guro sa for siden:
DYRKING AV SPIRER
Om vinteren spesielt, er spirer et godt supplement til rot frukter, langveis farne grønnsaker og frossen grønnsaker. Spirer er ferske, levende, næringsrike, rimelige og lette å dyrke selv. Mange frø, belgfrukter og korn kan spires. Alfalfa og mungbønner er greie å begynne med. Frø kan blant annet kjøpes i helsekost foretning.
Utstyr:
· store syltetøyglass
· biter av myggnetting eller gass
· gummistrikker
Alternativt kan man kjøpe spireapparat i en helsekost foretning. De muliggjør dyrking av flere sorter eller generasjoner samtidig på en ryddig måte.
Skylling, bløtlegging og rensing:
Skyll frøene og legg dem i et syltetøyglass, 1 ss alfalfa til et stort syltetøyglass (alfalfa utvider seg 30 ganger under spiring, de fleste andre 3-8 ganger). Sett nettingen/dobbelgass over åpningen og fest med gummistrikk.
Fyll på 4 ganger så mye vann som frø. La ligge i bløtt i 8-10 timer (småfrø som alfalfa) og 12-15 timer for større frø. Hell av bløtevannet (gi gjerne bløtevannet til potteplantene). Skyll frøene under rennende, ikke for kaldt vann. Snu glasset opp ned på oppvaskbenken slik at vannet kan renne av.
Hell frøene ut på en tallerken og rens dem. Skadede, missfargene frø skal vekk. Det samme med frø som ikke ville svelle under bløtleggingen. Små frø som alfalfa trenger ikke å renses.
Spiring:
Ha frøene tilbake på glasset, sett på nettingen igjen. La stå opp ned på oppvask benken. Legg et håndkle over så det blir mørkt. Skyll spirene morgen og kveld og la dem renne av. Spirene er ferdig etter 3-5 dager (solsikkefrø 1 døgn). Sett gjerne spirene i vinduet noen timer til slutt slik at de kan danne klorofyll.
Oppbevaring:
Oppbevar ferdige spirer i plastpose, glass i kjøleskap. De kan holde seg i nærmere en uke. De skal skylles en gang om dagen, og før bruk.
Bruk:
Bruk i salater, råkost, wok etc.