Hva skjuler seg i vinen?Er den vinen vi drikk, så sunn og helsestyrkjande som mange påstår? I denne filmen gjev journalist Jane Moore oss innsyn i ein vinindustri som tilset vinen kunstige og kanskje skadelege stoff. Alt dette skjer utan at vi som forbrukarar blir informert om det.
Hehe, vin er en av de lastene jeg ikke har tenkt til å kvitte meg med, sunt eller ikke... Så jeg vet ikke om jeg tør å se det programmet altså. Kanskje på en mandag ;)
Jeg så det på TV for en stud siden. Det går vel på det samme som med de fleste matvarer, man putter oppi en masse ting for å få det til å ligne på ekte vare. Fordi man har utarmet jorda, man vil spare penger, kunne produsere mer osv.... :rolleyes: mener å huske at sagflis var en av tingene man brukte?
Det første jeg tenkte var det samme som Trillian og Kitt - dette vil jeg ikke vite! Men jeg så programmet likevel. Det var sjokkerende og trist, gitt. Ikke minst den søppelbefengte og utarmede jorda i Champagne-distriktet gjorde inntrykk! :eek:
Heretter skal jeg finne ut mer om vinen jeg kjøper på Polet. Og prøve å kjøpe økologisk og fra små produsenter. Heldigvis finnes det noen som tenker annerledes enn røkla.
Jeg er veldig glad jeg så det, for jeg liker ikke å bli lurt av kyniske pengemakere med svin på skogen. Så takk, Areola :blomster:
Jeg kommer uansett ALDRI til å slutte å drikke vin :D Det er det som passer meg så godt med denne livsstilen - det er faktisk lov med vin i moderate mengder :D
WHAT!!!! Har ikke sett programmet, men er det noe galt med Champagneproduktene mine så vil jeg ikke vite det!!!!! Bor 3 timers kjøretur fra Champagne, og har STOR glede av å dra dit og handle direkte fra Champagnegårdene.... Men jeg handler altså rett fra smågårdene, fantastisk Champagne, mye bedre enn i butikkene. Kanskje de små produsentene ikke driver med det lureriet som blir beskrevet ovenfor?
Skal se filmen senere i dag. Skjønner at vinklingen er mot produsentene og ikke vin som sådan. Så filmen Food Inc for et par dager siden. Den handler om de amerikanske matvareprodusentene. Det er helt for j.. hvordan de driver på. Håper at det aldri blir like ille her på berget. Food Inc anbefales for øvrig på det sterkeste til alle som er litt opptatt av hva vi får i oss, og hvordan dyr og mennesker blir behandlet i "The land of the free, and the home of the brave". Blir økologisk over en lav sko for meg fremover i hvert fall.
Det er ikke om vin generelt altså, det er for det meste de store produsentene som synder. Putter mye sukker og andre tilsetningstoffer i vinen fordi kvaliteten på druene er så dårlige, blant annet pga for mye giftstoffer brukt for å bekjempe sopp og skadedyr.
Det får deg ikke til å ikke drikke vin, men beviser vel at man bør være like kvalitetsbevisst på vin som med alt annet.
Jeg vurderer sterkt å bare kjøpe vin med innholdsregister framover, men det kommer litt ann på hvor enkelt det er å få tak i :p
Ja, til og med jeg, som syns at økologisk er åndsnobberi, vurderer å begynne å kjøpe det nå! :eek:
Jeg så en episode av en svensk serie som het Landet Brunsås forrige helg, som satte fokus på forskjellige vinklinger av maten vår. Akkurat den handlet om hvordan butikkkene stiller ut varer for å få oss til å handle, og hvordan produsentene trikser med amballasje blandt annet. Utrolig bra! Den ligger ute på SVT sine sider.
Den har jeg også sett! Veldig bra serie, samt at jeg jo elsker Glenn Killing, aka Henrik Schyffert :D
Men, økologi åndsnobberi? Vel er det noen som går rundt og føler seg bedre enn andre fordi de kun kjøper økologisk, og det kan vel også til dels kalles en hype, men alle hyper som er til fordel for dyr, natur og menneskers velbefinnende er en god hype i min bok !!!
Ja, men det er akkurat det som er greia. Jeg er oppvokst på gård, og vi holdt på med smågrisoppdrett. Ikke i sånn enorm skala, vi hadde vel en 40-50 purker. Og de hadde det absolutt ikke så fælt som disse økofantastene skal ha det til! Gikk stort sett løse så lenge de ikke hadde små grsiunger (da ligger de ihjel de), og var ute hver sommer.
Og jorda, den ble jo vekselsdyrket for å få best mulig korn. Øko-hypen bygger jo på at f.eks griser bor i små bur hvor de kan bevege seg maks 2m, føder hauger med grsiunger og aldri får frisk luft. Kornet vekseldyrkes (forskjellige sorter hvert år) for å få mest mulig næringsrikt korn. Sprøytinga er på et minimum i forhold til det det var for 20 år siden, og man pløyer ned halmstubben i jorda (ikke brenner som var vanlig før) for å gi bedre dyrningsjord.
Og kuer! Framstilles som melkemaskiner eller ihjeldopet kjøttfe. De jeg kjenner som driver med ku har de gående løse i enorme fellesfjøs, hvor de har madrasser på gulvet, klømaskiner og elektronisk foring slik at de kan gå og få mat mer eller mindre når de vil. På sommeren er de på beite eller ute i skogen.
Så alle de som hyler om hvor grusomt dyra behnaldes i matproduksjon utfordrer jeg til å tilbringe en mnd på en gård og faktisk se hva som foregår! Det interessante er at denne utviklinga har vært de siste 15-20 årene, hvor økologisk har fått mer og mer grobunn. Da det var mer kritikkverdig, da var det ikke så mange som stresset med det... :rolleyes:
Og alt dette mens vi som forbrukere hyler om hvor dyrt mat er og hvorfor bøndene skal få supsidier til å drive med norsk landbruk.
De kan jo ta seg en tur nedover i Europa og se hvordan gårdsbruk drives der, for å få skinke til 20kr kg, så kan de jo vurdere om det er det vi ønsker. Eller, for å komme tilbake til trådtema, ta en titt på vinmarkene i syd-europa og se hva som er prisen for at vi skal kunne drikke oss brisne for 20-30 kr flaksa.
Jeg ser absolutt poenget ditt, Carisma! Folk må nå gå rundt og tro hva de vil om både gårdsdrift og sin egen skinnhellighet. Heldigvis er det ganske strenge forskrifter om innbefatter det du blant annet nevner om hvordan kyr holdes nå. Så økologi i en eller annen grad er jo en del av utviklingen her i landet, heldigvis. Det er jo også etterspurt, hvilket vil gjøre det gunstig over tid å bedrive det, det er dét jeg synes er mest positivt når man først snakker hype :)
Jeg synes ikke mat i Norge er særlig dyrt i forhold til den jevne økonomien. Jeg har dårlig råd, ja, men dyrt synes jeg ikke det er.
Men det er synd det er snakk om såpass lang tid at det er få som overlever den omstillinga. Blandt annet er det snakk om et visst antall år jorda skal ligge brakk for å kunne regnes økologisk igjen, så man kan ikke omstille sånn uten videre. I tillegg er fôr dyrere, og det er få eller ingen veiledere som kan regelverket godt nok slik at mange som har prøvd har endt opp med å få underkjent produktene og dermed ikke gått rundt økonomisk. I tillegg krever det flere arbeidstimer, og det er veldig få som har råd og mulighet til å drive på gård på fulltid i Norge i dag uansett.
Det er mange med drømmen om et småbruk som har flytta fra byen og endt i økonomisk ruin etter 2-3 år. (Bare søk på tvangssalg på Finn.no og se antallet småbruk...)
Derfor er jeg i mot det å hype det økologiske. Jeg mener det hadde hatt mye større verdi å sette fokus på de tingene som faktisk er bra med det tradisjonelle landbruket. Ellers havner vi i en situasjon hvor folk kjøper økologisk fra få produsenter i stedet for å holde liv i en minst like bra prosuksjon har flere småprodusenter.
Mitt første innlegg her dette, men siden jeg jobber med produkter innen emnet "kunne" jeg ikke la vær - Så programmet når det gikk på NRK for en tid siden, og min personlige mening om programmet er at relevansen, vinklingen og måten de forklarte endel ting på, var mangelfull. Har brukt endel tid på å klare opp endel ting for venner som også så dette programmet.
Og det finnes en hel del Økologiske og Bio-Dynamiske produsenter i pollisten allerede. Og det kommer bare fler og fler for hvert år. Er kanskje ikke lov å reklamere for alkoholprodusenter her inne men kan vel kanskje svare på en direkte forespørsel?!?!
En interessant ting når det gjelder vin og vinmonopolet:
Sambo har en bekjent i danmark. Han passer på å hamstre vin hver gang han er i Norge. I følge han er produkene (og kunnskapen!) og utvalget av bra viner så mye bedre enn i danmark, og de vinene man får tak i der nede i samme klasse er mange ganger dyrere. Så kanskje det er mer relevant i andre land enn her mye av det i programmet også.
Der er et hav av ulemper men også et fjell av fordeler med et vinmonopol. Iallefall slik utviklingen har vært her hjemme de siste 10-15 årene. Kunnskapsnivået på personalet og kvalitetsikkerheten på produktene er langt over det andre land kan skilte med. Og bevisstgjøringen om Øko/ Bio produkter er i fenomenal fremgang.
Vin er altfor godt - så lysten til å se på dette er ikke stor. Men det er sant det som Chunky skriver: Jeg er jo opptatt av hva jeg og mine putter i oss. Skal se på den etter at jeg er ferdig med jobben.
Da er rødvinen ferdig! den ble knallgod! Jeg lot den gjøre helt ut og sukra den opp igjen med kunstig sukker.. :p INGEN som har merket noe! Så nå har jeg rødvin med omtrent 0 karber i kjellern. Hvitvinen er ikke helt ferdig. men gjør det samme med den.. Lar den gå ut gjæra og heller søter opp igjen. :ja:
Jeg har fått to ny favorittviner, anbefalt av en flink polmann, og som jeg i ettertid har oppdaget er laget på biodynamisk dyrkede druer, begge to!
L'antico di Burchino 2008 kr 124,- En Chiantivin, kraftig og smakfull, til kjøttretter, men god alene også.
Asinoi 2008 kr 110,- en lettere og slankere vin, men fortsatt med mye smak, passer godt alene, til fugl, kjøtt og i følge påskrift på flaska også fisk.
Og nå har jammen sambo satt en dunk til med øl! :eek: Vi begynner bli selvforsynte på alkohylområdet . :o Og det BLIR godt, for veileder og læremester er skandinavisk mester i ølbrygging...:p
Så nå har vi to mørke og to lyse typer øl oooog to hvite og to røde viner. :ja:
Det er faktisk moro!!
Og jeg er sukkertilsetningskonsulenten. :lol: I vinene har jeg tilsatt sukker slik at det er er ca 1.5 karber pr liter. Angående ølet har jeg ikke medbestemmelsesrett.....:p
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.