liksom ikke bare dytte innpå hva som helst fordi det er lov. Brun ris er lurt, linser eller andre lav-gi karbohydrater.

Mener Kenn halstensen skrev i artikkelen i mat&helse at dette måltidet skulle bestå av rundt 70g karbo. Og om en da velger brød, så vil det si 100g brød eller 2-3 blingser. Og det ekke mye altså. Så ingen fråtsing :snill:


#14

Musti sa for siden:

Den artikkelen skulle jeg likt å lese HP.


#15

Nille sa for siden:

:eek: :( Det var absolutt på ingen måte ment å være nedlatende. Og jeg beklager om du oppfatter det slik. Jeg sier ikke at stivelsemåltid IKKE virker. For det vet jeg at det gjør. Men slik jeg forsto innlegget ditt når du skriver så sier du riktignok IKKE Atkins ikke virker, men du sier at at den ikke er noen optimal diett .... Det er det jeg mener er feil . For for veldig mange mennesker ER den akkurat det. Den eneste som virker. Og da snakker jeg også om friske mennesker, uten stoffskifteproblem eller andre "lidelser". Du skriver som om det du hevder er en absolutt sannhet som gjelder ALLE. At alle personer som går på Atkins opplever at etter cirka tre uker med lite karbohydrater hemmes utskillelsen av Tyroidhormon T3, noe som gjør at fettforbrenningen ikke lenger foregår like effektivt. Dette er ingen absolutt sannhet. Det finnes minst like mange undersøkelser med motsatt resultat.

Å ha en karbe/stivelse-dag/måltid/ i uka praktiseres i flere lavkarboretninger. Og for mange funker dette veldig godt. Men igjen, - for mange funker dette ikke i det hele tatt. Snarere tvert i mot. Jeg mener vi bare må akseptere at alt ikke funker for alle og at vi ER forskjellige.

Er vel ikke nødt til å være enig med deg i alt vel ?? :snill:


#16

smosje sa for siden:

:stortsmil

#17

Begod sa for siden:

Eat pålegger oss nærmest å skeie ut engang i uken med masse karbo og man skal innta måltidet sent for å sove seg gjennom de værste bivirkningene.

T3 var så vidt jeg husker ikke nevnt i denne sammenheng.

Det kan vel være fornuftig for å få opp leptid nivåene. Noen hevder at de er blitt mer overfølsome for karbs av å gå lenge på atkins og fått store problemer når de har falt av dietten. En spisedag i uken kan minimere problemet ( hvis nå dette er er faktisk problem).

Personlig så skeier jeg ut i helgene, men jeg har ikke søtsug , så det er ikke noe problem for meg.


#18

mofe sa for siden:

Jeg skjønner ikke dette her jeg.. hvorfor man skal spise sånn en gang i uka..


#19

themonk sa for siden:

Jeg sa jeg var up for a fight. :)

Du har selvfølgelig helt rett. Ingen kan være uenige i at alle er forskjellige, og at vi alle har forskjellige mål. Men jeg tror også litt på det med variasjon. Ja, jeg er enig i at sukker ikke er bra, men jeg er ikke helt overbevist om at det er ideelt å kutte det ut helt fra kosten. Det blir jo litt ensporet etter hvert. Og jeg tror ikke evolusjonen har kommet dithen at vi må leve på fett og proteiner hele veien, for å bli sunne. Derfor velger jeg å gjøre det på denne måten... som sagt, alle har forskjellige mål. Mitt er å gå opp ca 15 kg. Og da vil ikke Atkins være noen optimal diett.

Et annet poeng er at insulinnivå korrelerer med IGF1, altså er carb-loaden en måte å bygge muskler på... men nå vet jeg ikke om det er noen som har interesse av dette her.


#20

mofe sa for siden:

Hei, themonk - vil anbefale deg å ta en titt på denne siden;

folk.uio.no/mysterud/

:)


#21

themonk sa for siden:

Jo, takk. Mye bra lesestoff... Var det en spesiell artikkel du tenkte på? Den med "steinaldermat"? Fin den.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.