Jeg vet dette kanskje står i boka, og da beklager jeg å spørre om det, men jeg har glemt igjen boken min hjemme så jeg får ikke sjekket det på en stund.
Jeg leser stadig at ketolyse passer best for de som har mer enn 10-15 kilo overvekt. Men da lurer jeg på etter hvilken skala/måling? Er det bmi? Eller er det et annet mål som gjelder?
Du kan nok ta utgangspunkt i BMI siden det i prinsippet er det eneste (som jeg vet om) måleenhet for overvekt, men om BMI og trivselsvekt er det samme kan jo diskuteres ;)
Og for den saks skyld om det er en riktig måleenhet å gå etter :)
Beste er nok å se på fettmassen man har i kroppen og da er det en fordel å veie seg på en Tanitavekt :)
Jeg har da BMI på 25. Men det betyr vel ikke at ketolysekuren ikke fungerer for meg, men at jeg ikke kan regne med å gå ned like fort som de med BMI over 30?
Selv om du har en BMI på 25 betyr det verken at du er normalvektig eller overvektig. Det er sammensetningen i din kropp som viser om du er overvektig, altså fettmassen vs muskelmassen din.
Ketolyse og lavkarbodietter/kosthold generelt sett er vektregulerende, dvs at hvis du er undervektig legger du på deg og i motsatt fall går du ned. Og dette er ikke utifra om du synes du er overvektig eller ikke, det er kroppen som på en måte bestemmer her.
Men hvorfor ikke prøve noe a la fedon hvis du skal ned noen kg? Ketolyse kan være hardt for kroppen å omstille seg om du kun skal ned ett par kg, men det er selvsagt ingenting i veien for at du kan gå på ketolyse om du ønsker.
Men du må se på lavkarbo som en livsstilsendring og ikke en kvitt fix. Hvis du går på ketolyse nå for deretter å gå tilbake til å spise karbs, altså sånn som du gjorde før du begynte på ketolyse, så vil vekten gå opp igjen og gjerne med flere kg enn du i utgangspunktet helst ville ned.
Jeg har jo tenkt å gå ned hvertfall 10 kilo da, jeg har fettprosent på ca. 30.
Egentlig er ikke lavkarbo noe helt nytt for meg, for jeg spiser ikke så mye av det til "vanlig" heller. Før jeg begynnte på ketolyse spiste jeg omtrendt ikke poteter, ris eller pasta. Brødskiver spiste jeg bare før trening og da sånne megagrove. "Synderen" var vel når jeg gikk bananas på knekkebrød i helgene:) Fikk i meg karber gjennom masse grønnsaker og frukt. Og jeg spiste heller ikke så ofte godteri.
Men hvis jeg for eksempel holder på med ketolyse til jeg har nådd 70 (I dag er jeg 77), vil jeg gå opp mer enn jeg har gått ned, hvis jeg går tilbake til det kostholdet jeg hadde før, selv om det består av relativt lite karber? Ja, det gjør vel kansje det...
Kanskje fedon var en god ide ja, jeg skal lese litt om det med en gang :)
Torkil sier at dette er en kur beregnet for mennesker som har betydelig overvekt, altså en bmi over 30 og ikke en kur for å klargjøre seg til bikinisesongen. Personlig ville jeg ha satset lavkarbo ala Lindberg og trening for å stramme opp hvis jeg ønsket å gå ned litt.
Enig med Elvi om å gå for fedon, men selv om det er beregnet på folk med litt mer overvekt så betyr det ikke at man ikke kan gå på den selv om man "bare" skal ned 7 kg, men det er ofte ikke så stor omlegging i kosten som er nødvendig for disse kg, men heller litt mer trening og litt mer bevist kosthold.
Det spiller ingen rolle hvor mye du veier, om du vil gå for ketolyse eller ikke. Det det handler om er å finne en diett du kan leve med. Om du føler du trenger stor variasjon, belgefrukt, litt brød og kanskje litt frukt, gå for Fedon, om du liker feit mat, gå for Ketolyse. Det har ingenting å si om du er litt eller mye overvektig.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.