Hei,
Jeg søker svar på en del spørsmål jeg har om kokos. (Har lett litt på nettet men har ikke funnet tydelige svar.)
Hvilke kokosoljer/kokosfett er helt trygge? Jeg har fått med meg at kaldpresset anbefales pga mindre fare for transfett. Skyldes dette a) framstillingsprosessen (jeg har hørt at kokos tåler høy oppvarming uten å omdannes til transfett, så hvorfor må den være kaldpresset? har det snarere med raffinering å gjøre?) eller b) at den kaldpressede tilfeldigvis også er laget av ferskere kokosnøtter?
Er kokosmelk helt trygt?
Hva med kokosmasse? Denne tråden www.næringsinnhold.no/kokosmasse-us%C3%B8tet.html påstår at det ikke er transfett i kokosmasse. Jf. spørsmål 1b) over: Man skulle da tro at så billig som kokosmasse er (omtrent på samme prisnivå som det billige kokosfettet man får i en del innvandrerbutikker), at det ikke er laget av høyere kvalitets kokosnøtter?
Dere kan jo så mye her inne, jeg håper på oppklarende svar!
Alle kokosoljer er trygge mtp transfett. Transfett dannes ved ufullstendig herding, såkalt "delvis hydrogenering". Herding vil si metning. Kokosfett er ca 92% mettet, så det er en enkel sak å mette de resterende 8% umettede fettsyrene. Det er verre med hydrogenering av f.eks. soyaolje, der får man transfett.
Grunnen til at de kaldpressede anbefales er at de inneholder næringsstoffer(+smak og lukt av kokos) i tillegg til fettet. Dette er litt vel overdrevet spør du meg og er nok mye markedsføring. Jeg bruker de billige utgavene man finner på tyrkern, eller Delfia.
Kokosmelk er også helt trygt, så lenge den er uten tilsetningsstoffer. Jeg foretrekker den på pappkartonger da jeg ikke stoler på aluminiumsbokser. Mulig jeg er i overkant paranoid!
Som sagt, transfett har ingenting med kvalitet på kokosnøttene å gjøre. Kokosmasse er helt trygt og en god fettkilde, med rundt 6% karbohydrater(ingenting å freake ut for :) ).
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.