< Tilbake til oversikten

Ang grønnsaker på ketolysekuren

#1

nellie sa for siden:

Vet det at karbohydrater helst skal komme av grønnsaker. Hva er grunnen til det? Er det antioksidantene, vitaminene og mineralene som er poenget?


#2

Rin sa for siden:

Det er vel helst det at grønnsaker er viktig, av de grunnene du nevner (og jeg vil tilføye fiber - jeg kjenner det i alle fall godt når jeg har hatt noen grønnsaksløse dager), og det er ikke helt optimalt å konkludere med at "Nei, i dag må jeg droppe salaten siden jeg fylte karbokvota med --- istedet". :)

Når det er sagt er det jo andre filosofier som legger mindre vekt på grønnsaker, men om man skal følge ketolysekuren bør man vel forholde seg til rådene som blir gitt der.


#3

Bollemor sa for siden:

Savner å kunne spise enkelte grønnsaker.. hva spiser dere av grønnsaker?


#4

anneca sa for siden:

Jeg er så dårlig på å spise grønnsaker.....


#5

Gerd sa for siden:

Grønnsaker er viktig for å gi kroppen de vitaminer, mineraler og enzymer den trenger for å fungere og forbrenne optimalt :)

Bruk grønnsaker som vokser over jorda :)


#6

grotingeling sa for siden:

Siden jeg følger eurodietten, har jeg to lister som viser hvilke grønnsaker jeg kan spise. En liste over de jeg kan spise ubegrenset av, og en liste hvor jeg max kan spise 250g/dag tilsammen. Listene varierer noe i forhold til hvilken av de 4 fasene en følger, men for fase 1 (proteinfasen/ketose) gjelder følgende:

Liste 1 - ubegrenset:
Agurk
Asparges
Aubergine
Bambusskudd
Blomkål
Brokkoli
Bønnespirer
Fennikel
Grønn paprika
Hodekål/hvitkål
Karse
Kinakål
Neper
Reddiker
Salat, alle typer
Sellerirot
Sopp
Spinat
Spisskål
Spirer
Squash
Stangselleri

Liste 2 - max 250g/dag tilsammen (ikke 250g av hver grønnsak altså :rolleyes: ):
Gresskar
Grønne bønner
Grønnkål
Gul og rød paprika
Knutekål
Løk
Purre
Rosenkål
Rødkål
Sukkererter
Tomat

Kan disse listene være til hjelp?


#7

Jabba sa for siden:

Jeg spiser mest blomkål, brokkoli og rosenkål....samt en del championg....


#8

nellie sa for siden:

Jeg spiser for det meste salatgrønnsaker om dagen. agurk, salat også litt løk.
Sist husker jeg det gikk mye i blomkål og brokkoli også.
Jeg kjenner jeg MÅ ha grønnsaker midt oppi alt fettet.


#9

Hannehk sa for siden:

Ikke glem og prøve grønnsakene du kanskje ikke er så vant til å bruke i maten! squash er f.eks veldig godt som pasta/lasagneplater. Asparges, løk, sopp og aubergine, paprika, salater av alle slag -mix og match dem sammen og bruk fantasien. Det er nøkkelen til ikke å gå lei!


#10

nellie sa for siden:

Neida. er vanligvis ganske flink til å eksperimentere med masse forskjellige grønnsaker.. Men når man begynner på ketolyse så finner man seg gjerne noen "favoritter" som det er veldig greit å holde seg til i starten også når man har teken på det, så er det greit å begynne med nye ting.

Sånn er det hvertfall med meg:)


#11

Photobscura sa for siden:

Det er vel også snakk om at de grønnsakene som vokser over jorden er de som gir minst blodsukkerstigning. De inneholder som regel ganske lite karbohydrater, og de som er trege, det vil si de komplekse sukkerartene (i grønnsaker -polysakkarider). Disse må spaltes ned til de minste sukkerformene (monosakkarider -sukker), og det koster kroppen litt mer arbeid, og da porsjoneres det langsommere ut i blodet.


#12

nellie sa for siden:

Men når man spiser streng lavkarbo som f.eks Ketolyse så er det jo gjerne sånn at paprika f.eks er en grønnsak som inneholder EKSTREMT mye karbohydrater, med sine 5,2 pr 100 gram. Sånn i forhold liksom..
Atkinsen har jo sånn skille mellom salatgrønnsaker som man skal spise mest av og sånne andre grønnsaker, man ikke skal spise så mye av. Er det sånne du mener?
Eller mener du sånt som gulrot, poteter, osv?


#13

Photobscura sa for siden:

Nå er det vel uansett forskjell på hvilke mengder man spiser av paprika i forhold til f.eks brokkoli, jeg brydde meg aldri så mye om det der, da jeg gikk på atkins så spiste jeg bare den tilmålte kh-mengden av de lovlige grønnsakene. Men det finnes uansett bare tre typer sukkertarter, og det er monosakkarider (glukose, fruktose), disakkarider (sukrose, laktose) og polysakkarider (stivelse). Mengden har selvfølgelig noe å si, poteter har jo veldig mye stivelse i seg, men det øker uansett ikke blodsukkeret like mye som rent sukker. Man må se flere ting i sammenheng. På Ketolyse behøver du jo ikke å tenke på mer enn riktig mengde grønnsaker innenfor de som er lovlige, men over tid er det jo greit også å se på den glykemiske belastningen de forskjellige karbohydratholdige matvarene gir. Jeg kjenner det fort på kroppen også, men så reagerer blodsukkeret mitt veldig fort.

Ellers er det også som det nevnes greit å få i seg fiber. Magen kan fint venne seg til å leve uten fiber og regulere væskemengden i det som kommer ut, men på mange måter er det jo behageligere å få det regulert med litt grønt, i alle fall etter egne erfaringer. En annen ting er jo at man har større variasjonmuligheter. Og, joda, mineraler og vitaminer bør man få naturlig inn via grønt, men det er nok ikke fullt så mye av det i de hurtigdyrkede grønnsakene vi har tilgang på i dag. Det er derfor det er greit å ta tilskudd i tillegg. Og du må uansett ha i deg noe fett for å kunne nyttiggjøre deg de viktigste vitaminene.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.