< Tilbake til oversikten

Pavlova/Islandskake med lemoncurd, krem, bær, sjokolade og mynte

#1

mål:littavetmenneske sa for siden:

Denne kaka består av en marengsbunn (evnt med kokos, sjokoladebiter og/eller nøtter/mandler) som toppes med piska krem, lemoncurd, frosne bringebær, revet sjokolade og mynte.

Marengsbunn:

(utgangspunktet henta eg her

http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=27284&amp;highlight=pavlova Tusen takk :))

4 eggehviter
100-150 g sukrin alt etter hvor søtt du vil ha det.
1/4 ts salt
1 ts Johannesbrødkjernemel, om du har (helsekost)
1 ts svak eddik (feks eplecider-, hvitvins- evnt en eller annen type bæreddik)

Variasjon- om du vil ha noe mer enn bare marengs:
Ca 1 ½ - 2 dl kokosmasse
litt hakka mørk sjokolade (eg bruke 4 ruter nokså fint hakka)
evnt noen hakka nøtter/mandler i og evnt oppå kaka

Pisk eggehvitene helt stive med saltet. Bland i de resterende ingrediensene så forsiktig som mulig- prøv å holde på lufta i røra. Et triks kan være å dele porsjonen med stive eggehviter i to. Bland det tørre godt inn i den ene halvparten, og ”skjær” så ned resten av eggehvitene i blandinga til slutt.

Du kan steke marengsbunnen i ei kakeform (som må smøres godt, og gjerne med bakepapir i botn), men eg bruke å spre røra ut i en ganske stor runding på ei bakepapirkledt steikeplate. Når bunnen ikke er så tjukk kortes steiketida ned. Siden bunnen kan være litt kinkig å få av, er det sikkert litt kjekt å smøre bakepapiret (eg trur kanskje sukrinen gjør bunnen ekstra sprø eller nåkka). Eg sleit iallefall litt med å få kaken eg bakte av papiret. Om du vil kan du ha litt nøtter e.l på toppen før du steike kaka på 125-150 grader i ca en time. Ovner er som folk flest forskjellige, så du må bare følge med om kaka blir brun eller ei. Den skal være ganske lys på farge. Etter en time slår du av ovnen, og lar kaka avkjøles i ovnen med åpen dør- om du har tid ;)

Lemoncurd Eg lager min curd etter ”smak deg fram” metoden, men med utgangspunkt i litt forskjellige oppskrifter eg fant på nett har eg skrive ned denne:

Fint revet skall og saft av 2 økologiske sitroner (mye gift i sprøyta sitronskall)
3 hele egg, røres lett sammen med
2 eggeplommer
120 g kaldt smør kutta i mindre biter
Flytende Natreen etter smak

Bruk en tjukkbotna kasserolle. Med en slikkepott eller noe knør du de sammenrørte eggene + eggeplommer igjennom ei sikt og ned i kasserollen. Slik får lemoncurden finere konsistens. Ha i alle de andre ingrediensene, minus Natreen. Varm blandinga opp på middels varme og rør heile tida mens curden tjukner - 8-tallsrøring i botn av kasserollen er et bra triks. Vær oppmerksom slik at ikke eggene koagulerer. Ikke vær redd for å trekke gryta av plata ;) Ha ei skjei i nærheten. Curdtest: dypp skjea i curden, ta den opp. Dersom curden ikke renner av baksida på skjeia er den ferdig. Smak så til curden med flytende natreen. Vær forsiktig- det blir fort for søtt. Eg synes kokt Natreen blir ekstra bitter, derfor har eg den i etter at curden er ferdigkokt. Ha curden over på varme, steriliserte glass (skyll i kokende vann), la curden avkjøles før du setter på lokk. Legg gjerne litt gladpack over glasset, og press det helt ned på toppen av curden. Slik slipper du snerk. Lemoncurd holder seg minst ei uke, gjerne lengre, i kjøleskapet.

Montering av kaka:
Monter kaka rett før den skal serveres, ellers blir den soggy. Legg bunnen på et fat- om den knekker er det ingen krise. Du kan kamuflere med piska krem som spres over heile kakebotn. Eg bruke en pakke fløte som eg pisker med litt ekte vanilje, (man kan kjøpe glass med vaniljefrø for ca 70 kr. En veldig lettvint og rimelig investering.) Eg bruke ca ¼ ts på en pakke fløte. Om du vil kan du ha litt søtt i kremen, men det synes eg ikke e nødvendig siden marengsen og curden er så søt. Vaniljen bidrar også med litt sødme.

Oppå kremen legger du ut noen gode skjeer med lemoncurd jevnt fordelt over hele kaka. Eg ville brukt ca halvparten av denne porsjonen. ”Skjær” gjerne litt i kremen, slik at krem og curd blandes lett, men at du enda har noen ”reine” curdklumpa i mixen. Øverst på kaka legger du masse frosne bringebær (bare godt om de er frosne ved servering) riv en liten bit mørk sjokolade over kaka, og hakk gjerne opp en god neve med mynte som spres over det hele.

Om sukrin: Denne kaka smaker litt som ei iskake pga sukrinen i bunnen. Dersom du bruker sukrin i curden vil den oxo smake litt ”kaldt”- eg foretrekk derfor Natreen.

Variasjoner med lemoncurd: Bland curden i piska krem= sitronmousse. Denne kan varieres ved å ha i noen moste bær, sjokolade, (ristede) nøtter/mandler osv osv... Curden kan oxo brukes overalt der det passse med litt sitronsøt smak.

Håper oppskrifta er forståelig og at sluttresultatet faller i smak!

Vel bekomme!


#2

wevi sa for siden:

Skal lage den nå, er kjempespent!!! :)


#3

Imp sa for siden:

Hmm, spennende! Legger denne til favoritter for senere bursdagskakebaking! ;)


#4

vimsen85 sa for siden:

Korleis legger man til som favoritt?? Det vil eg og ;)


#5

Imp sa for siden:

Hvilken nettleser bruker du da? Jeg har opera, velg bare legg til, ok, så har du siden på en favorittliste.

Huff, nå forklarte jeg det vel lett... :p


#6

Supera sa for siden:

Eventuelt kan du også bruke abonnementsfunksjonen her.


#7

vimsen85 sa for siden:

Aha. Eg tenkte d va favoritta her inne. No fant eg den abonementknappen. Da kan eg gjere det :D Tusen takk :cool:


#8

mål:littavetmenneske sa for siden:

Hvordan gikk det? Blei det kake, og blei dere fornøyd med resultatet, eller?


#9

Iselilja sa for siden:

Denne høres fantastisk god ut!!


#10

Yonah sa for siden:

Hvordan får dere denne sprø? Min er jo helt myk og ikke det minste sprø.. Og den har stått snart 1 1/2 time.. Og jeg kan lage vanlig pavalova, så jeg vet jeg ikke har gjort noe feil..


#11

wevi sa for siden:

Jeg lagde den og den smakte kjempegodt, men med såpass mye sukrin i bunnen, så ble det en sånn "kald" følelse når jeg spiste den. Tror nok jeg skal lage den igjen, men bytte ut litt av sukrinet med kanksje litt splenda e.l. :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.