Hei,
Helt enig man må ikke stappe noe i munnen for å kose seg. Tror mange bruker/har brukt mat som straff/belønning og da må man til tross for lavkarbo kosthold også jobbe med den mentale biten. I tillegg så kan søtningsmidler trigge søtsuget og da blir det enda vanskeligere å bryte gamle mønstre. Som jeg har nevnt flere ganger så er søtsuget ikke tilstedeværende dersom jeg passer på å få i meg nok fett i løpet av dage. Kan uten problemer passere alle godterihyllene og glatt ignorere eimen av E-stoffer på vei til kassa.
Det vanligste var vel å kutte ut popkorn til filmen, salt popkorn med smør, mmmmmm…
Det er vel en av grunnene til at det er så mye overvekt rundt omkring? At folk bruker mat til alt mulig annet enn det det egentlig skal brukes til.. Kos, trøst, feiring osv.
Folk sier vel like ofte at de skal KOSE seg med kyllling til middag eller eggerøre til frokost. For eksempel.
Nei, man må slett ikke ha snop eller ferdigpizza for å kose seg. Tvert i mot, egentlig.
Alt dette snakket om erstatningsmat og erstatnings-godteri er et tegn på at man kanskje kan tenke gjennom en del ting om hva som er "kos" og hva det vil si å nyte maten. For det går helt fint å ha det koselig med biff eller reinsdyrsteik og folk som sitter og hygger seg ved bordet. Det er praten og samværet som gir kosen, ikke hva man "trøkker i trynet" som noen så presist kalte det over her. Og når måltidet er over, kanskje er det noen som synes det er lettere å spise på snop, drikke av diverse søtete drikker, osv., enn å risikere noen øyeblikk hvor man ikke helt vet hva man skal si. Man kan jo godt ha stående nøtter eller ha et fruktfat som gjestene kan forsyne seg av. Druer og klementiner, f.eks. Vel og merke om dette ikke føles som et problem for seg selv.
Og om man spiser alene, er det likefullt mulig å nyte en god middag, med kvalitetsingredienser, i stedet for ubevisst å gomle på "sukkerfritt" osv. Slike middager er også en ypperlig anledning til å prøve ut ting man kunne tenke seg å servere når man har gjester.
Etter min mening skulle det ikke vært lov å kalle noe som er tilsatt kunstig søtstoff eller mer eller mindre naturlige søtningsmidler for "sukkerfritt". Det er kun for å skape og vedlikeholde unødvendige behov. Søtstoff og sukkeralkoholer er ikke sunne, og matvarene/godteriet med slike tilsetningsstoffer er ikke sunnere enn tilsvarende som trigger vekta. Her på forumet er det etter min mening for mye fokus på om det trigger vekta eller ei, og altfor lite på å ta vare på helsa og å ha det godt med livsstilen. Mange mener vel at man ikke kan ha det godt uten å kjøpe eller lage erstatninger for kaker, snop, brød, brus eller hurtigmat, og det får så være, men kanskje man kunne prøve?
I jula er det ofte mye vanskeligere enn ellers, fordi man "må" ta hensyn til så mange andre slektninger; man "må" spise eller servere de og de tingene, osv, men om man nå tenker gjennom strategier for å minimalisere skaden på disse dagene, og tenker etter hva som ellers i året kan gjøres for å redusere behovet for å sette likhetstegn mellom "kos" og usunn mat (dvs. mat med raffinerte karbohydrater, harskt fett og kunstig søtstoff), så kan det være at livet blir enklere. - Også i høytider.
Hva bruker du av penger på snop/brus/kaker i en slik sammenheng, og hva synes du det er greit å bruke på godt kjøtt/gode grønnsaker og andre kvalitetsingredienser? Hva bruker du av tid på å reise til nærmeste utland for å spare i kroner på konkrete mat- og drikkevarer, og hva bruker du av tid og penger på å kjøpe god kvalitetsmat og å lage den til hjemme? Hva unner du deg av god middagsmat?
Forresten: Kunstig søtet brus/kaker/godterier er vel egentlig aldri så godt som tilsvarende med sukker? For meg er det sånn at kan jeg ikke spise sukkeret, så kan det jammen være det samme.
Da jeg begynte på lavkarbo, var et at de første rådene jeg fikk å fjerne ordet kos fra sammenheng med godteri ("lovlig" eller ei)
Det er en jobb, mentalt. For mye sitter i topplokket, det kan jeg skrive under på.
La heller kos bli hyggelig samvær, ei god bok. En gåtur.... En tlf. til en venn/venninne....
:)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.