Jeg har lest meg litt opp på svenske lavkarbosider, bla Annica Dahlqvist, og der sier de at melkeprodukter er tillatt, se under:
( fil =syrnet melk, keso= cottagecheese, grädde=fløte) LCHF
Du kan äta:
Mjölkprodukter. Exempelvis mjölk, fil, creme fraiche, yoghurt, keso och grädde. Ost går alldeles utmärkt att äta. Välj så feta produkter som möjligt och håll koll på så de inte är sockrade.
Smör. Det skall vara riktigt smör och inget margarin! Margarin är kemiskt framställt.
Ägg. Ägg har lågt innehåll av kolhydrater men innehåller desto mer fett och protein. Alla former går bra, kokt som stekt.
Fisk. Försök att äta så fet fisk som möjligt. Här finns rikligt med protein och nyttigt fett som exempelvis omega-3.
Skaldjur. Gott och nyttigt!
Kött. Alla typer av kött går bra; fläsk, lamm, nöt osv.
Charkprodukter. Hålla bara koll på så de inte innehåller allt för mycket kolhydrater.
Fågel. Kyckling och kalkon passar bra i en LCHF kost.
Linfrö.
Kål. Här finns mycket att välja på; vitkål, brunkål, grönkål, brysselkål osv. Bra som ersättning till potatis.
Grönsaker som växer ovan jord. Exempelvis sparris, broccoli, squash och spenat.
Alla sorter av grönsallad går bra.
Lök och tomat. Innehåller något mer kolhydrater men fungerar bra.
Såser. Gör så feta och goda såser som möjligt. Såsen är oftast den som ger LCHF kosten det lilla extra i smakväg. Håll lite koll på andelen kolhydrater då du köper färdiga såser.
Norsk Lavkarbo sier at melkeprodukter skal man holde seg unna.. Så hva er riktig?
Hvor står det?
MELK skal man holde seg unna, for det inneholder alt for mye karbohydrater.
De fleste kan spise ost, fløte, rømme og cottage cheese, men for NOEN kan det hindre vektnedgang. Man må selv prøve seg fram.
Synes det er en gjenganger i trådene her på forumet at melkeprodukter ( yougurt, syrnet melk etc) gjør at man ikke går ned i vekt, og det er vel hele poenget? Derfor synes jeg det er rart at alle svenske nettsider og bøker sier at man kan spise melkeprodukter for å redusere vekten.
Det spørs vel helt hvilken filosofi man følger:) Du og alle andre må jo bare følge den filosofien dere har valgt dere. Er syrnet melk og yoghurt lov der, så er det bare til å spise. Følger man f.eks Ketolyse eller Atkins skal man ikke ha det:)
Ketolyse er en spesiell lavkarboDIETT hvor karbene skal holdes på et visst nivå, mens LAVKARBO er en helt svær betegnelse på masse forskjellige retninger hvor karbohydratene skal kuttes ned på. Det finnes mange forskjellige dietter. Noen fokuserer på GI og der f.eks kan det være lov med litt H-melk eller litt yoghurt uten tilsatt sukker, så lenge du holder en riktig balanse på måltidet
Men det er da ingen "Norsk lavkarbofilosofi", det er massevis av forskjellige filosofier. Om du leser litt her inne på forumet under Kostholdsfilosofier, så ser du at det er ganske store forskjellar. Og dei forskjellige filosofiane er ikkje berre norsk, det har dei i Sverige og overalt ellers.
Mjølkeprodukter er stort sett tillatt, fløyte, rømme, ost osv, men for -nokre- vil mjølkeprodukter hindre vektnedgang, for andre kan f.eks tomat gjere det same og då må dei vere forsiktige med det.
Les linken til arnakristin, der står det masse nyttig når du er ny. Lykke til! :)
ja, men det du spør om i denne tråden er vel om hvorfor "svensk" lavkarbo, som du kaller det tillater det og det og "norsk" lavkarbo ikke gjør det?
Som sagt. Du velger hva du vil følge og da er det bare til å følge "reglene" i den dietten, evt følge dine egne lavkarbovennlige regler i en egenkomponert variant.
Veldig enkelt sagt kan dette kanskje stemme.. Det finnes dessverre ikke noen annen løsning enn å tilegne seg kunnskap, om man vil forstå dette. Sjekk linken som Arnakristin postet, det er mye viktig informasjon å hente der. Mer servert enn det er i den tråden, får man det ikke.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.