Jeg har lest litt biologi på VGS. og kommet over noe interessant! Det sto... karbohydrater blir til glukose og det er det eneste næringstoffet som hjernen våres trenger for å fungere! Så tenker jeg da:
Hvis jeg går på lavkarbodiett HELE livet... hva skal hjernen min spise til slutt da?
Hvis jeg jogger, trener.. så trenger jo også glukose fra karbohydrater for å kunne gjøre celleånding...? Så.. ingen karbohydrater ingen celleånding?
Så tenker jeg ikke så mye og bare lurer på ting nå:
Jeg også hørt litt at det såkalte mettet fett øker kolesterolet... og det er gammel forskning fra 60-tallet! Og i dag vet enkelte forskere bedre, og at det kanskje ikke medfører riktighet! Snarer er det vel mye arvelig og pga. røyking. Kan noen fortelle litt mer rundt dette? Og jeg har forstått riktig?
Hva om jeg spiser bare fett nå... hvordan blir det fordøyd? Hvordan vil kroppen ta dette til seg? Hva bruker den det til? Ja.. hele greia liksom... blir det lagt i fettceller? Jeg trodde KUN glukose kunne legges i fettceller... og det får du ikke av fett..?
Altså.. jeg kommer til å pakke flere spørsmål etter hvert som de popper fram! Jeg er ikke her for si at lavkarbodiett er bullshitt... når jeg har lest litt rundt så tror jeg faktisk på det! Etter hva jeg har lest... så var det etter jordbruksrevolusjonen vi faktisk begynte med mye karbohydrater. Og kroppen våres endrer seg vel ikke særlig mye i løpet av 10 000 år?
Dere trenger ikke fylle ut personlig svar hvis dere ikke vil, gjerne hjelp meg med fine googleord, eller lenker til websider med utfyllende informasjon. Engelsk går også fint!
Tusen takk! :)
EDIT
Finnes det noe... "brød" lignende greier, som smaker godt som jeg kan ha pålett på? Ost å sånnt? Så det er godt...?
Hvordan blir magen med sånn lavkarbo? Blir det rare doturer?
Jeg har snoka rundt på websiden en stund nå... men finner liksom ingen nybegynnerguide! Kom i gang her el... Hvor mange karbohydrater anbefaler dere maks? Hvor mye fett, og hvor mye proteiner. Jeg ønsker å gå ned i vekt! Tusen takk!
Hei!
Det er sikkert lurt å starte med å lese en bok eller 2, der finner du mye bra. Jeg begynte med Skaldemann, ketolyse boka og "Best uten Brød" og lærte masse i starten. Lykke til:)
Kroppen danner glukose fra protein i kosten (eller fra muskelmasse om du ikke spiser protein)
Cellene i kroppen din er eukaryote, dvs de har mitokondrier som også kan lage ATP fra fett. Prokaryote celler er enkle organismer som ikke kan dette, og de er avhengige av glukose (f.eks. bakterier og endel amøber)
Celleånding er en del av prosessen som omdanner glukose til vann, karbonoksid og ATP. Men denne er bare nødvendig hvis det er glukose å få. Dvs cellene blir ikke "kvalt" eller noe sånt. For bakterier er dog dette dårlige nyheter :)
Arvelig har jeg ikke tid å skrive om just nu :) Røyking har jeg hørt kan føre til lavt LDL-kolesterol, men har ikke lest noen forskningsrapport på det ennå (har ikke lett etter heller). Mettet fett fører til høyere HDL, som veier opp for det dårlige og en bedre balanse. Riktig sammensetning av kolesterol og triglycerider i blodet er viktigere enn lavt kolesterol. Det jobbes med å lage bedre indikatorer på hjertefeil ved å se på triglycerider samt LDL, noe som ser ut til å være mer nøyaktig (husker ikke kilden, men kanskje du finner noe på google?)
Glukose lagres ikke i fettceller. Overskuddsglukosen omdannes i leveren til triglycerider som lagres i fettcellene. Insulin er nøkkelspilleren i denne prosessen.
ellers er det masse her, kanskje det er lettere å finne noe når du har lest og fulgt med på forum en stund?
Kjempebra at du er opptatt av dette, og at du selv er interessert i å vite mer. Skulle ønske jeg også hadde vært det på VGS - da hadde biologilæreren min vært grå i håret nå hehe :)
På spm. nr. 4 så tenkte jeg mer sånn.. alt det fettet jeg spiser.. hva skjer med det i fordøyelsen min? Blir det til glukose?! :S Eller... ja.. jeg aner ikke. Hva skjer med det?
Jeg skal fortsette å snoke i forumet.
Men det jeg kanskje er mest nysgjerrig på er hvor mange gram karbohydrater, fett og proteiner jeg må holde meg til maks og minimum for å gå ned masse i vekt :)
Totalt unødvendig, Bulldog. Jeg syns det er flott at folk er nysgjerrige, og bør respektere dem såpass at vi enten svarer dem skikkelig, eller ikke i det hele tatt.
Men en ting jeg må komme med her, some er litt skrekkelig :eek: Har en lite vev, så vil kroppen like så bryte ned håret,øyenlinsen, til sist blodceller, ja.. en god del forskjellig, til aminosyrer og opp igjenn til gluktose bare for og holde hjernen oppe.
Så kroppen... får ikke glukose av fettet jeg har rundt kroppen min?
Edit... eller... er det hvis du er tynn ja? Den ikke får det? Og de tynne må ha i seg nok proteiner?
Uff da... lagde meg 3 burgere... så det var lite karbo i de... også bacon.. også ost på det... og spiste 1/3.. også kasta jeg opp. Og jeg føler meg helt jævli nå.. har vondt i hodet også...
Du får garantert en periode med varierende grad av vondt i hodet og ubehag når du begynner.
Men;
jeg har inntrykk av at du har et litt merkelig forhold til mat, basert på det du skriver. Du skriver ikke hvor høy du er eller hvor mye du veier, men du vil gjerne vite hvor mye karb/protein/fett du skal spise for å gå ned masse i vekt.
At du poster kl 02:30 natt til lørdag og sier du har laget tre burgere m bacon og ost er også litt merkelig. Ikke at du ikke skal spise om natta, fakta: man skal spise når man er sulten. Du sier heller ikke noe om andre ting du har spist eller drukket den dagen.
Tre burgere m bacon og ost er typisk fire-fem hundre gram totalt, hvorav jeg vil si at det er ca 150-200g fett totalt. Jeg vil derfor også påpeke at: fakta: man skal slutte å spise når man er mett
Kanskje du er som meg at du MÅ spise opp alt du har laget, og ikke kjenner noen metthetsfølelse før det er tomt, eller kanskje du bare ikke kjenner etter. Jeg vil anbefale deg at du skriver ned alt du spiser noen dager, og at du ikke hiver deg over noen diett av noe slag uten å ha en plan. Spis som du pleier mens du bestemmer deg for hva du vil gjøre.
Jeg vil påpeke at jeg vet for lite om deg til å påstå hverken det ene eller det andre, eller gi deg noe annet enn de generelle rådene jeg har skrevet over.
Vel, jeg syns det var morsomt. Ikke spydig heller. Litt syrlig, kanskje.
Jeg oppfattet trådstarter som et troll ( no.wikipedia.org/wiki/Troll_(Internett) ), og svarte deretter. Jeg kan selvfølgelig ta feil, trådstarter kan også være en av dem som ikke gidder å orientere seg om helt grunnleggende ting før h*n stiller spørsmål. I så fall beklager jeg.
Kroppen danner glukose av bl.a proteiner, så det er viktig å få i deg nok av det, gjennom kjøtt i hovedsak, men det er også proteiner i meieriprodukter dersom du tåler det.
Dersom du er i ketose vil kroppen din danne fett om til ketoner, som i utgangspunktet er et sekundært brennstoff (kroppen brenner først, dersom tilgjengelig, alkohol, deretter karbohydrater).
Så: Uten tilførsel av særlige mengder sukker/stivelse, vil kroppen din preferert bruke ketoner som brennstoff, ergo du har en ren fettforbrenning i gang.
Hjernen trenger omlag 50-100 gram glukose om dagen, dette får den via karbohydrater fra grønnsaker og ellers produserer den som sagt resten selv av proteiner, der det trenges.
Veldig enkelt forklart.
Det spiller ingen rolle om du er tynn eller tykk, proteiner må man ha! Det regulerer seg gjerne selv, men man regner med for normalt aktive mennesker at 1 - 1,5 gr pr kg kroppsvekt er bra, i tillegg bør man få i seg fett fra gode kilder, av flere grunner, de fleste essensielle vitaminer er fettløselige bl.a. Og de karbohydratene du får i deg bør primært komme fra langsomme kilder, som grønnsaker som vokser over jorden.
Dette er noe som kan skje i ekstreme tilfeller av sult og underernæring. Sånn ca noen timer før man dør. Når man ikke har fett igjen på kroppen, og alle andre reserver er oppbrukt.
Fint at du beklager, Bulldog :) Hvis man mistenker forumtroll, så bruk rapporteringsknappen ved siden av innlegget - det er en bedre måte å møte problemet på :ja:
Her var det mange spørsmål!
Jeg får si som en annen bruker skrev til et annet nytt medlem;
"Litt å sette seg inn i, men les, spør og søk rundt på forumet, og du finner ut av det :)".
Det lønner seg å lese noe om de forskjellige lavkarboretningene/kostholdsfilosofiene først, og så spørre litt etterpå.
Til dere som syns Bulldog svarte spydig: Jaha?
Jeg syns svar som "les boka / kjøp boka" - uten å engang skrive hvilken bok man mener, er langt frekkere.
Selvfølgelig "dør" ikke hjernen, eller folk, som slutter å spise grandiosa og drikke cola ...
Men det høres jo sånn ut, for de som hører på "ernæringsekspertene" somstadig er i media og motsier f.eks Fedon eller Annica Dahlquist.
Forumtroll er ikke morsomt uansett hvilket forum man er på , forresten.:_oppgitt:
Jo, definitivt burde man lese masse før man hiver seg ut i ukontrollert lavkarbo. Som start kan det lønne seg å snuse rundt på lavkarboressursene, for å få litt grunnleggende om de forskjellige teoriene. Neste stepp kan være å utdype ved å leie boken til den utvalgte teorin på bilblioteket. Tror det er viktig å velge teori utifra hva du tror du kan leve med, og husk at hvis du tror du ikke kan leve uten brød, pasta, poteter, ris, kaker etc, så er det store muligheter for at det er nettop disse tingene som skader deg. Som sagt, les først, og om du fortsatt har mange spørsmål, så fyr løs!! Noe annet meeeget viktig er å ta en skikkelig kontroll før du starter lavkarbo, så du vet hvordan kolestrol, blodtrykk, sukker osv ligger an. Fint å ha noe å sammenligne med etter hvert ;o)
Lykke til!!!!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.