Vibeke-67 sa for siden:
Kjære Lavkarbovenner. Min Stella er nå 5 mnd og fullammes fortsatt. Dette vil vi fortsette med i ca 1 mnd til, før vi begynner med fast føde.
Hva begynner man med? Mange sier grøt, andre sier most potet. Hva gjorde du?
Vibeke-67 sa for siden:
Kjære Lavkarbovenner. Min Stella er nå 5 mnd og fullammes fortsatt. Dette vil vi fortsette med i ca 1 mnd til, før vi begynner med fast føde.
Hva begynner man med? Mange sier grøt, andre sier most potet. Hva gjorde du?
Charlott sa for siden:
Begynte med tynn grøt/velling og introduserte moste grønnsaker litt etter litt :)
nellie sa for siden:
Jeg anbefaler å skaffe seg "Barn i balanse" boka til han Lindberg. Der står det masse om dette og hva man skal innføre måned for måned.
Yonah sa for siden:
Har du lest 0m blw? Står en del 0m det på tettinntil. Dte går ut på å gi banret biter av mat 0g la det spise selv, 0g ikke stappe innpå med grøt 0g annen mat fra skje.
Min nr 2 startet å spise fast føde da hun var 10mndr, før det nektet hun alt, vi tilbød 0g ikke mere. Men så en dag begynte hun å ta grønnsakene fra min tallerken, min frukt 0sv, 0g på den måten startet hun å spise k0nsistenstilpasset mat. Hun er den s0m er minst redd f0r ny mat 0g hun elsker fisk.
nellie sa for siden:
Vibeke-67 sa for siden:
Ja, den Fedonboka må jeg jo skaffe meg. Og der står det om den første maten? For det som vanligvis blir anbefalt av "helsenorge" er jo det jeg IKKE spiser: grøt, potet og banan....
Imse BLW skal jeg absolutt lese meg opp på, aner faktisk ikke hva det står for :lol:
Men jeg gjør nå det samme som jeg gjorde med de to eldste, selv om hun fullammes sitter hun sammen med oss når vi spiser, og får smake bitte små smaksprøver om hun viser interesse. F eks en dråpe eggeplomme, bittelitt eple osv.
Det gjorde jeg med de to eldste, som nå er 17 og 20 år, og de har alltid vært glade i mat.
Impulsiw sa for siden:
Fått attpåklatt du også :heia: har en på 2 år en på 20 år og ei på 24 jeg :D
Lava sa for siden:
jeg begynte nok med grøt ja.. men etter en tid kokte jeg også grønnsaker
og moste dem sammen med litt smør, evt litt pølse/kjøtt i småbiter etterhvert.
Var flink og lagde en større porsjon, og frøs ned i størrelser akurat passe til
ett måltid.
Vibeke-67 sa for siden:
Hurra for klattene :heia:
nellie sa for siden:
Yes, i den boka så begynner han helt i starten med morsmelka:p Ikke noe snakk om potet eller ferdig sukkergrøt der nei.
Vibeke-67 sa for siden:
Supert! takk for råd :klem:
Kanskje han der bekrefter det jeg har mistanke om, at Stella får kvalitetsmelk pga min lav GI mat nå som jeg ammer. Dermed får hun atabilt blodsukker og melk med mye fett og proteiner.
Men selve melka er utrolig søt!
nellie sa for siden:
tror ikke han skriver noe om det:) Det er nok veeeeldig individuelt:)
Er jo nok av folk som absolutt ikke spiser lav GI som også har bra melk.
Vibeke-67 sa for siden:
Jaja, er uansett glad for at det går så bra! Det gikk jo bra med de to eldste også, men da fullammet jeg i 4 mnd og de hadde behov for mer. Og da spiste jeg høy GI mat -absolutt mye sjoko, potet, potetgull og brød :ja:
Sungrazer sa for siden:
Trodde det het strafferunde, jeg. ;)
Karin sa for siden:
Haha. . Morsomt! Forøvrig er jeg selv attpåklatt, og det var kjekt for det meste.
Men ellers gav jeg min datter for 23 år siden most broccoli, med - etter hvert - litt oksekjøtt eller kylling. Blomkål må jo også være bra? Da har jeg ikke tatt hensyn til noe kålallergier, som visstnok eksisterer, men hun var i alle fall ammet lenge nok, kan man si. (Følte meg direkte utsugd til slutt!) Når vi brukte grøt, kokte jeg den selv på sammalt mel.
Sønnen var født noen år tidligere, og ble "offer" for ferdig-grøter og sånt.
irjan sa for siden:
Hei. Jeg startet med usukret grøt fra helsekost. Feks ris som er glutenfritt. Etter dette kokte jeg litt blandede grønnsaker, hadde oppi litt smør og etterhvert litt urter for å variere smak. I dag er begge gutta mine veldig glad i grønnsaker - generelt lite redde for ny mat.
Mat på glass har de aldri villet ha!
Fra de var ca 1 år har de villet spise selv, og det har de fått lov til. Kyllinglår fra beinet og kjøtt sklir nå ned på høykant. Herrrlig!
Jeg er nokså stolt av at jeg ikke har fått Ketsjup-barn.
littlemee sa for siden:
Jeg begynte med grønsaker når hun var 4-5 mnd. Blomkål, brokkoli og gulrot. Kokte selv, moste med stavmikser og la på frysen i passe porsjoner. Etterhvert gjorde jeg det samme med ris, pasta og kjøtt, også kokte jeg havregrøt.
Hun fikk også litt ferdiggrøt, men ikke før hun var litt eldre.
Ferdigmat på glass fra Hipp er ikke så gal, den er økologisk og smaker naturlig. Det er praktisk når man ikke er hjemme (det er hvertfall min mening;))
Må også få med at jeg ikke var lavkarber på den tiden.
Kanutten sa for siden:
Min kar fikk brødskive dynka i morsmelk da han var bare 6 uker gammel.... Han var så sulten og knallvåken hele tiden.... Det var helsesøsters anbefaling..
I dag har guttungen diagnosen ADHD og går på innsovingsmedisin, så det var nok symptomene hans som viste seg tidlig...
Iset sa for siden:
Jeg har gjort akkurat det samme som deg, allikevel fikk jeg ketchup-barn, så det er ikke alltid man kan gjøre noe selv heller. :sutre: Men altså, eldste elsker mat som muggoster, oliven, feta, parmesan, hvitløk osv. Men hun er i en veldig "liker ikke!"-alder nå (6 år) og middager kan være en helsikes utfordring. I dag hadde vi taco, med kjøtt, masse gode grønnsaker, rømme, salsa, revet ost osv. Hun skulle BARE ha kjøtt. Jeg sa hun fikk spise litt annet også og hadde på revet ost, da ble det baluba og hun nektet å spise. Hun elsker jo ost vanligvis. ARGH!
Minsten blir 2 år i mars og spiser i grunnen det meste, men han vil helst ha lavkarbomat (og godt er jo det da) som egg, skinke osv. Brød er han ikke så glad i, men han liker pasta.
MHM sa for siden:
Her er et utklipp fra "Barn i Balanse" av Fedon, kapittelet om "Den første faste føden":
Ved babyens overgang til fast føde er det meget viktig å etterligne morsmelken mest mulig, men også å demme opp for eventuelle svakheter morsmelken måtte ha, enten et er morens kosthold eller at vi bor så langt nord. Siden vi bor så langt mot nord, så er det særlig jern, omega-3 og D-vitamin som babyen kan trenge litt ekstra av. Det viktig å bruke kjøtt og grønne grønnsaker (ikke spinat til babyer) for at babyen skal få nok jern. Gi tran og bruk eggeplomme, fet fisk og smør slik at babyen får i seg nok D-vitamin. Omega-3-utfordringen vil være løst hvis du følger disse rådene, for det finnes i tran og fet fisk. Poenget med å introdusere fast føde er altså mer enn å mette barnet. Noen mødre får råd om å trappe opp på grøten framfor morsmelken dersom babyen sover dårlig, men her er det lite ekstra metthet å hente, siden babygrøt og morsmelk har omtrent samme kalorimengde.
Tiden fra barnet er seks måneder til det er ett år, er tiden for å gi barnet en spennende reise i alle slags matvarer. I starten bør du gi barnet bare en teskje av matvaren. Vent deretter et par dager før du prøver neste matvare, slik at du kan oppdage eventuelle allergiske reaksjoner. Først skal barnet lære seg at mat ikke bare drikkes, og at konsistensen er tett og most. Det kan ta tid å bli vant til dette. Dernest skal barnet lære seg å kjenne på og like de forskjellige smakene. Hvis du ammer fram til barnet er ett år, bør det ha smakt på all den maten dere pleier å ha innen den tid, fordi ny mat bør gis ”under en paraply av morsmelk”. Morsmelken hjelper nemlig barnet til å tåle den nye maten.
Nå lurer du sikkert på hva du skal gi barnet hvis du ikke skal gi det grøt? I andre kulturer er det vanlig å gi en blanding av avokado og banan som er most sammen. Konsistensen er glatt, mosen inneholder mye fett og har en mild, søtlig smak, som egner seg ypperlig til babymat! Her i Norden har det ikke vært så vanlig med en slik eksotisk start på den faste føden, og en mos av kokt gulrot og kokt potet har vært alternativet til grøt. Begge deler er lettfordøyelig, og smaken har en sødme som ikke er ulik morsmelk. En teskje med gulrot- og potetmos inneholder ikke noe fett og vil ikke mette noe, men det er da heller ikke poenget med introduksjonen av mat til en baby. Her er det snakk om å smake og om å lære seg å svelge annet enn melk, så sånn sett gjør poteten og gulroten nytten sin. Etter at barnet godtar å få mat fra skje, kan det være fint å utvide måltidet med litt kalv eller kalkun, deretter kan du prøve med litt brokkoli, olivenolje og så videre.
På sidene videre følger detaljerte råd om hvordan du går frem, hva slags mat som er ok ved 6, 7, 8, 9, 10 og 12 mndr., mat å være oppmerksom på, forslag til dagsmenyer, oppskrifter til babymat osv.
Hilsen medforfatter av boken (og den som har forfattet nettopp dette kapittelet) :D
EostQ sa for siden:
Fra et intervju i Mat og Helse:
– Vår sønnesønn drakk bare brystmelk til han var 9 måneder gammel. Etter det fikk han i tillegg eggeplommer – enten i kjøttkraft, blandet med melk eller fløte, eller stekt i smør. Han fortsatte med amming inntil han var omkring tre år. Nå spiser han stort sett de samme matvarene som foreldrene. Litt mørk og bitter sjokolade står også på menyen, sier Kwasniewski.
Imp sa for siden:
Ja, jeg anbefaler også Barn i balanse, (ååååh MHM, er DU medforfatteren! Jeg eeeelsker den boka, den er en bibel for meg!) men sjekk også ut BLW! Flere som har drevet med det på Tettinntil.com og Ringblomst.no.
Vår lille S, som nå er to år, har aldri blitt matet med industrigrøter og ferdiglagede middager til små babyer. De er så feil sammensatt ernæringsmessig, de fleste hel- og halvfabrikata er jo det.
De første tingene lille S fikk smake på, var feks avokado og banan som var most sammen. Jeg moste det ikke heeeelt fint, men lot det være litt biter, små babyer har et instinkt som gjør at de lar bitene rulle rundt i munnen, bruker gommene til å tygge på, og når biten er bearbeidet nok, svelger de den. Er den for stor så spytter de den ut eller hoster/brekker den opp. Ikke bli hysterisk om du ser babyen din begynner å hoste, det er en del av dens naturlige refleks!
Andre ting S fikk var kokt blomkål og brokkoli, hun fikk suge på grove knekkebrød (de lindret også kløende gommer, genialt), med munnen sugde og mykgjorde hun brødet før hun klarte å få av myke biter og spise dem.
Vibeke-67 sa for siden:
Oi, jeg jeg skal nok ikke følge denne oppskriften:), ble litt for mye av det gode kjenner jeg....
Vibeke-67 sa for siden:
Jeg har nå fått tak i barn i balanse, og ser at den virker veldig bra! Super bok, endelig noe om sammensetningen i morsmelk og hvilken sammensetning den første maten skal ha. Vi begynner vel med avocado og banan vi også, om ca 2 uker:p
BLW skal jeg sjekket ut ja, men fant det ikke på TettInntil... må lete litt mer....
Imp sa for siden:
Mulig du må registrere deg på Tettinntil? Vet de har et medlemsskapt forum for de som driver med BLW, men man må sikkert være registrert for å se det.
Kristins sa for siden:
Hei ;o)
Jeg brukte okologisk hirse til mine barn. Denne grøten er glutenfri og de fleste liker den. Prøv bare en halv teskje til å begynne med.
Lykke til.
Kitt sa for siden:
Dette kan babyen spise! Dagbladet 25/10-10
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.