mofe sa for siden:
..
<aside class="bbquote">
klikk.no sa:
Antioksidanter forhindrer frie radikaler i å gjøre skade på cellene våre. Men hva er egentlig antioksidanter og frie radikaler? Hva fremmer danning av frie radikaler og hva slags mat eller kosttilskudd reduserer mengden av disse skadelige stoffene?
Frie radikaler og antioksidanter
D et debatteres i dag hvilken rolle frie radikaler spiller for mange sykdommer. Spesielt har oppmerksomheten vært rettet mot aldersrelaterte plager som Alzheimers sykdom, åreforkalkning og aldersbetinget synsnedsettelse (makuladegenerasjon). Frie radikaler kan også spille en rolle ved andre sykdommer som forekommer hyppig i våre dager, inkludert kreft.
<u><strong> Men hva er egentlig frie radikaler og antioksidanter? <em>Antioksidanter</em> er stoffer som forhindrer frie radikaler i å gjøre skade.</strong></u> Næringsmidler som har et høyt innhold av antioksidanter hjelper til med å redusere mengden av frie radikaler. <em>Frie radikaler</em> er grupper av atomer som inngår i kjemiske reaksjoner uten at de selv blir forandret. Vi produserer alle frie radikaler, og har også stoffer i kroppen som holder dem i sjakk, nemlig antioksidantene. Når frie radikaler opptrer i store mengder, kan de naturlig forekommende antioksidantene i kroppen bli overbelastet og skader på cellene kan oppstå. Mange sykdommer, stress, røyking, miljøgifter, medikamenter, alkohol og stråling fremmer danning av disse stoffene. I tillegg vil vårt naturlige forsvarssystem svekkes med alderen, og da vil frie radikaler ha større mulighet til å forårsake skade. Hvis slike reaktive molekyler ikke elimineres eller nøytraliseres av antioksidanter, kan viktige strukturelle eller funksjonelle komponenter skades, slik som lipidmembraner, lipoproteiner, signalmekanismer og RNA eller DNA (1). <strong> Næringsmidler som har et høyt innhold av antioksidanter kan hjelpe til med å redusere mengden av frie radikaler. Mat eller kosttilskudd med vitamin C og E, selen og karoten kan bidra til å øke mengden av antioksidanter i kroppen.</strong> <u><strong>Spesielt viktige er de såkalte <em>bioflavonoidene</em> (ofte bare kalt flavonoider) som finnes i mange spiselige planter (inklusive urter) og vanlige matvarer. Disse stoffene er noen av naturens mest kraftfulle antioksidanter. </strong></u> <u> Det beste er å øke inntaket av matvarer med et høyt innhold av flavonoider. Epler, grønn te, løk, kirsebær og blåbær er utmerkede kilder.</u> Høyt inntak av flavonoider i maten er knyttet til en lavere risiko for å pådra seg hjerte-karsykdommer. Nyere data gjør at vi også kan inkludere kreftbeskyttelse som en effekt av antioksydanter, og her er grønn te kommet spesielt i søkelyset (2).
Flavonoider har blitt et satsningsområde for medisinsk forskning og disse viktige innholdsstoffene i mat og urter er sentrale for å forstå både de beskyttende og terapeutiske effektene til antioksidanter, særlig når det gjelder kreft og hjerte-karsykdommer.
Nyere forskning har vist at mange hundre antioksidanter med forskjellige kjemiske egenskaper finnes i matplanter.<strong><em> Antioksidantinnholdet i matvarer varierer svært mye. Nyper, valnøtter, granatepler, krekling, blåbær, solbær, kirsebær, solsikkefrø, bjørnebær og tyttebær inneholder alle mer enn 5 mmol/100 g. Krydderurtene nellik, bergmynte, allehånde, kanel, kryddersalvie, peppermynte, kryddertimian, sitronmelisse, rosmaring, timian og merian inneholder 50-465 mmol/100 g. Bærsafter, vin, juice, grønn te og mange kosttilskudd inneholder også betydelige mengder antioksidanter (1).</em></strong>
Under kan du klikke deg inn til tabellen med oversikt over det totale innholdet av antioksidanter i matplanter, kosttilskudd og andre næringsmidler. Som du ser av tabellen varierer antioksidantinnholdet svært mye. Bær, krydder og enkelte nøtter, frukter og grønnsaker er som tidligere nevnt særdeles gode kilder. Så generelle anbefalinger om å spise minst fem porsjoner frukt og grønnsaker om dagen bør opprettholdes.
..
<aside class="bbquote">
klikk.no sa:
<em>Oversikt over antioksidantinnholdet i norske matvarer ved professor Rune Blomhoff, <a href="http://www.blomhoff.no/">www.blomhoff.no</a></em> Frukt, grønnsaker, korn og nøtter --- Antioksidantinnhold (mmol/100 g)
Nyper 39,46
Valnøtter 20,97
Granatepler 11,33
Krekling 9,17
Blåbær 8,23
Solbær 7,35
Markjordbær 6,88
Bjørnebær, ville 6,13
Kirsebær 5,53
Solsikkefrø 5,39
Bjørnebær 5,07
Tyttebær 5,03
Hyllebær 4,31
Bringebær, ville 3,97
Hageblåbær 3,64
Aprikos, tørket 3,24
Bringebær 3,06
Multer 2,83
Svisker 2,60
Chilipepper 2,46
Rognebær 2,42
Grønnkål 2,34
Jordbær 2,17
Bokhvete, helkorn og sammalt 1,99
Rødbeter 1,98
Rødkål 1,88
Bondebønner 1,86
Gul/oransje paprika 1,85
Rips 1,78
Persille 1,70
Artisjokkblader 1,67
Rød/grønn paprika 1,64
Stikkelsbær 1,45
Druer 1,45
Bokhvete, fint mel 1,23
Sesamfrø 1,21
Pintobønner 1,14
Rosenkål 1,14
Appelsiner 1,14
Bygg, helkorn og sammalt 1,09
Peanøtter 1,08
Plommer 1,06
Ananas 1,04
Sitroner 1,02
Dadler 1,02
Moreller 1,02
Spinat 0,98
Kiwi 0,91
Klementiner 0,90
Asparges 0,85
Grapefrukt 0,83
Soyabønner 0,82
Selleri 0,80
Rosiner 0,80
Blåpotet 0,80
Fiken, tørket 0,76
Lime 0,73
Fiken 0,73
Artisjokk, hjerte 0,69 Løk 0,67
Øyebønner 0,65
Papaya 0,62
Aubergine (eggfrukt) 0,17
Honningmelon 0,16
Cantaloupemelon 0,15
Hvete, fint mel 0,13
Hageert 0,12
Endiv 0,10
Poteter 0,09
Pastinakk 0,09 Hodekål 0,09
Squash/gresskar 0,08
Fennikel 0,07
Agurk 0,05
Ris, fint mel 0,04
Gulrøtter 0,04
Vannmelon 0,04
Mandelgresskar 0,02
Krydder (tørkede)
Nellik (#262727 Boy) 465,32
Bergmynte (Planteforsk, Kise) 139,30
Allehånde (#262727 Boy) 101,52
Kanel (Santa Maria) 98,36
Kryddersalvie (Planteforsk, Kise) 92,10
Peppermynte (Planteforsk, Kise) 82,42
Kryddertimian (Planteforsk, Kise) 79,63
Sitronmelisse (Planteforsk, Kise) 74,61
Rosmarin (#262727 Boy) 66,92
Timian (#262727 Boy) 63,75
Merian (Planteforsk, Kise) 55,75
Merian (Santa Maria) 53,92
Kanel (#262727 Boy) 53,04
Safran, rød (Gaea) 47,83
Oregano (#262727 Boy) 44,99
Estragon (#262727 Boy) 43,31
Isop (Planteforsk, Kise) 39,69
Reinfann (Planteforsk, Kise) 36,45
Anisisop (Planteforsk, Kise) 34,44
Basilikum (#262727 Boy) 30,86
Purpursolhatt (Planteforsk, Kise) 29,53
Laurbærblader (#262727 Boy) 24,29
Ingefær (Santa Maria) 22,48
Muskat (#262727 Boy) 20,32
Rosenrot (Planteforsk, Kise) 18,31
Dill (#262727 Boy) 15,94
Fjellkvann (Planteforsk, Kise) 14,93
Karri (#262727 Boy) 13,02
Sennepspulver (Colman's) 10,39
Gurkemeie (#262727 Boy) 10,25
Vaniljestang, uten frø (#262727 Boy) 10,09
Einerbær (#262727 Boy) 9,27
Pepper, svart (#262727 Boy) 8,71
Chilipepper (Santa Maria) 8,47
Jalapeñopepper, hot (#262727 Boy) 8,25
Vaniljestang, hel (#262727 Boy) 7,16
Gressløk (#262727 Boy) 7,11
Spisskarve, spisskummen (#262727 Boy) 6,82
Paprika (Santa Maria) 6,09
Piri Piri (#262727 Boy) 6,05
Kajennepepper (#262727 Boy) 5,90
Paprika (#262727 Boy) 5,59
Karve (#262727 Boy) 4,48
Kruspersille (#262727 Boy) 3,64
Koriander (Planteforsk, Kise) 3,35
Hele den siste oversikten kan sees på www.klikk.no/Article.asp?ArticleID=5808
Jeg tok bare med grønnsaker og krydder.