Jeg har ei jente på 6 år som kan LEVE på oliven, omtrent. Hun kan spise ganske store mengder når hun setter i gang. Bør jeg sette ei grense? Altså, det gjør jeg jo allerede, siden jeg ikke har råd til å kjøpe hundretusen oliven i uka, hehe. Men sånn helsemessig sett, er det bare bra at hun spiser et par store håndfuller oliven hver dag?
Takk Nellie, skal se på linken. :)
Ang. salt så er jeg så usikker; noen leger/ernæringsfolk mener jo nå at det er med salt som med mettet fett - en myte at det er skadelig i mengder. Nå skal man jo ikke drikke av saltkaret altså, men HVOR skadelig er det med endel salt i maten? Dessuten kan jeg jo skylle olivenene om så er, det er vel helst laken som er salt.
Jeg er ingen salthysteriker, men alt med måte, og spesielt til barn. Salt belaster nyrene, og tipper balansen i forhold til andre mineraler. Så man skal ikke ha i seg mer enn det man trenger. Og saltet i laken til oliven er vel av den billigste typen, uten sporstoffer og mineraler. Havsalt er mye bedre for kroppen, siden det inneholder nettopp mineraler og sporstoffer. Ville nok skylt olivenene hvis det blir mange :)
Mange unger elsker oliven :) Niesa mi brukte å stå foran kjøleskapet og rope etter "olivien" som hun kalte det :p
Da skal jeg skylle dem. :) Vi bruker bare havsalt ellers, jeg klarer virkelig ikke annet salt. Da vi spiste middag hos svigers en gang, hadde jeg havsalt over maten og kjente at det smakte helt feil. Jeg spurte om det var gammelt, det smakte hoppetau! Det viste seg at de hadde helt vanlig salt over på havsalt-boksen siden de brukte den som saltbøsse. De har ikke gjort det igjen.
Jeg er enig med deg ang dette Iset. Min oppfatning er også at dette med salt er en stor myte. Men slik jeg har forstått det så er det det rafinerte saltet vi bør unngå. Fordi dette ikke gir næring og muligens er en belastning for kroppen.
Selv bruker jeg Himalayasalt og det er helt fantastisk. Alle våre gjester blir veldig begeistrede og imponerte over vårt flotte rosa og velsmakende salt. Jeg har i hvertfall hørt av flere terapeuter at så lenge man benytter naturlig salt som havsalt, maldonsalt, urtesalt og himalayasalt så er det veldig sunt. Så jeg bruker et godt dryss over mye av maten min inkl salat.
Mulig jeg husker feil men sier ikke Skaldemann at oliven er bortimot perfekt mat, med masse sundt fett?
Det med salt er nok litt som du sier Iset - å sammenligne med "den store kolesterolmyten" , jeg tenker vel mer og mer at dersom man har et veldig sug etter salt mat så kanskje det er fordi kroppen trenger det?
Oliven er vel i hvertfall ikke det værste barn kan bruke som godis!:D
Det trekker jo salt inn i olivenen også :ja:. Det går jo an å vanne dem ut litt også, la dem ligge litt i vann, men de er jo ikke så gode hvis de blir for lite salte heller ...
Enig med dere, Iset, Cornelia og Matglad, at dette med salt er noe av en myte.
Og det er jo sunt med havsalt etc. Det er jo ikke sånn at salt, altså NaCl er enten sunt eller usunt, liksom. Det er jo noe vi trenger! Jeg for min del trenger å passe på å få i meg nok, saltmangel er visstnok noe som ME'ere ofte har (husker ikke sammenhengene her ... :o)
Havsalt på salaten, oppå god olivenolje :sikle:
Men det kommer jo an på helsetilstanden ellers! Som sagt, det belaster nyrene, men er man er voksen og frisk person tåler man nok en del salt.
Jeg spiser svært lite salt og har for lite natrium i blodet. Likevel tviholder kroppen min på vann, alt for mye vann!:(
Kanskje jeg skal begynne å bruke litt mer salt igjen? Sluttet med det da vi fikk barn som skulle spise samme mat som oss, men har tidligere alltid saltet maten selv før jeg hadde smakt på den!:eek:
Men oliven får dere meg ikke til å spise! De kan datteren til Iset få ha i fred for meg! grøss
Hvilke diuretika går du på, Kitt? jeg har litt info om dette som jeg ramlet over når jeg drev og leste om salt. For oss lavkarbere er det viktig å vite at betablokkere og thiazider øker insulinutskillelsen og dermed virker mot sin hensikt, mens ACE-hemmere, kalsiumblokkere og PPAR-modulatorer fungerer uten å påvirke insulinet. Det er også viktig med kaliumtilskudd når du sliter med at kroppen holder tilbake vann, fordi du da er en ganske typisk kandidat for hypokalemia. Men det er det utrolig viktig å sjekke med legen at du ikke får en diuretika eller blodtrykksmedisin som også holder tilbake kalium. Noen av medisinene gjør nemlig det - og da kan kaliumtilskudd være direkte farlig. Men uten akkurat disse diuretikaene eller blodtrykksmedisinene, kan man trygt ta nesten ubegrensede mengder kaliumtilskudd. Litt av en jungel :)
Edit: Her er forresten noen av de klassiske symptomene på hypokalemia (kaliummangel):
Kribling, ørhet, svimmelhet, utmattethet og muskelkramper (spesielt dypt i muskelaturen). Høres det kjent ut?
Hehe, jeg er ikke begeistret jeg heller, desverre. Skulle virkelig ønske jeg likte det, og jeg prøver å spise det med jevne mellomrom, men ... Jeg har klart å like sorte, oppdelte oliven i brød og på pizza, så jeg er vel på vei. Mannen min og datteren min spiser det som drops da. 2-åringen er lik mammaen sin der, men liker det meste av annen mat.
Seksåringen er ganske gourmet i matveien. Hun elsker oliven, hvitløksbåter i marinade, muggoster, fetaost, parmesan osv. Og det er jo bra da. :)
Så flott! Jeg mener at så lenge man kan lære barna god matkultur og respekt for andre mennesker, så kan det nesten være det samme med alt annet. Har selv hatt gleden av å ha en tiåring som tryglet om østers side om side med et barn som maste om nugatti :)
Jeg tar Furix 10 mg en gang i uken!
Skummelt med symptomene på kalsium- mangel. Stemmer jo på en prikk med min hverdag, men problemet er at jeg slett ikke lider av kalsium- mangel. Ligger godt innenfor normalområdet og har alltid gjort det!
Har alltid hatt lett for å samle vann, men ble ikke medisinert for det før etter å ha prøvd Sarotex (trecyklisk antidepressiva) mot fibromyalgi. Etter 2 år var vannansamlingene så store at legen min skvatt litt da han skulle sjekke anklene mine!:p
Østers ja, "ska sei", som vi sier her i Stavanger. :lol: Jeg gjør hvertfall mitt beste, får fnatt av ekstrem kresenhet, spesielt hos voksne. Noen barn ER jo bare kresne uansett, men de vokser det som regel av seg, heldigvis. Kanskje med unntak av fireåringen som var på middagsbesøk sammen med foreldrene sine, og fikk servert brokkoli og blomkål som hun spiste med god appetitt, hvor moren plutselig utbryter "men æsj LIKER du det? Trodde ikke du spiste sånne ekle ting". Fireåringen ville selvsagt ikke ha mer. Ikke noe jeg har opplevd selv, jeg omgås heldigvis ikke slike folk, men jeg leste historien på et annet forum og ble helt sjokkert. Fader ikke rart noen barn er suprekresne når foreldrene sitter og æsjer over maten.
Min datter blir overlykkelig om hun får røklaks eller baconpostei fremfor sjokopålegg!
Da hun var 2 år var yndlingsmaten røklaks, spekeskinke, reker og brie!:sikle:
I morgen slutter hun tidlig på skolen og vi skal ha en sen lunsj med rakfisk mens vi ser på Wampire Diaries. Er for skummelt å se på om kvelden når det er mørket, må vite!;):love:
Tror ikke at Furix er i konflikt med kaliumtilskudd. Så vidt jeg kan se er virkestoffet bumetanid, som visstnok ikke skal holde tilbake kalium. Men dette må du selvsagt sjekke med en fagperson.
Ok. Men les svaret fra lommelegen uansett. Burde være relevant i forhold til deg.
Og da skal jeg slutte å kuppe tråden. Men vil bare avslutte med å si at jeg har en annen mulig årsak til hvorfor du ikke oppnår forbedring med fibromyalgien, mens madamen er nesten helt frisk. Tenkte å skrive et innlegg i minibloggen min "proteintråden", men jeg må jobbe litt mer med det først.
Oliven er en super ting i hvert fall. Det var vel det vi skulle frem til :)
Kan fortelle en liten historie om min egen sønn. Jeg og madammen var på kontroll med han pga mistanke om gluten/laktos intoleranse. Vi fikk bekreftet det og fikk oppfølging. Etter dette begynnte vi og ordne mat i fra grunnen av og var litt forsiktig med saltet, pga hysteriske innlegg om dette tidliger. Så skulle vi til legen etter 1,5 år og ta noen prøver igjen og da visste det seg at gutten hadde saltmangel:confused:. Vi forsto jo ingen verdens ting pga at man hadde lest seg opp på at salt var (djevelens verk):p. Fikk da beskjed i fra legen at så lenge man spiste en variert kost(laget ting i fra bunnen) trengte man ikke og frykte dette. Fikk beskjed om og salt og kryddre maten med god samvittighet og at det var faktisk mange foreldre som slet med at de ikke saltet maten til barna nokk. Han kunne også fortelle at Salt var faktisk noe vi trengte:confused:
Jo selvfølgelig finnes det,men det var ikke det jeg skulle frem til. Det jeg skulle frem til var at så lenge man holder seg unna ferdigprodukter og lager mat selv, så trenger man faktisk ikke og tenke så ekstremt mye på saltmengde, dvs viss man spiser, drikker, kryddrer i normale mengder.
Ja og jeg tror så lenge man lager ting i fra bunnen av og krydrer og salter etter normale mengder og ikke frykter ting så galt går det bra. Er man snill med kroppen vil kroppen være snill tilbake(Ang sykdommer). Når det gjelder forrige post var det faktisk legen dom fortalte dette
Alt med måte tenker jeg. Oliven er jo ganske salt - har du sjekket at hun ikke mangler noenting? Natrium feks? (på kjempedypt vann her ler)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.