< Tilbake til oversikten

Fordi det er fett

#1

svar sa for siden:

Yo :)

Prøver å finne ut av dette med sunt og usunt fett.
Hørte med en kompis som har jobbet en god del med ernæring ang dette med fetttyper, transfett osv.

Konklusjonen ble at transfett er noe som oppstår ved en herdeprosess, ergo er alt herdet fett (margari ol) ikke bra.

Ok så langt så bra, smør isteden for margarin eks.

Så kom vi til oljene, litt mere kompisert, ihvertfall vist man skal lese de linkene jeg har lest her i tilegg.

Oljer eller flytende margarin er ikke varmebehandlet, og inneholder derfor ikke noe transfett. Noen oljer er mere sunne enn andre, men det er pga andre faktorer, som hva de inneholder av omega typer ol.

Jeg spurte så om det jeg har lest om at alt utenom kaldpresset oljer inneholder transfett.
Vi har 2 typer oljer, kaldpresset og raffinert:

Rafinert:
"Det vil si at det brukes renset petroleum som dra ut oljen av grunnproduktet og som senere blir raffinert for å fjerne petroleumet"

Så konklusjonen ble at det er teknisk umulig for flytende oljer og inneholde transfett i utgangspunktet.
Men vist man varmer opp olje over det punktet det tårler, skjer det en herdeprosess med oljen, som gjør det til transfett.
Dette stemmer med det andre skriver.

Men kaldpresset oljer gir en bedre smak.

Den værste oljen er vist kokos og palmeolje, da kroppen ikke klarer å skille ut disse fettsyrene på samme måte som andre typer oljer.

Min konklusjon er at jeg allerede har gått surr, hehe.
Men jeg tror jeg fremover kommer til å satse på smør, olivenolje og rapsolje.


#2

Gracella sa for siden:

Smør, kaldpresset olivenolje (extra virgin oil) og kaldpresset rapsolje.
I tillegg er Cocosa en bra olje, du får lese (søke) litt til her inne, så skjønner du det :)
Cocosa tåler også høyere temperatur og er derfor bedre til steking.
Cocosa med kokossmak er godt til å få i seg mer fett.


#3

svar sa for siden:

Aldri sett kaldpresset rapsolje, bare rafinert, eller er det jeg som har oversett i hylla?


#4

Gracella sa for siden:

Jeg mener bestemt at jeg har sett kaldpresset rapsolje - men nå husker jeg ikke hva den het.
Den er dyrere enn den raffinerte da.


#5

Photobscura sa for siden:

Extra virgin kokosolje er hundre prosent mettet fett, og et veldig bra tilskudd, så det er sagt :)


#6

Gracella sa for siden:

Joda, hadde en i skapet.
Der står det kaldpresset Rapsolje, Norsk kvalitet.
Planteolje fra Østfolds solrike landskap...
(www.afb.no)

Sikkert kjøpt på Rema, Eurospar eller Coop. Eller Ica, hehe


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.