< Tilbake til oversikten

Se her, vær så snill!

#1

Idaaee89 sa for siden:

Jeg er ei jente på 20 som har et sterkt ønske om å følge en lavkarbo-livsstil. Jeg har ikke så mange kg jeg trenger å bli kvitt, jeg gjør det mest for helsa sin skyld, men rundt 5 kg ville vært en fin vektnedgang. Dette vil jeg bruke tid på. Jeg regner med å legge meg på rundt 20-25 karbohydrater per dag. Men jeg er så usikker på min matplan. Er ganske så kresen og prøver derfor å legge opp til en matplan jeg vet jeg kan følge, det er det viktigste. En dag kan se slik ut:

Frokost: to fiberrik (GG helseklibrød) med smør, ost, skinke, salat og agurk + vitaminer og masse vann.
Lunsj: Det samme, evt en omelett, kokt egg eller salat med ost og skinke.
Middag: en wrap med mama lupe's tortilla fylt med masse grønnsaker og magert kjøtt (kylling, svinekjøtt, karbonadedeig osv.), evt litt creme fraiche og ost.
Kveldsmat: to fiberrik (GG helseklibrød) med smør, ost, skinke, salat og agurk.

Hadde vært fint dersom noen har innvendinger i forhold til planen. Prøver å pøse på med grønnsaker der det er naturlig. Drikker mye vann og noen ganger pepsi max/fun light. Jeg liker å ha en fast matplan som jeg spiser etter. Vet ikke hvorfor, men det gjør det vesentlig mye lettere for meg å spise sunt da :)


#2

Indiekid sa for siden:

Hvis du skal følge lavkarbo og ligge på 20-25 gram karbo hver dag så må du iallefall kutte ut alt av brødmat (og ris og pasta)...også tortillaer. Og så burde du bytte magert kjøtt med fett kjøtt...eventuelt steke alt kjøttet i masse meierismør. :)

Når det er sagt synes jeg 20-25 gram karbo er litt lite hvis du bare skal ned 5 kg, men så er jeg også ganske ny her, så det kan være jeg tar feil på akkurat det. :)


#3

Idaaee89 sa for siden:

Tusen takk for svar! :)

Har lest at det er rundt 3 karber i en fiberrik, og at det er flere som bruker 1-2 av dem ved ketolyse. Nå skal jo ikke jeg så langt ned som 15 g KH heller, så tror og håper at det skal gå bra. Den tortillalefsen som jeg spiser er kjøpt på netrition.com og er en lavkarbotortilla (3 kh). Vet at man må kutte ut brødmat, men tenkte og i hvert fall begynne så smått, og fortsette med fiberrik en stund til. Spiser i hvert fall ikke ris, pasta, potet, brød, sukker osv. Og da er jeg ganske langt på vei føler jeg :)


#4

Indiekid sa for siden:

Aha, men hvis det er sånn lavkarbo, så er det sikkert greit - i og med at du skal ned såpass lite. :) Bare pass på å få i deg nok fett og vann ved siden av, så går det sikkert fint. :)


#5

Cherry sa for siden:

Mama lupes tortillaer er lavkarbomat.

Du trenger ikke kutte ut alt av brødmat og ris og sånn dersom det er generell lavkarbomat du vil spise og ikke ketolyse-ish og greier å stoppe inntaket før du har inntatt 25 gram av ris og brød på en dag.

Problemet med brødmat kommer først til synet dersom du vil være restriktiv på hvor karbohydratene kommer fra. Brødmat har også en del karber så dersom du vil spise disse tingene må du nok forsake en del andre matvarer for å ligge på 25 gram om dagen, antakeligvis. Alternativet er jo å bake seg lavkarbovennlige brød og knekkebrød. Hvit ris er vel kanskje ikke lavkarbovennlig nok, det blir to korn så har du brukt opp dagskvota ;), men du kan jo alltids spise brun ris, som har lavere GI, men denne har nok også en del karber. Ellers kan du lage jukseris av blomkål.

Det krever justering. Vi er så vant her på bjerget at vi skal spise brød til 3-4 måltider om dagen og potet til middag at det har blitt ett inngrodd mønster. Vi er ett av få folkeslag som bruker brød som mat og ikke som tilbehør til mat så det sier vel sitt.

Det er vanskelig å motstå mammas nybakte brød med en klatt brunost og smør på, men man blir sterkere og mer motstandsdyktig for fristelser etterhvert :D


#6

Photobscura sa for siden:

Maten din ser helt kurant ut, og ettersom du ikke anser vektnedgang som hovedgrunnen for kostholdsomlegging, så ser jeg ikke noe problem med å spise Mama Lupes-lefsene (som forøvrig er veldig gode!) og en og annen fiberrik. Det jeg tenker mer på er at det ser ut til at du spiser litt lite fett! Ikke noe galt i matvarene du spiser, altså, men det er en fordel å prøve å spise noe mer fettrik mat. Velg vanlig kjøttdeig framfor karbonadedeig, f.eks. Fett er utrolig viktig på et lavkarbokosthold, og særlig når du ligger på tjue tretti gr kh om dagen! Særlig om det er god helse som er viktig for deg!
Regner med at du bruker meierismør og ikke margarin? Om du spiser salater, hell en god olivenolje over, utvid kjøttpåleggsarsenalet ditt med flere og fetere typer enn skinke, etc.


#7

BitTorres sa for siden:

Jeg selv er 40 åring som er rimelig frisk, og la om til lavkarbo i høst, fordi jeg vil beholde helsa. I forbindelse med omleggingen mistet jeg 6 kilo som hadde lagt seg rundt magen, det tok seks uker ( men jeg løp mange kilometer i uken, siden jeg løper halvmaraton da).
Du har allerede fått en del råd om å legge til fett og sånn, så jeg skal ikke gå inn på det, men: Du bør absolutt lese deg opp på dette temaet. Det er så mye misforståelser rundt lavkarbo, i og med at det rommer så mange retninger, alt fra Fedon, til streng LowCarbHighFat. Jeg personlig vil anbefale Wolfgang Lutz:Bedre uten brød (den har bl.a. et infløkt kapittel som jeg måtte lese 4 ganger for å få med meg hvordan fettsyrer blir brukt som energi av kroppens celler), og en masse god info om hvorfor og hvordan. Annika Dahlquists guide til LCHF er også en bok som bør fortæres.
Spis deg sukkerfri av Litsfeldt, er en annen, selv om den kanskje er et førstevalg for diabetikere, så skriver han så godt i bilder at alle får en god forståelse av hva god helse med LCHF innebærer.
Jeg selv kan godt spise 100 gram karbo om dagen uten å ha noen problemer med det, men har etter mye forsøk merket at kroppen liker meg best da jeg spiser ca 10 gram karbo om dagen. Jeg går ikke ned i vekt, fordi jeg spiser så mye fett, ca 3 hekto om dagen (minst.)
Ellers synes jeg du er kjempelur, som gjør dette i så ung alder, du kan komme til å nyte hele det lange livet du får med en kjempehelse, og antageligvis vil også dine barn også få en annen helse enn mange av dagens smårollinger :)
Lykke til :))


#8

Idaaee89 sa for siden:

Så mange flinke og hyggelig mennesker det er her inne! :)
Takk for flere gode svar!

Angående fett så prøver jeg å spise fet ost, steke i smør osv. Bruker jo også smør under pålegget. Har lest veldig mye om lavkarbo, og har flere bøker. Men når det kommer til min egen matplan så blir jeg litt usikker. Derfor ville jeg høre andres meninger :) Jeg har til nå fulgt et lavkarbokosthold i tre uker og har aldri følt meg bedre! Så dette skal uten tvil bli min nye livsstil :rolleyes:


#9

Idaaee89 sa for siden:

Er veldig glad i gräddost for eksempel, er det en god fettkilde?


#10

Kitt sa for siden:

Greddost er bra!
Regner med at du virkelig mener meierismør når du sier smør, for alt d et andre er margarin, som vi slett ikke har godt av!


#11

Idaaee89 sa for siden:

Meierismør ja! :)


#12

Kitt sa for siden:

:heia::heia::heia:

Du vil bare ikke tro hvor mange som bruker margarin når de begynner her inne!:eek::eek:


#13

Idaaee89 sa for siden:

Kitt: Ja, det er nok det, dessverre. Er mye å lære seg som nybegynner! :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.