< Tilbake til oversikten

Sild til jul

#1

Dietta sa for siden:

Hos oss er det ikke jul uten hjemmelaget sild, så jeg tenkte jeg skulle legge inn de oppskriftene vi bruker :)

Jeg bruker Carlo kryddersildfileer på boks (blå boks) i alle oppskriftene. Det er sukker i laken :(, men det finnes helt sikkert andre alternativer å bruke her. Har brukt Carlo i mange år, fordi vi synes den er best, og at kryddersildfileer gir bedre smak enn rene sildefileer :D

Sursild:

Lake:
2 deler vann
1 del edikk 7 %
2 deler søtningsmiddel

Kokes og avkjøles

Kryddersildfileer
Løk i ringer

Klipp opp sild og legg lagvis med løk på glass, og hell laken over.

Dillsild:

1 boks seterrømme
1 pose majones (Mills majones i eske. Kan jo bare byttes ut med et mer
lavkarbo alternativ)
1-2 grovhakket løk
masse tørket dill
kryddersildfileer

Bland basen sammen og klipp i kryddersildfileene.

Rockeforsild:

2 dl majones
1 dl seterrømme
100 gram rockefor
100 gram stangselleri
event litt eple
event litt konjakk
salt og pepper

Røres jevnt, tilsett sild, stangselleri, event eple. Smakes til med salt og pepper, og konjakk for de som ønsker det ;)

Lager også tomatsild som er kjempegod, men dessverre synes jeg ikke det blir bra resultat med kunstig søtningsmiddel. Jeg har bare prøvd å lage den med natreen pulver, men detter et par dager synes jeg den ble litt rar i smaken.
Legger den inn alikevel, kanskje noen har erfaringer med for eks sukrin i stedet.

Tomatsild:

1/2 dl rapsolje
1/2 dl edikk 7 %
1/2 dl tomatpure
2 ss vann
1 1/2 dl sukker (huff - ikke bli sinna her da dere)
litt knust pepper
løk i ringer
event laubærblad og litt dill på toppen

Ha alt det "tørre" i en bolle, oljen dryppes i til slutt. Smakes til med pepper. Ha sausen i en bolle og bland i sild og løk.

Nam - nam ;)


#2

BlirFjong sa for siden:

Sild er kjempegodt! Gleder meg til å spise sild til jul, men ante ikke at det var så mye sukker i tomatsild.. :eek:


#3

Dietta sa for siden:

Nei du kan så si :( Jeg trodde heller ikke det før jeg begynte å lage sild selv. Utrolig hvor mye skult sukker det er i matvarer :eek::eek::eek:


#4

BlirFjong sa for siden:

Men det går kanskje an å erstatte sukkeret med annet søtningsstoff.. så blir det i alle fall litt mindre karber? Hmm.. Tviler på min far, som lager silden, kommer til å gjøre det da ;)


#5

Dietta sa for siden:

Jeg har brukt natreen pulver til sursilda i flere år - og ingen har merket forskjellen ;)
Som jeg skrev, prøvde jeg det samme med tomatsilda, men det var ikke vellykket. Etter et par dager, hadde smaken forandret seg noe, og var ikke så god lenger. Tenkte jeg skulle prøve med sukrin, for det er mer likt sukker :):):)


#6

Karenina sa for siden:

Ååh, som jeg gleder meg til jul og ikke minst til julesilda!!:) Takk for flotte oppskrifter:) Det blir ikke jul uten mammas tomatsild (som inneholder fryktelig mye sukker:() Spørs om jeg klarer å motstå den i år. Si fra om resultatet blir bedre med sukrin, så kanskje jeg kan lage min egen variant i år;)


#7

LineJM sa for siden:

Å nam! den roquefortsilda så veldig god ut!
Skal prøves.


#8

Kanutten sa for siden:

Enig! Sild til jul er et must! :heia:


#9

Krizzi sa for siden:

Enig med Karenina, fortell oss når du har prøvd med sukrin. Hadde vært så bra om det hadde smak godt. :)


#10

Dietta sa for siden:

Lover at jeg skal melde tilbake ;) Skal lage endel i morgen, som en del av julekalender til svigermor. Det blir med vanlig sukker da....
Tenkte jeg skulle prøve å luke ut litt og prøve med sukrin, for så å la det stå noen dager. Kryss fingrene :D:D:D


#11

Photobscura sa for siden:

Åh! Mamma lager verdens beste rømmesild! De bruker spekesild, så da er ikke sukker en issue. Jeg skal jommen be henne om oppskrifta, sånn at jeg kan dele den med dere. Den er så god at jeg kan spise den med skje :p


#12

Dietta sa for siden:

FLOTT !! Jeg elsker sild, og spiser gjerne med skje altså ;)


#13

Linemora sa for siden:

Jeg har prøvet både fruktose, stevia og sukrin i tomatsilda.

Fruktosen virket dårlig, det ble en veldig kunstig smak.

Derimot sukrin virket veldigbra, Men måtte ha nesten 50% mer før det ble rett. Ingen her hjemme merket forskjellen.

Stevia var også supert. Men silda ble litt tynn, så jeg kommer til å prøve det igjen,men ha i mindre veske. Brukte omtrent 10 blader fra steviaplanten. Ingen her hjemme merket forskjellen, men gubben mente han fikk en lakrislingende ettersmak når måltidet var over.


#14

Dietta sa for siden:

Det var flott å høre. Må nok stikke unna noen biter når jeg lager til svigermor i dag - så blir det kanskje tomatsild på meg i jula også :D


#15

Dietta sa for siden:

Så har jeg prøvd å lage tomatsild med sukrin, og det var IKKE vellykket :hylgrine:
Sukrinen løste seg ikke opp i "sausen" slik sukkeret gjør. Prøvde derfor å varme det opp, noe som ikke gjorde saken bedre. Sukrinen krystaliserte seg, og det ble bare en seig masse. Fant en tråd etterpå om akkurat det, så nå har jeg lært noe nytt.
Vel, vel. Ser ut somk tomatsilda her i huset blir med sukker, og ikke spist av meg :eek:


#16

Dietta sa for siden:

Hvordan brukte/blandet du sukrinen til sausen ? Har jo så lyst på tomatsild.
Jeg hadde en gang stevia dråper, og kjenner til at man fåt stevia pulver. Blader har jeg ikke hørt om. Hvor fikk du tak i de, og tror du det funker med stevia pulver ?


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.