< Tilbake til oversikten

Er det trygt å bruke søtning?

#1

ElinN sa for siden:

er det tryggt å bruke søtning når man prøver å holde seg til lavkarbo? har kjøpt meg noe tyrkisk youghurt og lurer på hvordan jeg kan lure den til å smake litt youhurt. Den smaker litt surt. jeg har noe stevia men er det bedre å bruke splenda eller hva er best? eller bør man prøve å holde seg unna?? hilsen en lettere forvirret :)


#2

Gracella sa for siden:

Ikke egentlig svar på spørsmålet ditt, men her kommer noe godt du kan lage med tyrkisk yoghurt:

Avocado-lime smoothie

2 dl tyrkisk yoghurt
4 ss limesaft (enten fersk eller fra flaske)
1 avocado (ikke de små)
4 isbiter (eller fire frosne fløteisbiter)
1 egg
søtning etter smak og behag. Jeg har ca 2 ts splenda.
Evt en skvett fløte.

Alt mikses i en blender eller med stavmikser.

Hell på 2-3 dl kaldt vann evt litt mer fløte og miks litt til.
Kan også lages uten vann, da er det veldig tykk.

Smak om du vil ha mere limejuice eller mere søtning.
Man kan sikkert erstatte den tyrkiske yoghurten (eller halvparten) med f.eks kesam eller rømme.

Kjempegod og mettende. Denne holder både til frokost og lunch.




#4

Photobscura sa for siden:

Stevia er MYE bedre enn splenda !!!


#5

frida frosk sa for siden:

Har pløyd gjennom ulike søtstoff tråder , men må tydligvis ha det inn med teskje :flau:

Jeg har kjøpt Fibrol søtstoff , som er søtet med sucralose ( skrivefeil ? )
De sa på apoteket at det da var brukt splenda ..

Kan jeg bruke dette trygt ?


#6

Kitt sa for siden:

Fribol er så trygt atte!
Selv dropsene kan vi spise!:D


#7

lifejack sa for siden:

Det beste er vel å holde seg helt unna søtt. Da vil de fleste merke at søtbehovet forsvinner også! Ellers er det litt opp til hver og én hva man ønsker å bruke som søtningsmiddel. Mange her inne sverger til kunstig søtning (Splenda o.l.), mens andre igjen bare ønsker å bruke naturlige søtningsmidler (sukrin, stevia...). Personlig er jeg blant de sistnevnte. Om det er trygt å bruke de forskjellige søtstoffene er det ganske stor uenighet om, så da er det nok best å google litt og lese forskjellige artikler og gjøre opp sin egen mening! Lykke til:)


#8

frida frosk sa for siden:

Ah , takk for svar.

Sukrin fant jeg i en nettbutikk i dag , så tenker prøve den også.
Ang bruken så er jeg inneforstått med at det vil trigge søthungeren å stadig spise noe søtt.
Men.. jeg vil gjerne ha muligheten til å kunne lage noe "lovlig" godt av og til i spes anledninger :)


#9

lifejack sa for siden:

Kos deg med sukrinen din, du:) Den har en litt kjølig ettersmak, men jeg synes den funker veldig bra i mange oppskrifter. Man får bare prøve seg frem. Og skjønner godt at du ønsker å kunne spise litt lovlig søtt innimellom. Har det akkurat på samme måte selv;)


#10

Timona sa for siden:

Jeg har lest mye om søtning de siste dagene, og prøver å finne frem til noe som smaker ok, og har minst mulig bivirkniger.
Stevia ser vel ut til å være en av de bedre, dessverre tåler jeg ikke den.
Splenda tåler jeg, men etter å ha lest hva det inneholder og hvilke bivirkninger den kan gi vil jeg helst unngå den.
Jeg heller mot sukkrin, men er litt skeptisk pga at den kan utløse hodepine/migrene, og har en kjølig ettersmak(har ikke prøvd den selv enda)
Bjørkesøt er også et alternativ, men inneholder mer karber. Inneholder xylitol, (noe hunder visstnok kan få forgifning av )
Så hmm, jeg vet ikke . Tror om man bruker det en sjelden gang kan det vel være trygt med de fleste?


#11

blåbær sa for siden:

Jeg kjøpte en pakke med splenda (sånne i rør) for over tre år siden, og en pose med sukrin for et år siden, og er ikke engang halvveis i noen av dem. Så jeg satser på at med den bruken går det greit ... :)


#12

Manina sa for siden:

Jeg spiser tyrkisk og gresk youghurt som de er. Det går helt fint å venne seg til smaken.
Noen ganger bruker jeg frosne, helt usøtete bær til, som jeg varmer opp til de har tint. Det er godt. Men bruker ikke mer av det enn at jeg synes det er godt. Poenget er nemlig ikke å spise så mye av det. Eller jeg spiser hakkete eller malte mandler eller paranøtter og rører lett inn youghurten. Både youghurt og bær er ting som en kan spise litt av. Dersom en tilsetter søtning vil det bli mye lettere å bli hekta og spise mye mer av det. Men etter min mening er det ikke slik mat som skal være basisen i kostholdet. Så spis ikke mer enn du liker uten søtstoff. (Problemet er når en begynner å like det veldig godt uten å søte det). :cool: :)


#13

Manina sa for siden:

Å, glemte selve spørsmålet ditt: Jeg tror ikke det er trygt. Ikke de kunstige, i hvert fall. De bøller med blodsukkerreguleringen, selv om de ikke tilfører kroppen sukker. Noen av søtstoffene er dessuten direkte skadelige, det er i hvert fall mitt inntrykk, etter den informasjonen som er tilgjengelig. Her gjelder det særlig aspartam. Se hvordan du klarer å leve lavkarbo helt uten søtstoff. Jeg tror at ved å unngå det, spiser man også mat som er sunnere. For ekte mat trengs ikke å søtes. Den er god som den er. :)


#14

Karissima sa for siden:

Stevia er et naturlig søtningsstoff som er ekstrakter fra Stevia Rebaudiana fra Krusantemum-familien.
Det er et noe omstridt tema om Stevia er et helsemessig godt produkt eller ikke, samtidig som

< Stevia ikke egner seg til all type matlagning hvor sukkererstatning behøves.>

Noen som har noen eksempler på ovennevnte ?


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.