Jeg har i spist ala fedon i noen måneder nå. Uten å gå opp eller ned i vekt. Føler meg friskere da. Etter å ha lest litt rundt tenkte jeg at jeg kanskje burde øke fettinntaket. Så nå spiser jeg mer fett, men ikke like mye som de som er på ketolyse.
Godt spørsmål, jeg lurer på det samme.
Startet på generell lavkarbo i august i fjor og gikk gradvis over til Fedon kosthold og gikk ned 7 kg ganske raskt. I desember ville behandleren min at jeg skulle gå over på ketogent kosthold, både fordi vekta stagnerte og fordi jeg har stadige inflamasjoner i hele kroppen. Jeg prøvde men klarte ikke å få i meg nok mat, særlig vanskelig med fettet. Nå heller jeg mer mot Fedon igjen men sipser mer fett enn det han anbefaler. Vekta har stått fast på 70 kg siden tidlig i desember.
Skal bli interessant å se om du får noen kloke svar
Regelen er at jo mer karbo, jo mindre fett. Fedon sin filosofi gir som regel såpass mye karbohydrater at jeg ville vært forsiktig med særlig mye mer fett enn han anbefaler.
Karbohydrater fører til økt insulin, som igjen gir signal til kroppen om å lagre det overflødige fettet i cellene. Det er en av grunnene til at man ikke legger på seg av fettet på f.eks ketolyse, fordi man ikke får noen insulinøkning og kroppen klarer derfor heller ikke lagre det.
Veldig oppklarende svar.
Jeg prøver å kutte litt ned på karbohydratene i forhold til anbefalingene til Fedon for jeg spiser en del fete oster. Ikke altid like lett å balansere riktig mengde av fett og karbo.
Min samboer fulgte Fedon i en liten periode, men merket at det var for mye karbo for henne, hun klarte ikke å gå ned i vekt. Alle er forskjellige da det gjelder følsomehten for insulin, men jeg personlig mener at det er bedre med mye mindre karbo enn det han anbefaler, og heller øke inntaket at sunt fett, som fete kjøttstykker og smør pluss cocosa. Jeg ville også latt være å kjøpe oliven og rapsolje, som han anbefaler, på grunn av omega 6. Vi trenger det, men i små mengder. Det skal ikke mye til før det fører til betennelser, og det er ihvertfall ikke sunt.
Noen har faktisk så mye problemer med insulin, at de må gå på en kontrollert lavkalori diett, selv om de går på en lavkarbo diett. Dette fordi protein også gir økt insulin utskillelse, ikke så mye som karbo, men nok.
Hvis vekten stopper å gå ned kan det ha med at man trenger mindre mat med mindre kropp.(Den mengde mat en på 100 kg går ned i vekt av vil en på 50 kg gå opp i vekt av) Mer fett i tillegg til det du allerede spiser kan gi et for høyt kaloriinntak og øke vekten din. Istedenfor å øke fettinntakelsen (fett har høyest kalori-innhold pr gram) kan du kutte ned på karbohydrater og heller øke proteininntaket litt hvis du spiser litt lite av det. Eller mosjonere mer.
Jeg spiser Lindberg med mer fett og det funker som en drøm det:) Trener mye i tillegg og spiser ikke så altfor mye karbohydrater. 30-60 pr dag, kanskje.
BitTorres klarer fint og svare for seg selv ;) , men jeg kan bare kommentere at jeg er nok en av disse... går bare ned på spisdegslank-mat som har rett fordeling av næringsstoffer (5-20-75), men bare rundt 1200 kalorier. Har spist lavkarbo i snart to år og har kun nedgang i vekt når jeg struper og har kontroll via ferdigmat. Husk også at infeksjoner/betennelser i kroppen kan gi økt blodsukker, flere med dia som har målt blodsukker under feks influensa mm som viser at da må de øke på med insulininntaket for å stabilisere. Kroppen er en særs komplisert og egenrådig sak som plent nekter og fungere helt likt hos alle ;)
Det aller viktigste helsemessig når det gjelder proteininntak er og ikke spise for lite da det er essensielle aminosyrer som kroppen kun kan få fra inntak av proteinrik mat :) Anbefalingene når det gjelder proteininntak går fra 0.5-1 g pr kilo kroppsvekt (myndighetene), til 1-1.5 g pr kilo kroppsvekt (bla VOF) - og opptil 2 kanskje 2.5 g pr kilo kroppsvekt for de som trener tungt og mye. Klarer ikke finne selv dokumentasjon på om det ene er bedre enn det andre noe sted ;)
Spiser man altfor mye er det fare for som BitTorres sier at for særs insulinresistente vil det gi nok blodsukkerøkning til å redusere vektnedgang.
Enig med deg der! Lettprodukter er ikke naturlig mat.
Spiser også noe i gaten til Fedon, men ligger rundt 100-150 g kh om dagen nå. Likevel unngår jeg lettprodukter.
Noen som vet hvlken konsekvels dette kan ha på sikt? tenker på en energifordeling type 50% f, 25% p og 25% kh.
Vil dette trigge fettlagring? Jeg er slank og frisk, men er ute etter et stabilt blodsukker og et naturlig og sunt kosthold.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.