Jeg tror ikke man kan oppnå det samme (vektnedgang) ved å sette regnestykket på hodet - poenget med lavkarbo/høyfett/ketose er jo å komme i et spesielt fettforbrenningsmodus. Det kan man ikke oppnå ved å spise mye karber/lite fett. Ergo: lavfettkosthold (med desto mer karber) fordrer at man teller kalorier = tradisjonelle slankekurer.
Jeg tror ikke det er noe fasit, men at det kommer veldig an på person til person. Vi har alle forskjellige behov utifra aktivitet, vekt, og hvordan vi er bygd opp.
Utifra den kurven i tråden "en kalori er en kalori" så er skjæringspunktet for en diett på 2000kcal på ca 8% eller 40g karbohydrat.
Siden proteiner og fett er så tungt fordøyelig så går det med ca 40g karbohydrat for å fordøye det. Nå skal det vel nevnes at det er fordelt 50/50 på protein og fett. Jeg vil anta at man normalt spiser ca dobbelt så mye fett som proteiner og dermed vil man også måtte spise mindre karbohydrater for å bruke alt på forbrenning.
Men som det nevnes: Dette er matte. Folks forbrenning er jo forskjellig, det er vel grunnen til anbefalingen om å holde seg til 15/20g på Ketolysekuren.
Det er sikkert vanskelig å finne et skjæringspunkt for vektnedgang uansett, i og med at man definerer vekttap så forskjellig. Noen er fornøyde med litt, andre trenger rask nedgang.
Det vil nok være lettere å finne det magiske punktet (som antakelig er individuelt) dersom man spiser for å holde en bestemt vekt, da kan man eksperimentere seg frem. I en annen tråd som jeg ikke finner nå ble det sagt at Lutz mener man ikke trenger redusere på fettmengden før man overstiger et inntak på 72 g pr døgn. Jeg spiser for å holde vekta, men er sjelden om aldri så høyt opp i karber, så jeg vet ikke om det stemmer.
Jeg tror det heller er grunnen til at folk flest vil komme i ketose på denne grensa.
Jeg tenker også på det med OE's anbefalning av søttito gram kh om dagen, og ingen begrensning på fett (som som kjent begrenser seg selv). OE operer vel generelt til litt andre kh-kilder, men til syvende og sist så tror jeg et skjæringspunkt vil bli ganske individuelt.
Sånn jeg ser det så er det viktigste hvor karbohydratene kommer fra, er det karbohydrater som ikke får blodsukkeret til å øke veldig fort sånn at man får veldig mye sukker i blodet på kort tid, så er det heller ikke så mye insulin til stede for å igangsette en skikkelig fettlagring.
Og så kom jeg til å tenke på:
Om det Lutz sier stemmer, at døgndosen er ca 72 g, så må det sikkert være basert på en jevn fordeling utover dagen/døgnet. Et inntak på 72 g til lunsj og ingenting ellers gir sikkert et helt annet blodsukkerstigning enn en jevn fordeling.
Det tror jeg nok. Jeg tror nok en slags avart av tallerkenmodellen (en lavkarbbisk sådan) der man har en grei fordeling av kjøttmat og grønnsaker til hvert eneste måltid er optimalt! Det er i det i alle fall for meg :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.