< Tilbake til oversikten

Matkrise! Hva kan jeg gjøre med grønne linser?

#1

Photobscura sa for siden:

Ok, en liten midlertidig matkrise, her! Dette er så visst ikke hverdag, at jeg er så skrapa for mat, men jeg trenger i alle fall noen råd!
Greia er at jeg er fullstendig blakk og får ikke penger før i mårra, og nå har jeg spist det siste i kjøleskapet som var tre skiver bacon og to små brokkolikvaster, så tenkte jeg som så at jaja, jeg kan jo ikke legge meg sulten, så da får jeg tenke litt lav gi sånn på kveldingen. Og det eneste jeg har som faktisk kan spises i dag er sånne tørka gulgrønne linser, så jeg har putta dem i varmt vann og satt dem på lav varme. Men hva gjør jeg med dem, da? Jeg har i grunn ikke så mye annet. Jeg har smør, krydder, hvitløk, gul løk, litt tomatpuré, currypaste, og det er vel det.
Jeg er virkelig helt ute av veggis-gamet.
Forslag mottas med takk :D


#2

trillian78 sa for siden:

Hva med linsesuppe?

Fedons linsesuppe er med røde linser, men den er sikkert like god med grønne. Også får du vel droppe byggryna, og bytte ut knuste tomater med tomatpure... Jeg regner med at krydderhylla di er velutstyrt :D

6 porsjoner

1 stor finhakket løk
2 knuste hvitløksfedd
1/2 ts gurkemeie
1 ts karri
1/2 ts chili
1,5 l vann
3,5 dl kyllingkraft
200 g røde linser
100 g byggryn
1 boks tomater
salt
pepper
persille

Fres løk og hvitløk i litt olje i 1 minutt og tilsett krydderet. Tilsett vann, kraft og resten av ingrediensene. La det koke opp. Legg på lokk og la suppen surre på svak varme i 45 minutter.


#3

Photobscura sa for siden:

Åh, hjertelig! Ja, krydderutvalget står det ikke på! Hurra!
Må bare bytte ut olje med smør, og ellers ha i masse smør vettu, så får jeg litt mer jevning på le blodsukker! :suss:


#4

Margrethe sa for siden:

Skulle til å si at linsegryte hørtes perfekt ut, og det stemte jo :D

Kan jeg spørre deg photo, hvordan funker dette å begrense GI med fett eller protein? Den biten har jeg aldri forstått og SB fokuserer ikke på det, men jeg er nysgjerrig.


#5

Photobscura sa for siden:

På generelt grunnlag er det jo en forutsetning at maten har lav gi fra før, men f.eks om man spiser frukt, så bør man gjøre det før et måltid med mer fett i, for å dermed dempe blodsukkerstigninga. Hvordan dette rent fysisk skjer kan jeg dessverre ikke svare på.

Jeg for min del har også hatt nytte av det i såkalte nødtilfeller. Jeg tar glukosebelastning hos legen hvert år ettersom jeg er borderline diabetisk, og da må jeg kaste meg over noe fettrikt når jeg kommer hjem, pleier å ha med meg nøtter i veska, men det er ikke alltid det holder. Da har jo den største toppen alt blitt nådd, men typisk etter et blodsukkerfall så bør man være raskt ute med å stabilisere blodsukkeret selv om kroppen vil ha kjapp energi, så lønner det seg å gjøre med fett og proteiner.
En gang fikk jeg feil da jeg bestilte sukkerfri G&T, og hadde ikke stort annet valg enn å løpe hjem og spise masse smør, for hele kroppen prikket og hodet mitt føltes som om det skulle eksplodere. I hverdagen er det jo selvfølgelig ikke noen fordel å blande smør og sukker.
Grønne linser har en GI på 30, det vil si at den er lav. Jeg vil uansett ha smør i sånn at jeg faktisk blir skikkelig mett.


#6

Photobscura sa for siden:

Dette virket litt rotete, håper du skjønte noe av det.
Vet at Fedon tar for seg noe med det å spise fett etter f.eks frukt. Eller å spise frukt sammen med f.eks nøtter.
Jeg spiser jo lavkarbo/høyfett, fordi det passer kroppen min best, så jeg har ikke sånn veldig peiling på dette med lav GI, men tar det alltid med i betraknting om jeg skulle prøve noe nytt på grønnsaksfronten f.eks.


#7

Margrethe sa for siden:

Takk, jeg skjønte det sånn noenlunde. Jeg reagerer veldig fint på alt jeg spiser nå (som er lav-GI) og det eplet jeg spiste i går gikk også veldig fint. Men nå kommer halvannen uke med besøk hos ei venninne i Canada, samt Thanksgiving, så det er greit å ha en strategi for å begrense blodsukkerstigningen dersom jeg blir servert noe veldig høy-GI til frokost, f.eks.


#8

Photobscura sa for siden:

Jeg kan spise noe lav GI-mat jeg også, som nøtter og belgefrukt f.eks (men da går jeg ikke ned i vekt, men ikke opp heller), men frukt tåler jeg dårlig. Det har nå en gang med reaktivt blodsukker å gjøre, og heldigvis har jeg aldri vært særlig begeistra for frukt heller, var allergisk mot en del av det da jeg var yngre, så det er heller ikke noe jeg har rukket å få noe forhold til.
Men jeg kan anbefale deg som lever etter South Beach-prinsippene å utvide horisonten din med f.eks Fedons Metode. Det er vel ikke veldig ulikt heller, sånn sammensetningsmessig!
Jeg har lest boka selv, men det begynner å bli en stund siden, og det er jo mye av det han anbefaler som ikke vedgår meg direkte ettersom jeg spiser mer ''strikt'' i forhold til såkalt normalt norsk kosthold :)


#9

Margrethe sa for siden:

Jeg har faktisk tenkt å gå på biblioteket når jeg er hjemme i julen og lese litt Fedon. Jeg har bare ikke tid (eller lyst til å bruke penger på å få tak i boken) til å lese den her borte. Fedon har litt mer bakgrunn tror jeg, SB er skrevet litt mer for et amerikansk publikum (dømmende, jada, men det er sant) og derfor går man ikke så dypt.

Det er forresten rart det der med frukt... Jeg er veldig glad i frukt, men jeg smakte et par biter jordbær i forrige uke og det var alt for søtt. Eplet jeg spiste i går var skikkelig syrlig, men jeg merker jo at smaksløkene har fått en ny referanse på søtt. Amerikansk yogurt (fett og sukkerfri, men tilsatt tilsvarende mengder splenda) får jeg knapt ned - er første og siste gang jeg har kjøpt det. :D


#10

Photobscura sa for siden:

Ja, kjenner til den der med bedre smaksløker, altså. For ikke å snakke om luktesans!

Den linsegryta ble veldig god, takk, Trillian!
Men, jeg kjenner at det ikke er så bra å KUN spise linser for meg, jeg måtte for det første spise veldig mye (selv om jeg hadde i mye smør), og nå er jeg litt tung og daff og øyelokka begynner å glippe litt. Tror jeg må komme meg en tur ut i frisk luft for å klarne hodet.
Men uansett da, de mest karberike måltidene bør, så vidt jeg husker, inntas sent på dagen.


#11

Carisma sa for siden:

Jeg har lest det her inne, og lurer på hvorfor? Jeg kan ikke se at det er heldig å øke blodsukkeret før kvelden? Hverken for søvnkvalitet eller for forbrenninga generellt.
På fedonkurset lærte vi at om man skulle spise noe karborikt skulle man gjøre det til frokost, eller til nød til lunsj, ikke seinere. For da var man mer i aktivitet og fikk forbrent karbohydratene og stabilisert blodsukkeret igjen raskere fordi man var i aktivitet.


#12

Photobscura sa for siden:

Ja, nå har jeg lest litt rundt her, og jeg tror nok ikke det gjelder i så stor grad oss ''vanlige dødelige'' som bl.a prøver å gå ned i vekt, men jeg forstår det sånn at når man trener hardt (typ tung styrketrening og sånn) i kombinasjon med et lavkarbo- og høyfettkosthold så kan det lønne seg å legge det meste av karbohydratene til slutten av dagen på grunn av restitusjon. Jeg hakke så mye å restituere når min trening stort sett består av litt yoga og lange gåturer, så jeg tror jeg fortsetter som før, i hverdagen, med mye fett, passe med protein og litt karbo til hvert måltid :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.