Spiste urmennesket meieriprodukter? F.eks fløte, rømme, smør, ost?
Jeg er opptatt av at man spiser det som man hadde tilgjengelig i steinaldertiden osv. men har tenkt litt på dette med meieriprodukter. Det må vel være noe mennesket begynte med i nyere tid? Har lest det er diverse lavkarbo dietter som er imot meieriprodukter...
Meieriprodukter sto ikke på folks meny før i trange tider, kaskje i jernalderen. Man begynte så smått å etablere jordbruk og fast bosetting for 3 til 4000 år siden her i Norden. Melken fra dyrene ble gitt til de nyfødte dyrene. Det var viktig at nye dyr overlevde. Kanskje tok man i nødsfall noe av fløten til mennesker - fordi man da trolig tålte melkefettet best. I store deler av verden drikkes det fortsatt aldri melk.
Den beste delen av melken i dag er fettet = meierismør. Proteinene i melken har liten verdi og kan irritere. Melkeprodukter slimer og påvirker slimhinner. Jenter som har vanskeligheter med endometriose og kanskje har vanskelig for å bli gravid, kan prøve å slutte med melkevarer og sukker. Da har man mye større mulighet for å bli gravid, om alt annet er i orden.
Melk er laget for at kalven skal vokse og legge på seg 3 til 400 kilo på tre-fire år. Når en ungdom bøtter i seg like mye som en kalv og oppfører seg urolig og mister konsentrasjonen - er det rart?
Ja - dere tenker på kalsiumet? Det som sies i melkereklame er for å selge mer melk - ikke for folkets helse og velferd.
Kalsiumet i melken er av en slik sort at den nesten ikke kan tas opp i kroppen, i tillegg er den med på å "ta av" det kalsiumet man allerede har i kroppen. Kalsiumupptak er avhengig av D-vitamin. Prøv å forklare at vi i Norden er verdens støste konsumenter av melkevarer - og samtidig på toppen vedr. benskjørhet? Det rimer ikke med melkereklamen.
Nøtter, grønnsaker, fisk og fiskemel, (malte fiskeben) det er kalsiumkilder kroppen vil ha. Melk er for kalven.
Roar.
Enig med Roar!
Jeg anser meieriprodukter som et hyggelig innslag i kostholdet en sjelden gang, men jeg tåler det ikke særlig godt, derfor holder jeg meg stort sett unna, det er visst proteinet som er problemet for meg.
Vi i n0rden tåler n0k mjølkepr0dukter 0g da helst de feite bedre enn i andre deler av verden, siden vi har brukt de. Men jeg merker selv atvanlig mjølk ikke er bra,men jeg kan fint spise masse c0ttage cheese 0g fløte uten at det irriterer slimhinnene 0g jeg blir lett slimete i hals 0g nese. Vanlig mjølk blir jeg slimete av 0g får v0ndt i magen av.
Det er n0k st0re f0rskjeller på mennesker her i n0rden 0g, så man må vel bare h0lde seg til det s0m funker.
Enig med Roar!
meieriprodukter er ikke naturlig fra Steinalderen. De fleste av oss har ikke tilpasset mage/tarm-system for dette. Det gjelder feite produkter også.
At noen tåler det ganske bra betyr ikke at det verken sunt eller naturlig. Man kan fint klare seg uten, og som det blir nevnt... så er det ikke vanlig innslag i resten av verden. Og det er det en grunn til!
Jeg tror mange, mange har helseplager pga melk. Bare at de ikke vet at det kan skyldes det. De er så vant til plagene at de tror det er normalt! "alle" har det jo... alle skal liksom ha en og annen plage..ikke noe unormalt ved det...
Jeg har en unge som var stadig snørret og var småforkjølet støtt. Alle sa til meg at det typisk barnehage-barn. De smittes lett. Det skal være sånn. Jeg kuttet ut gluten. Det ble noe bedre, men ikke helt bra. Så kuttet jeg ut melk(ost, rømme etc...hun har aldri drukket melk) og etter 2 uker var snørr og kronisk hoste borte! hun har aldri hatt problemer med mage etc..og har nå vært helt fin....knapt hostet eller vært forkjølet på 1,5 år!! omgangsyke har hun ikke hatt på flere år. vært helt super helse! og hun som var kronisk syk og atopisk eksem.
Det er mange snørrete unger... vi tror det skal være sånn!
melk er for kalver og bør ses på som "godteri" for oss mennesker.. greit til lørdagskos for de som tåler, men burde ikke være hverdagsmat. ihverftall ikke for barn.
Jeg har prøvd uten mjølkepr0dukter 0g det eneste jeg 0pplevde var at det ble mindre variasj0n i maten.. Så jeg spise det. Men jeg passer på at det meste av fettet k0mmer fra smør eller maj0nes 0g ikke fløte/rømme pga karbene. Jeg vil ikke at karb0kv0ta skal bli spist 0pp av karber fra fløte, karbene skal k0mme fra grønnsaker.
Ja, var det jeg tenkte Imse...
Fløte og rømme er prikken over i'en på måltidene mine :o
Er ikke så glad i melk eller ost, men fløte altså...! :D
Meieriprodukter er ikke en partystopper for meg, men det gjør det ikke sunt allikevel.
Blir litt rart for meg å preike til folk om hvor unaturlig det er med karbohydrater, og samtidig trykke i meg meieriprodukter :o
Jeg bruker bl.a kokosmelk i gryter. Blander mye grønnsaker i mat, f.eks kjøttkaker med oppmalte grønnsaker. Smørsauser, bernaise, eggesmør etc. Det blir bare en vane, egentlig. Og kroppen min har det mye bedre uten. Jeg passer på å spise de feteste kjøttypene og bruke mye smør i maten.
Jeg skjønner at fløte og ost gjør lavkarbo til genial og supergod mat! det gjør det, jeg skulle ønske jeg tålte mer av det, alt smaker jo godt med en klatt rømme eller fløte opp i. lett å lage god mat da! men naturlig er det ikke. eller super-sunt.
Når det gjelder de som har prøvd å kutte ut melkeprodukter så bør man se langsiktig på det. feks minst 3 mnd HELT uten..og så innføre det igjen. Det kan være godt for kroppen å få noen pauser.. kanskje spesielt på høsten hvor normal D-vitaminer og sollys er lite av, og influensa-sesongen er her.
Jeg bruker feks feit kokosmelk istedenfor. Jeg lager smoothie med linfrø-olje, kokosolje, eggeplommer etc...
har cocosa i teen min, lager eggemelk etc
spiser bare FETT kjøtt(aldri fileter etc). Når vi har taco bruker jeg medisterdeig eller kylling med mye smør(ghee). Jeg spiser også fet fisk, nøtter/mandler.
baker brød av egg, mandler, smør og kokosmel! supergod!..
i tillegg tar jeg tilskudd av fiskeoljer og nattlys.
så fettet er på plass uten melkeprod!
Prøv med avokado og oljer, f.eks? :) Vet ikke hvordan det er med Lutz i forhold til nøtter, men det har jo mye bra fett i seg - om de da ikke er ristet/stekt/hvadetnåheter sånn at fettet har blitt dårlig, da.. altså råe nøtter er best. :)
Skal nok alltids klare å erstatte fettet fra meieri med noe annet fett, er vel mer redd for at maten skal bli kjedelig. Rømme, fløte og majones er 3 ting jeg alltid må ha i kjøleskapet :p Kokosmelk er veldig godt, men kan se for meg at jeg raskt blir lei kokossmaken i lengden?
Interresant tråd, jeg skal nemlig prøve meg på melkefritt kosthold framover, i hovedsak for å teste om astmaen/kondisen blir bedre, også har jeg en mistanke om at jeg kommer til å rase ned i vekt uten all den fløten jeg heller i meg :p Blir spennende om jeg merker forskjell!
Vanskelig spørsmål det der! jeg tror hver og enkelt må kjenne på kroppen hva den tåler. Det kan gi følgesykdommer hvis du ikke lytter til kroppen din! med eller uten melk
Hvis du er i god form, super-helse, aktiv og fornøyd (og ikke har noen plager du ønsker bort) så ville jeg beholdt melke-innslagene i kostholdet! det er jo deilig mat da! beriker veldig lavkarbo-kosten, og det er mer kos med det.
Jeg tror heller ikke at det er skadelig AV OG TIL(ikke hverdagsmat eller i STORE mengder) for de som tåler det...
verre er det med de som ikke tåler men som ikke vet om det.... ja da kan det bli følgesykdommer.
Jeg har skjønt det slik at syrnede melkeprodukter er tildels helsefrembringende. (Bare tenk på det folket som lever av geitekjøtt, yoghurt og honning, de blir jo steingamle og er spreke til de er 100 og vel så det. Husker jo ikke i farta hvor de lever, men det var oppe i noen fjellandsbyer.)
Jeg tror ikke at vi skal stirre oss blinde på hva som var hverdagskost i steinalderen, da hadde det ikke vært så veldig mye vi kunne spise i dag.
F.eks er blomkål og brokkoli (og de fleste kåltypene vi har i dag) ikke noe som fantes i steinalderen, men de er et produkt av målrettet "avl". Og da etter at mennesket ble jordbrukere.
For melkefobi. Jeg sier meg enig med Gracella. Tror ikke vi skal legge så mye vekt på det de spiste i steinalderen. Det er jo ikke som om de levde så veldig lenge noen av dem.
Men i all verden - er det vedtatt og bestemt at alle tåler alt nå da? Skal vi ikke kunne diskutere slike ting?
Jeg tror kanskje det finnes litt flere faktorer enn hva de spiste som spilte inn på levealderen på steinalderen altså.....
Og det motsatte gjelder for mange mennesker også...
Sant, derfor det bør være aksept for at noen faktisk trenger melkeprodukter også.. JEG gjør det.. Jeg MÅ ha et par glass melk hver dag, og det utgjør ikke mange karbene i mine regnestykker. Jeg kutter heller ut noe annet, for jeg VET og kjenner at kroppen min trenger melka, osten og rømmen..
Jeg tror nok at steinaldermenneskene var veldig lite plaget av kostholdsrelaterte dødsfall...med mindre vi tar med dødsfall i forbindelse med matanskaffelsesprosessen og de tilfeller at de endte opp som kostholdet til et rovdyr. Eller hvis de sultet ihjel...
Angående meieriprodukter:
Jeg kan ikke spise Biola-produkter eller noen av disse yoghurtene som skal holde orden på magen. Vanlig yoghurt går greit, Biola gjør meg skyldig i 1/3 av jordens samlede metangassutslipp...
Jeg drikker ikke melk selv om jeg tåler det, men spiser rømme, CF, CC og ost (+fløte) med god samvittighet. Disse er naturlige (nok) produkter for meg :)
Interessant å lese alle innleggene her.
Jeg har skikkelig problem med å gå ned, og har tenkt endel på at jeg kanskje må kutte ut meieriproduktene. Men har vegret meg, for det høres veldig ensformig ut. Men nå tror jeg. etter å lest innleggene her, at det er det jeg må gjøre.
Har et ønske om å komme inn i bunaden min:o og da må jeg gjøre noen grep for å få fart på vektnedgangen:rolleyes: Har holdt meg til lavkarbo siden midten av oktober, og har gått ned ca 2 kg.....hmmmmm..... her må det gjøres noen grep:)
Paprika: Ok, men det er greit å vise til hva du var uenig i!
Jeg for min del får vondt i magen og legger på meg av meieriprodukter. Jeg ser at vi er veldig forskjellige her, og jeg mener fortsatt at det ikke er kjempenaturlig for mennesker å spise meieriprodukter. Men det er jo mange ting vi gjør i dag som ikke er naturlig direkte, om man skal pirke i det. Det er jo ikke det samme som at det er skadelig eller ikke bra for oss! Jeg tar kosttilskudd, jeg bruker komfyr, jeg trener yoga etc, som jo er veldig moderne fenomener. Selv om jeg ofte refererer til steinaldermennesket, mest fordi det er er en evelusjonær pekepinn, så har jeg ingen planer om å flytte inn i en hule og kle meg i skinn, drepe min egen mat og leve som de gjorde da.
Jeg ønsker på ingen måte å være "fanatisk" når det gjelder melkeprodukter. Men jeg reagerer verken på melkeprodukter eller karbohydrater, og det var den tid jeg trodde karbohydrater var det sunneste man fant. Jeg tror det er en grunn til at det er såpass mange som reagerer på melkeprodukter.
Jeg føler det blir feil å konkludere at siden jeg ikke får plager av melk (nå), så er det sunt, for da kan jeg egentlig konkludere det samme med karbohydrater...
Og jeg ser ingen skade av å diskutere det :)
Ja jeg vet egentlig at majones ikke er ett meieriprodukt, men følte det måtte slenges inn i samme kategori :p
Nå er det jo den siste tid at mennesket har vært ekstremt angrepet av diverse kostholdssykdommer, og det kommer nok av karbohydratene og ikke rømme og ost. Jeg kommer nok til å spise en del meieriprodukter framover, men syntes det er fornuftig å ha det som har blitt sagt i tråden nå i bakhodet.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.