< Tilbake til oversikten

Sinnsykt god (og veldig LCHF) Biff Stroganoff

#1

droc sa for siden:

Biff Stroganoff er en russisk rett fra 1800-tallet som i dag finnes over hele verden i mange forskjellige varianter. Min er full av fett, og er skikkelig luksusmat. :) Den kan godt fryses og varmes opp. Her er det middag til ca. 12-15 personer som ikke er veldig småspiste. Totalprisen for ingrediensene er rundt 1200 kroner, ikke galt når man tar i betraktning mengden mat. Du trenger en STOR gryte.... Tilberedningstiden er mellom en og en og en halv time.

Ingredienser:
1 mørbrad (2-3 kg)
En drøy kg bacon eller lettsaltet sideflesk. Så fett som mulig.
6-800 g smør (minst!)
2 bokser crème fraiche
2 fulle poser sopp, gjerne sjampinjong
1 l demi-glace (fås på smart club, hos slakter og hos velassorterte dagligvarehandlere)
1 løk
2 ts paprikapulver
2 ss tomatpure
Salt, pepper og evt worchestersaus til smaking.
Litt hvitvin til deglacering av panne

Skjær mørbraden i fyrstikkeskestørrelse biter. Ha salt og pepper på, og stek på middels høy varme i godt med smør. Du må nok steke i flere omganger... Det viktigste er at du får en god stekeskorpe, kjøttet trenger ikke å bli gjennomstekt. Legg kjøttet til side etterhvert, gjerne i i varmeskuff eller liknende. Bytt smør når det er nødvendig, ta vare på smøret. Til slutt deglacerer du panna med hvitvin og blander dette med smøret.

Baconet deles i biter som er store nok til at de må tygges. 1x1x2 cm er fint. Stek i litt smør til det er godt stekt. Sett baconet til side, gjerne i varmeskuff. Ta vare på fettet. Deglacer som med mørbraden.

Kapp soppen i fire og pepre den. Smelt masse smør i en panne, og legg soppen med en kuttflate ned. La steke til den er ferdig på den siden, og snu soppen og stek videre. Soppen skal ta opp MYE fett, det er derfor viktig at den er tørr når du steker den. Legg soppen til side, ta vare på evt. fett og deglacer panna.

Du har nå store mengder fett og væske som skal brukes i sausen.

Finhakk løken og stek den blank. Tilsett paprikapulver, litt pepper og tomatpure. Stek videre en liten stund. Ha i crème fraiche og få det jevnt. Ha i demi-glace litt etter litt, sørg for at det blander seg. Til slutt har du i alt stekefettet og væsken fra pannene. Det er penest om du får sausen helt jevn. La sausen koke i noen minutter til den tykner litt.

Ha i kjøtt, bacon og sopp, og la det stå og putre en liten stund. Smak på baconet, hvis det smaker himmels er lat ferdig. Smak til med salt, pepper og evt worchestersaus. Når du er fornøyd tilsetter du en del smør i terninger som du rører inn.

Server med godt selskap... og kanskje en blomkålmos eller noe. Spiser du sammen med folk som spiser slikt kan du lage en potetmos med fløte og klippe oppi masse persille. Dette er vintermat, da passer ikke grønn salat.

Har ikke regnet energiprosenter, men det bør være skaldemannklasse på denne.


#2

Kitt sa for siden:

:sikle: Bokmerket til senere bruk!:D


#3

sirimor sa for siden:

Takk for oppskrift!


#4

droc sa for siden:

Regnet litt på det... Har ikke tatt med demi-glacen, siden den stort sett er ren gelatin.

Hele gryta inneholder ca 1200g fett, 750g protein og 50 gram karbo. En stor porsjon blir da ca 80g fett, 50g protein og 3 gram karbo, totalt ~930 kcal. Det er jo et godt måltid mat... Energiprosentene blir omtrent 77/22/2.


#5

Kitt sa for siden:

Så flott! Tusen takk for fine tall!;):D


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.