Jeg bruker masse fond. Når jeg lager saus av ca 100g CF/rømme/kremfløte, så tar jeg i en bitteliten dæsj med fond. Har kylling-, kalv-, og grønnsaksfond i kjøleskapet. Tror også det finnes oksefond. Og fond er jo egentlig bare konsentrert flytende buljong, så ja det går an å bruke buljong på ketolyse.
Fond, i allefall dem jeg kjøper er reelle gryter med ymse ting oppi kokt ned til et minimum. Myyyye smak! Innbiller meg at dem er mindre salt enn buljong.. Og det smaker liksom ikke buljong av dem. Det smaker konsentrert kraft.. :D
Her er ei oppskrift på hjemmelaget kalvefond, IKKE kavefond som det står. :lol:
Kavefond (kjøttkraft) Kjøttkraft er et godt grunnlag for god smak til sauser og supper. Er det litt kjøtt på beina blir det bedre og sterkere kraft. Jo mer beina er oppdelt jo mer kraft blir det trukket ut. Hvis du ikke skal bruke all kraften kan du fryse den og bruke den senere. Ingredienser: 1 kg kokekjøtt av kalv (eller storfe) som f.eks bog eller høyrygg
1 ½ l vann
2 ts salt
1 stk. løk
2 ts hel pepper
2 ss friske urter (feks; rosmarin, basilikum, timian) Slik gjør du:
Beregn ca. 11/2 l vann og 2 ts salt per kilo kjøtt. Kok opp vannet og tilsett salt.
Legg i kjøttet og kok opp på nytt.
Skum godt av, slik at kraften blir klar.
Tilsett hel pepper, noen skiver løk og urtene. Senk varmen slik at kjøttet ikke koker, men trekker på ca. 90 °C. La kjøttet trekke til det er mørt, ca. 2 timer.
Knyt urtene sammen med hyssing og la dem trekke sammen med kjøttet for å gi god smak til kraften.
Jeg koker beina sammen med krydder, urter, grønnsaker koke i mange timer. Til væska er halvert. Jeg avkjøler deretter krafta og heller krafta på isterningposer. :ja: Megalurt! For da har jeg alltid god konsentrert kraft i frysern!
Jeg har en annen type, men har sett de der. Oi, det var mange typer av den forresten! Mmm, kantarellfond.
Mine er av merket Borggårdens (som er laget av matkompaniet.se)... Dere som kan fond, er Touch of Taste sine fonder bedre? De hadde begge deler på Mega, og så ble det elle-melle.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.