Jeg bare måtte si det.:D Fikk med meg Fedon Linberg, så vidt, på Morgen tv, han kom med tips om det nye norske nettstedet Kostreform.no. Endelig, ser det ut som at det skjer en større forandring rundt bevisstheten om lavkarbomatens helsemessige betydning! Helsemyndighetene holder på å våkne - på dette nettstedet kan man visst holde seg oppdatert på den fronten - og man kan gå inn aktivt å delta bla. med å fortelle om sine egne erfaringer med lavkarbo. Jeg ble bare så glad,, på vegne av alle de overvektige, diabetessyke mennesker i Norge, som enn å ikke har fått muligheten til å prøve en snill kostomlegging, uten en masse pust og pes.
Det skal han ha godeste Fedon, at han har virkelig stått på i motvind. Så mye som norske "bedrevitere" har direkte mobbet han siden han først begynte å uttale seg. Så begynner det sakte, men sikkert å snu så småtte. Det må jo være en fantastisk følelse for de som virkelig har gått i bresjen og blitt piska i årevis! :ja:
Til erstatning for gjeldende råd har Nasjonalt råd for ernæring sendt på høring et forslag til 13 nye "Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer i Norge". Se vedlegg.
Vi ber deg som KOS-medlem om å skrive ned dine egne personlige erfaringer og å sende dem til Ernæringsrådet. Det er viktig at alle som har opplevd positive gevinster etter å ha gått over til lavkarbokosthold, sender inn sine erfaringer til oss. Hver eneste røst vil hjelpe.
Høringsfristen er 17. juni d.å., og kommentarene skal sendes til Nasjonalt råd v/Helga Koinegg, e-post [email][email protected][/email] (send kopi til [email][email protected][/email]). Hvis du ikke rekker det innen den 17. ds., kan du likevel sende kommentarer etter dette og begrunne forsinkelsen med at tidsfristen var alt for kort!
Hvorfor skrive inn?
Ernæringsrådet har lagt vekt på åpenhet i høringsutkastet, hvor det står:
"Som et siste ledd i prosessen ønsker Nasjonalt råd for ernæring å innhente kommentarer fra eksterne fagmiljøer og fagpersoner og viktige brukergrupper."
Når de nye rådene blir lansert til høsten, må vi regne med stor oppmerksomhet omkring dem. Hvis det ikke lykkes oss å få dem endret, vil det derfor kunne sette KOS-arbeidet flere år tilbake. Ikke minst fordi politikerne ligger i startgropa for å påvirke vårt kosthold gjennom både reklameforbud, tilskudd- og avgiftspolitikken og ikke minst opprydding i kravene til matmerking. Kriteriene for alt dette kan forventes å bygge på de offisielle kostrådene. Vi ser allerede nå hvordan nøkkelhullmerkingen slår inn i de foreslåtte rådene fra ernæringsrådet. Det anbefales å velge matvarer med slikt merke i hele 6 av de gitte rådene. Problemet sett med våre øyne er at kun magre produkter kan få slikt merke.
Hva mener vi i KOS?
Av de 13 nye rådene er vi kritiske til de fleste fordi de enten legger vekt på lite fett/anbefaler å unngå mettet fett eller nøkkelhullmerkede produkter (1, 2, 4, 5, 6, 7, 8) og/eller anbefaler mat som inneholder mye raske karbohydrater (3, 4, 9). I tillegg anbefales matoljer, flytende margarin eller myk margarin (8), det advares mot kosttilskudd (12), og anbefalingene om fysisk aktivitet (13) er ikke optimale. Vi kan derfor uforbeholdent kun støtte to av rådene: Begrens inntaket av tilsatt sukker (10), og begrens inntaket av salt (11).
Det er også problematisk at flere av rådene som i seg selv virker rimelige (2, 3), har underpunkter som mange forskere mener ikke vil fremme folkehelsa, på samme måte som flere av de overskriftene vi er uenige i inneholder underpunkter mange vil være enige i. Slik vi ser det, er det derfor behov for full gjennomgang av alle rådene med dets utfyllende underpunkter.
Men vi vurderer det som særlig viktig at disse synspunktene blir understøttet med skriftlige kommentarer fra flest mulige som mener at våre nasjonale kostråd bør dreies fra bl.a. lite og magre til mye og feite animalske produkter og mindre karbohydrater.
Se også Dag Viljen Poleszynskis foredrag for Senterpartiets åpne møte i Stortinget 14. juni med kritikk av hva Nasjonalt råd ikke har tatt hensyn til på [url]www.kostreform.no[/url] (legges ut tirsdag kveld)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.