Jeg MÅTTE jo gå inn på wikipedia for å se om der stod noe om lavkarbo, men det gjorde det jo ikke. Jeg jeg skrev bare ei kort tafatt setning.. Kan noen redigere?? Wikipedia ER folkeleksikon.. IKKE fakta.. Så hvem som helst kan legge inn det de vil.. :o
okt 2010 kl. 22:10 Bjørn som tegner (Diskusjon | bidrag) slettet «Lavkarbo» (Innholdet var: …Slagordpreget og totalt for en spesiell holdning til matsorter)
Jeg skjønner ikke helt problemet, hans begrunnelse var jo at maten var for spesiell eller noe slikt, men hvis en legger ut noe om f.eks raw food så er jo det også spesiellt for mange, men er dte god nok grunn til å fjerne informasjonen om det? Det er jo reell informasjon, selv om noen synes det er for spesielt o.l
Hei,
Søkte på ”Low-carbohydrate diet” og den finnes i engelsk versjon i tillegg til russisk, tysk, nederlandsk, polsk, finsk og svensk så det burde være mulig å lage en akseptabel artikkel på norsk. Dersom de fortsatt sletter lavkarbo fra wikipedia så må det jo være en klagemulighet.
Hei,
Ett lite forsøk på oversettelse av den Svenske LCHF artikkelen… om noen føler kallet for å forbedre den og gjøre ett nytt forsøk på å få den på wikipedia.
Lavkarbo kosthold
Lavkarbo kosthold innebærer at andelen karbohydrater i kosten reduseres til fordel for økt inntak av proteiner og/eller fett. Lavkarbo kosthold andvendes for vektnedgang eller vektstabilisering.
I Norge anser man lavkarbo som et kosthold der inntaket av karbohydrater er redusert til et inntak tilnærmet null til 150 g pr dag. Der hvor inntaket er så lavt at ketose oppstår så snakker man om ketogene dietter, som er en an mange retninger innen lavkarbo.
Foruten vektkontroll så har lavkarbo kosthold også i medisinsk sammenheng med behandling av pasienter med epelepsi og diabetes, til tross for at anvendelsen er omdiskutert.
Lavkarbokostholdenes sammensetning
De ulike kostholdsretningene innen lavkarbo har ulike tilnærminger til kostholdet men de har mange felles trekk. Noen av kostholdretningene innledes med en periode med ekstra lavt karbohydrat inntak. Et eksempel er Atkins dietten der denne perioden varer i 2 uker og man skal ikke innta mer enn 20 g karbohydrater pr dag. Deretter skal man gradvis øke karbohydrat inntaket. Hvor mange karbohydrater man til slutt spiser varierer, men det kan dreie seg og 50-120 g karbohydrater pr dag. Istedenfor karbohydrater spiser man matvarer som innholder proteiner og/eller fett.
En ting som skiller de ulike kostholdsretningene fra hverandre er hva slags mat som blir anbefalt istedenfor for høykarbo matvarene/ingrediensene. Atkins anbefaler en blanding av proteiner og mettet, enumettet og flerumettet fett, der 25-30% av energiinnholdet kommer fra protein og ca 20% av energiinnholdet kommer fra mettet fett. Montignackdietten spesifiserer ikke eksakt hvor stor del av næringsinntaket som skal komme fra karbohydrater, fett og proteiner men legger vekt på at man skal spise en lav andel karbohydrater og at de skal ha en lav GI og ser også at man ikke inntar mettet fett.
LCHF er, som lavkarbo, et samlebegrep på ulike varianter av karbo reduserte kosthold og det begrepet som oftes brukes i Sverige. Frontfigurer for LCHF kostholdet i Sverige er Annika Dalqvist og Andreas Eenfeldt som anbefaler at man skal unngå fra, eller spise minst mulig av, karbohydratrile matvarer/ingredienser som poteter, ris med mer men de oppgir ikke eksakte nivåer for hvor mye karbohydrater man bør spise. Talsmenn for LCHF anbefaler at man skal erstatte den reduserte karbohydrat delen med energi fra fett og ikke fra protein i tillegg ikke behøver å begrense inntaket av mettet fett.
host, kremt Noen har tydeligvis misforstått litt.:rolleyes: Wikipedia har blitt sammenlignet med Encyclopedia Britannica (papirformat) og gjevnt over er det mer informasjon, sitater og kildehenvisninger og færre feil på wikipedia enn i verdens høyest aktede papirleksikon.
Skal man skrive en side som får bli på wikipedia er det uhyre nøye at man skriver på en faglig, objektiv måte og kan vise til kilder for bortimot alt man skriver. "Barnehageforklaringene" vi ofte bruker her inne med "fabrikkmodus" og lignende har ingenting i et leksikon å gjøre. ;)
De er sikkert interessert i en saklig, ren faktapreget artikkel, uten slagord som "Lavkarbo er best, lavkarbo er toppen! Lavkarbo er fin og varmer hele kroppen."
Samme her, dessuten tror jeg man må sitte inne med veldig god kunnskap og kunnskap som kan bekreftes for at wiki-tekst skal være ok. Selv om jeg kan mye så kan jeg ikke så mye at jeg bør skrive der:p Men det er vel noen her inne som er såpass flinke innenfor emnet som kan hjelpe?
Åh, holy crap. Der var det folk som hadde stått på, ja! 122 referanser!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.