< Tilbake til oversikten

Bytte diett?

#1

Elinengelen sa for siden:

Har gått på lavkarbo i nesten 4 mnd. Er ikke så engasjert lengre, for jeg synes det er vanskeligt med maten. Funderer litt på å bytte til South Beach.
Hva slags fordeler og bakdeler får jeg hvis jeg gjør det?


#2

Margrethe sa for siden:

Du får mer karbo av typen belgfrukter, det meste av grønnsaker (er nesten bare potet, gulrøtter, mais og rødbeter som skal unngås totalt) og grove kornprodukter inkludert fullkornstortillas, fullkornspasta og fullkornsris. Du kan også spise frukt om din kropp tåler det. Det vil si at du kan leve veldig "normalt" dersom familien din spiser vanlig mat og du spiser ketolysemat. Jeg skal til våren bo på studenthjem med inkludert mat og å gjennomføre ketolyse der hadde vært umulig. South Beach bør derimot gå bra om jeg bare har litt viljestyrke.

Det du ofrer er fettet. Ingen fete produkter er tillatt og det er store restriksjoner på hva fett man få bruke. Der er jeg litt mer slapp, jeg steker i smør etter det jeg har lært her inne (og fordi jeg fortsatt har smør igjen etter jeg prøvde ketolyse), men salaten blir det brukt olivenolje på - og kun i de mengdene som anbefales. Kjøtt skal være magert, fettranden skal bort, alt pålegg skal være magert og melkeprodukter fettreduserte. Jeg leser på et amerikansk forum at enkelte bruker fullfettprodukter fordi de ikke liker produkter som er tuklet med, men da må man begrense det veldig.

South Beach begynner med to uker som ligner ketolyse/atkins induksjon. Så legger du til en frukt og en stivelsesholdig matvare gradivis og passer på hvordan kroppen din reagerer på dem. Poenget er å gå stabilt ned i vekt samtidig som man ikke har cravings. Det hele minner mye om Atkins, men da med mindre fett og mer protein. Du er ikke i ketose og mange føler derfor at de gjerne går ned senere. Men dersom du følger dietten strikt (slik undertegnede ikke har gjort de siste to ukene) skal du kunne gå ned 0,5-1 kg i uken. Det vanskeligste med dietten er kanskje at siden "alt" egentlig er lov (dietten fokuserer veldig på at man skal leve og ingenting er forbudt for alltid, men det er forskjell på en sjokoladebit annenhvert måned og annenhver dag) så er det nødvendig med viljestyrke for å ikke skli ut.

Dersom du skal bestille boken, så er har den nyeste varianten (South Beach supercharged) de beste matlistene. Men mye ligger på nett også.


#3

Charlott sa for siden:

Kupper tråden et lite øyeblikk, kan noen fortelle meg forskjellen på SB og Fedon ??


#4

Margrethe sa for siden:

Jeg har aldri lest meg opp på Fedon, men etter det jeg har skjønt her inne på forumet er Fedon mer opptatt av GI og at dersom du spiser noe med høy GI (brød) så kan du redusere belastningen ved å spise visse typer pålegg (leverpostei). Jeg tror også SB er enda mer liberal på karbohydratene - de tillater, dersom kroppen din tåler det, 3 servings med frukt og 3 servings med stivelsesholdige produkter om dagen. Fedon tror jeg også bruker noe mer fett. Nøtter er f.eks 2 ss om dagen på SB. Men altså... jeg kan egentlig ikke dette, jeg bare synser. :)


#5

Elinengelen sa for siden:

Jeg er egentlig ikke så glad i fett, så har hatt veldig problemer med å få i meg fett,når jeg har gått på ketolyse. er glad i kylling og svin,og frukt og grønt. Er svak for snop og potetgull da.....men nå har jeg redda meg på bacongull og nøtter når det har vært for ille... men oghurt og sånne ting tar vel de værste lystene skulle en tro.....


#6

Margrethe sa for siden:

Frukt og yoghurt kan jo gjøre mye. Snop og potetgull hører heller ikke hjemme på noen sunne dietter - men det vet du nok :)

SB er forresten ganske liberal på kunstig søtning, det vet jeg ikke om Fedon her. Boken har masse oppskrifter deriblant på kjeks og en del sånne ting. Men hele cluet er jo å begrense mengden, ikke å unngå det fullstendig.


#7

Margrethe sa for siden:

Jeg må bare legge til at det er utrolig deilig å kunne ha søndagsfrokosten min på Starbucks og faktisk kunne spise noe :)

Fullkornsrundstykke med eggehvite, kalkunbacon og mager ost - samt fantastisk kaffe til. Nammenam!


#8

Elinengelen sa for siden:

Jadda, bare gni det inn du:D:D:D sitter her oppi fjellet, ikke så mye som en mc donalds i timesvis avstand. Ville du ha besøk snart, sa du?:D:D:D
ikke det at jeg drikker kaffe, men:p


#9

Margrethe sa for siden:

De har veldig god te også. Og det er et veldig hyggelig sted å sitte og strikke også :) Selv får jeg litt rare blikk akkurat nå, siden jeg sitter og bygger katalysatormodeller i modellerkitt og sugerør. Tihi...

Nevnte jeg været? Jeg går i tights og trekvarterme lang tunika i dag, samt en stor strikket hals. Har med meg lange pulsvanter til jeg skal hjem i kveld, men jeg fryser nok litt mer enn gjennomsnittet. Det passerte nettopp to menn i shorts og sandaler...


#10

Carisma sa for siden:

Det er det som er så fint med ketolyse for min del, at jeg kan gå inn hvor som helst og ikke ha LYST til å spise noe av det de har der :D Lysten på "ferdigmat" på sånne plasser har blitt helt borte, og kakedisken på f.eks kaffebrenneriet byr meg faktisk i mot.

Og ang Fedon og nøtter, han er tydeligvis mer restriktiv enn SB, for man kan spise 10 mandler pr dag. :o


#11

Margrethe sa for siden:

Jeg vil tro 10 mandler er omtrent 2 ss, det er iallefall ikke mindre.

Jeg er nok litt hyberurban og ekstremt glad i å sitte på kafè og jobbe... men kakedisken har jeg ikke noe behov for å spise av. Idag hadde de smaksprøver på cookies her, ikke noe problem å takke nei til det. Nå skal det legges til at jeg spiser iallefall halvparten av måltidene mine ute og det var utrolig befriende da jeg begynte på SB og fikk mulighet til å gjøre det igjen. Berkeley er ikke lagt opp til å ta med seg frossen middag, noe som førte til at jeg måtte hjem for å spise da jeg gikk på ketolyse - og det hadde jeg virkelig ikke tid til. Så for meg funker SB perfekt med det livet jeg lever her. Og å spise frokost ute... det er virkelig lykke, det :D


#12

Carisma sa for siden:

Jeg også, og jeg kan telle på en hånd de gangene det absolutt ikke har vært noenting å spise om jeg har hatt behov for det.
Jeg syns faktisk det har blitt lettere nå enn på Fedon, for da måtte jeg ikke tenke meg så mye om. Nå har jeg klarere rammer for hva som er OK.


#13

Margrethe sa for siden:

Hehe, der er det nok en stor forskjell på amerikanske kafeer og norske. Det som ikke er laget med mel her, er yogurt og frukt - så på ketolyse var det virkelig ingenting å spise. Fedon er nok enklere sånn sett, er jo ganske likt som SB. Fullkornsprodukter finnes det de fleste steder.


#14

LenaBeatrice sa for siden:

Med mere fett i kosten fryser man mindre :_plystre:

Det er i hvertfall både min og gubbens erfaring, og nå når han også spiser LCHF får jeg ha vinduet oppe på soverommet om vinteren! :heia:


#15

Margrethe sa for siden:

...og med mere fett i kosten legger jeg på meg og får naturlig isolasjon jeg klarer meg fint uten :D

Jeg har forøvrig alltid vært av-på varm (enten varm eller kald) men etter jeg gikk ned 35 kilo ble det helt ekstremt. Men heller et lag ull enn et lag spekk!


#16

LenaBeatrice sa for siden:

Nei nei......jeg ble mere varm takt med at spekket ble borte, og at jeg la om kostholdet :-)
Har ikke noe med spekklaget å gjøre


#17

Margrethe sa for siden:

Da fungerer vi nok ulikt. Jeg var kald da jeg var skikkelig stor også, bare blitt verre nå. Om jeg frøs mer da jeg gikk på ketolyse er vanskelig å si, da var det jo varmt i California :D

Men mer fett kommer jeg ikke til å spise, det bryter med dietten jeg følger og som funker bra for meg. Da tar jeg heller på meg en ulltrøye.


#18

Yonah sa for siden:

SIer han det? PÅ hjemmesiden hans ligger det div. filmer og han sier klart og tydelig at 50g blanda nøtter sammen med et par aprikoser er et fint mellommåltid. Jeg har nå spist 50g mandler/andre nøtter fordelt på en dag i hver dag i ca 6 uker nå og har gått ned minst 1/2kg i uka.. Egentlig så følger jeg ikke alle reglene hans heller, gubben er jo så redd for metta fett, og det er ikke jeg. Jeg spiser bare ikke bearnaissaus og drikker eggemjølk 3 ganger om dagen mere. Tallerkenmodellen hans følger jeg..

#19

Carisma sa for siden:

Hvor mange nøtter er 50g da? Med middels store mandler kan det fort hende det blir ca 10 :)


#20

Margrethe sa for siden:

Jeg trodde også nøtter var typisk fedon-mellommåltid. Det er jo mulig det er gradvis opptrapping.

Jeg følger ikke SB slavisk jeg heller, men de matvarene som står på unngå-listen, de unngår jeg, og så har de også en viss fordeling av protein og grønnsaker til hvert måltid. Resten detter ut av seg selv.

Jeg har akkurat spist mitt første eple siden september! Det var godt, det! hoppeogdanseavlykke


#21

Yonah sa for siden:

Jeg får 10 mandler her til å bli ca 20-25g, kommer litt an på mandlene, men stort sett er de så små at det blir mange mandler på 50g. Må innrømme at akkurat nøtter, det veier jeg.


#22

Elinengelen sa for siden:

Imens dere har kuppa tråden min:D:D:D har jeg bestemt meg for å prøve mitt mye bekjentskap, South Beach.:p
Hvordan ser sånn ca en dag ut med South Beach?


#23

Margrethe sa for siden:

www.southbeach-diet-plan.com/shoppinglist_p2.htm

Jeg skippet fase1 siden jeg hadde vært i ketose i en del uker og følge jeg var avvent sukkeret. Jeg synes denne listen er veldig bra og oppsummerer fint hvordan man setter sammen måltidene. Listen for fase1 finner du her: www.southbeach-diet-plan.com/shoppinglist_p1.htm. Du kan på fase 2 spise alt som står på fase 1, men setter sammen måltidene som beskrevet på fase2.

Jeg er ikke alltid like flink... jeg burde spist mer grønt, men der bærer jeg preg av å aldri være hjemme. Jeg prøver alltid å ha stangselleri og brokkoli kuttet opp og i ziplock-poser i sekken og gnafser litt her og der - men i helgen har jeg vært tom og ikke orket gå på butikken.

Jeg spiser som regel noe egg-aktig til frokost. Idag hadde jeg to egg rørt sammen med en skvett melk og kalkunbacon i biter oppi. Som regel lager jeg en stor bolle eggerøre i helgen og har masse grønnsaker oppi - løk, paprika, sopp, brokkoli, selleri og squash har jeg brukt i det siste. Den bruker jeg som frokost utover i uken. Greit å ta med seg siden frokost aldri spises før ti, først da jeg er sulten.

Lunch er som regel en av tre ting - enten to lavkarbo tortillas (lett tilgjengelig i USA og enkel erstatning for brød) med kyllingbryst og mager kremost (når du har trappet opp i nok uker kan du sikkert bruke grovbrød om kroppen din fikser det), salat med masse forskjellig eller fullkornswrap med salat og kylling. Kylling er visst et stikkord hos meg :D Jeg putter gjerne kikerter i salaten og wrapen, forresten.

Middag kan være så mangt. Jeg har spist mye kylling (om jeg liker kylling? ja...), svin eller magert storfekjøtt med blomkålris og diverse grønnsaker. Bønner og kikerter spiser jeg også mye av. Jeg laget en kjempegryte med rødvinsratatouille som jeg bruker som tilbehør til alt om dagen. Ellers har jeg spist fullkornspasta 2-3 ganger, men er ikke helt klar for det enda - jeg blir oppblåst i magen. Jeg spiser mye suppe av ymse slag, den kjøper jeg ferdig og da unngår jeg fløte, potet og mais. Gulrotbiter spiser jeg, er jo ikke så mye gulrot man får i seg likevel. Dessuten har San Francisco Soup Company L for low-cal og C for low-carb i menyen deres, så det er lett å finne ut av det. Chiligryte er også en favoritt.

Mellommåltid er gjerne en yogurt - yoplait dobbel 0% er bra.

Hmm, det ble litt rotete. Kan jo oppsummere gårsdagen:

F: Fullkornsrundstykke med eggehvite, kalkunbacon og mager ost
MM: Eple
L: Linsesuppe med en liten bit fullkornsbrød
MM: Fettfri stor kaffe latte
M: Svinekjøtt med daal (indisk linsegryte)

Idag blir det noe sånt som:
F: 2 egg med kalkunbacon
MM: Yogurt, 1 beger blandet frukt
L: Wrap
...og så får jeg se hvor sulten jeg er resten av dagen, wrap'en metter LENGE!

Det viktigste tror jeg er å trappe opp på karbene sakte. Jeg har nettopp begynt med frukt og går ikke over to servings med fullkornsprodukter om dagen. Lavkarbotortillasene mine har både færre karber og færre kalorier enn vanlige tortillas, så så lenge jeg har dem er jeg happy. Jeg gruer meg til jeg blir matlei av dem...

Send meg gjerne PM om du lurer på noe Elin!

Åja, og så kan jeg jo legge til at en del av dietten er minimum 20 min aktiv gange annenhver dag - men jeg har skjønt du har hunder og at det er i boks :)


#24

Vettel sa for siden:

Jeg er ikke så strengt på ost (spiser all ost) eller grønnsaker og slikt. Men spiser toppen en liten posjon med fullkorns ettellerannet om dagen. Tenker det liksom veier opp..

Typisk dag for meg:
Frokost: kaffe med lettmelk (alltid), ett fullkornsknekkebrød med salami og ost.

Mellom: to speilegg, stekte grønnsaker i senepsaus fra igår, litt ost.

cottage cheese med litt kirsebær + noen nøtter. Grønn te.

Middag: hjemmelaget hamburger/burger (kjøttdeig, purre, krydder, rødbeter, ett egg), stekt sopp og paprika, kokte grønnsaker fra igår. Litt ost på noen av burgerne.
Dessert: frukt! (er så heldig at man får kjøpt ferdig skjært frukt i ulike blandinger "overalt") ananas, druer, kiwi, jordbær.

Kvelds? Aaaner ikke, hvis jeg blir sulten så sikkert en ostekjeks med noe på. Men føles ikke sånn akkurat nå!

Spiser ikke alltid frukt da, prøver å begrense det, men ser ann formen, hva jeg har spist ellers om dagen.
På cafè kan jeg ta youghurt naturell med bær, mens resten av familien spiser croissanter og kake.

Annen dag:
Frokost: mor slo til med stekte småpølser (mye kjøtt, lite fett), sopp, tomat, litt paprika og agurk ved siden av. + ett stekt egg.
kaffe med lettmelk.
lunsj: sopp, ost, fisk fra søndag, agurk, tomat, 1/2 avocado.
eple
Middag: drøy håndfull fullkornspasta, en stekt panert fiskbit, kokte grønnsaker, spinat/rømme til saus.
litt nøtter på kvelden.

Siste eksempel:
Frokost: to stk "ostekjeks", agurk, tomat, paprika, ett kokt egg, smøreost, litt kalkunskinke.
kaffe med lettmelk.
Lunsj: en kalkunskinke skive med "grønt",
kokte grønnsaker fra igår + saus fra igår + parmesanost. Grønn te.
Mellis: en liten skål med naturell youghurt og litt hasselnøtter/mandler + 1-2 ts honning.
kaffe med lettmelkMiddag: kokte grønsaker, stekt fisk, salat. (grønt, mozarella etc)

Har funnet ut at det går fint å koke grønnsaker og ha det som erstatning når resten av familien spiser ris/pasta/etc.


#25

Margrethe sa for siden:

Generelt skal osten vaere mager, men mager ost er ikke helt egnet til ostechips og saant. Saa paa generell basis bor man nok velge aa spise mindre ost og heller trappe opp om man fortsatt gaar ned i vekt - det er jo fullt lov aa finne sin vri.



Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.