< Tilbake til oversikten

Antioksidanter og frie radikaler

#1

mofe sa for siden:

..

          <aside class="bbquote">

klikk.no sa:

Antioksidanter forhindrer frie radikaler i å gjøre skade på cellene våre. Men hva er egentlig antioksidanter og frie radikaler? Hva fremmer danning av frie radikaler og hva slags mat eller kosttilskudd reduserer mengden av disse skadelige stoffene?

            Frie radikaler og antioksidanter

D et debatteres i dag hvilken rolle frie radikaler spiller for mange sykdommer. Spesielt har oppmerksomheten vært rettet mot aldersrelaterte plager som Alzheimers sykdom, åreforkalkning og aldersbetinget synsnedsettelse (makuladegenerasjon). Frie radikaler kan også spille en rolle ved andre sykdommer som forekommer hyppig i våre dager, inkludert kreft.

          <u><strong>    Men hva er egentlig frie radikaler og antioksidanter? <em>Antioksidanter</em> er stoffer som forhindrer frie radikaler i å gjøre skade.</strong></u> Næringsmidler som har et høyt innhold av antioksidanter hjelper til med å redusere mengden av frie radikaler. 
            
              <em>Frie radikaler</em> er grupper av atomer som inngår i kjemiske reaksjoner uten at de selv blir forandret. Vi produserer alle frie radikaler, og har også stoffer i kroppen som holder dem i sjakk, nemlig antioksidantene. Når frie radikaler opptrer i store mengder, kan de naturlig forekommende antioksidantene i kroppen bli overbelastet og skader på cellene kan oppstå. Mange sykdommer, stress, røyking, miljøgifter, medikamenter, alkohol og stråling fremmer danning av disse stoffene. I tillegg vil vårt naturlige forsvarssystem svekkes med alderen, og da vil frie radikaler ha større mulighet til å forårsake skade. Hvis slike reaktive molekyler ikke elimineres eller nøytraliseres av antioksidanter, kan viktige strukturelle eller funksjonelle komponenter skades, slik som lipidmembraner, lipoproteiner, signalmekanismer og RNA eller DNA (1).
            
        <strong> Næringsmidler som har et høyt innhold av antioksidanter kan hjelpe til med å redusere mengden av frie radikaler. Mat eller kosttilskudd med vitamin C og E, selen og karoten kan bidra til å øke mengden av antioksidanter i kroppen.</strong> 
         
         <u><strong>Spesielt viktige er de såkalte <em>bioflavonoidene</em> (ofte bare kalt flavonoider) som finnes i mange spiselige planter (inklusive urter) og vanlige matvarer. Disse stoffene er noen av naturens mest kraftfulle antioksidanter.
         </strong></u>    
       <u> Det beste er å øke inntaket av matvarer med et høyt innhold av flavonoider. Epler, grønn te, løk, kirsebær og blåbær er utmerkede kilder.</u> Høyt inntak av flavonoider i maten er knyttet til en lavere risiko for å pådra seg hjerte-karsykdommer. Nyere data gjør at vi også kan inkludere kreftbeskyttelse som en effekt av antioksydanter, og her er grønn te kommet spesielt i søkelyset (2). 

Flavonoider har blitt et satsningsområde for medisinsk forskning og disse viktige innholdsstoffene i mat og urter er sentrale for å forstå både de beskyttende og terapeutiske effektene til antioksidanter, særlig når det gjelder kreft og hjerte-karsykdommer.

        Nyere forskning har vist at mange hundre antioksidanter med forskjellige kjemiske egenskaper finnes i matplanter.<strong><em> Antioksidantinnholdet i matvarer varierer svært mye. Nyper, valnøtter, granatepler, krekling, blåbær, solbær, kirsebær, solsikkefrø, bjørnebær og tyttebær inneholder alle mer enn 5 mmol/100 g. Krydderurtene nellik, bergmynte, allehånde, kanel, kryddersalvie, peppermynte, kryddertimian, sitronmelisse, rosmaring, timian og merian inneholder 50-465 mmol/100 g. Bærsafter, vin, juice, grønn te og mange kosttilskudd inneholder også betydelige mengder antioksidanter (1).</em></strong>

Under kan du klikke deg inn til tabellen med oversikt over det totale innholdet av antioksidanter i matplanter, kosttilskudd og andre næringsmidler. Som du ser av tabellen varierer antioksidantinnholdet svært mye. Bær, krydder og enkelte nøtter, frukter og grønnsaker er som tidligere nevnt særdeles gode kilder. Så generelle anbefalinger om å spise minst fem porsjoner frukt og grønnsaker om dagen bør opprettholdes.

      ..
      
          <aside class="bbquote">

klikk.no sa:

       <em>Oversikt over antioksidantinnholdet i norske matvarer ved professor Rune Blomhoff, <a href="http://www.blomhoff.no/">www.blomhoff.no</a></em>
      
                         Frukt, grønnsaker, korn og nøtter      --- Antioksidantinnhold (mmol/100 g)           
  • Nyper 39,46

  • Valnøtter 20,97

  • Granatepler 11,33

  • Krekling 9,17

  • Blåbær 8,23

  • Solbær 7,35

  • Markjordbær 6,88

  • Bjørnebær, ville 6,13

  • Kirsebær 5,53

  • Solsikkefrø 5,39

  • Bjørnebær 5,07

  • Tyttebær 5,03

  • Hyllebær 4,31

  • Bringebær, ville 3,97

  • Hageblåbær 3,64

  • Aprikos, tørket 3,24

  • Bringebær 3,06

  • Multer 2,83

  • Svisker 2,60

  • Chilipepper 2,46

  • Rognebær 2,42

  • Grønnkål 2,34

  • Jordbær 2,17

  • Bokhvete, helkorn og sammalt 1,99

  • Rødbeter 1,98

  • Rødkål 1,88

  • Bondebønner 1,86

  • Gul/oransje paprika 1,85

  • Rips 1,78

  • Persille 1,70

  • Artisjokkblader 1,67

  • Rød/grønn paprika 1,64

  • Stikkelsbær 1,45

  • Druer 1,45

  • Bokhvete, fint mel 1,23

  • Sesamfrø 1,21

  • Pintobønner 1,14

  • Rosenkål 1,14

  • Appelsiner 1,14

  • Bygg, helkorn og sammalt 1,09

  • Peanøtter 1,08

  • Plommer 1,06

  • Ananas 1,04

  • Sitroner 1,02

  • Dadler 1,02

  • Moreller 1,02

  • Spinat 0,98

  • Kiwi 0,91

  • Klementiner 0,90

  • Asparges 0,85

  • Grapefrukt 0,83

  • Soyabønner 0,82

  • Selleri 0,80

  • Rosiner 0,80

  • Blåpotet 0,80

  • Fiken, tørket 0,76

  • Lime 0,73

  • Fiken 0,73

  • Artisjokk, hjerte 0,69 Løk 0,67

  • Øyebønner 0,65

  • Papaya 0,62

  • Aubergine (eggfrukt) 0,17

  • Honningmelon 0,16

  • Cantaloupemelon 0,15

  • Hvete, fint mel 0,13

  • Hageert 0,12

  • Endiv 0,10

  • Poteter 0,09

  • Pastinakk 0,09 Hodekål 0,09

  • Squash/gresskar 0,08

  • Fennikel 0,07

  • Agurk 0,05

  • Ris, fint mel 0,04

  • Gulrøtter 0,04

  • Vannmelon 0,04

  • Mandelgresskar 0,02

     Krydder (tørkede)     
    
  • Nellik (#262727 Boy) 465,32

  • Bergmynte (Planteforsk, Kise) 139,30

  • Allehånde (#262727 Boy) 101,52

  • Kanel (Santa Maria) 98,36

  • Kryddersalvie (Planteforsk, Kise) 92,10

  • Peppermynte (Planteforsk, Kise) 82,42

  • Kryddertimian (Planteforsk, Kise) 79,63

  • Sitronmelisse (Planteforsk, Kise) 74,61

  • Rosmarin (#262727 Boy) 66,92

  • Timian (#262727 Boy) 63,75

  • Merian (Planteforsk, Kise) 55,75

  • Merian (Santa Maria) 53,92

  • Kanel (#262727 Boy) 53,04

  • Safran, rød (Gaea) 47,83

  • Oregano (#262727 Boy) 44,99

  • Estragon (#262727 Boy) 43,31

  • Isop (Planteforsk, Kise) 39,69

  • Reinfann (Planteforsk, Kise) 36,45

  • Anisisop (Planteforsk, Kise) 34,44

  • Basilikum (#262727 Boy) 30,86

  • Purpursolhatt (Planteforsk, Kise) 29,53

  • Laurbærblader (#262727 Boy) 24,29

  • Ingefær (Santa Maria) 22,48

  • Muskat (#262727 Boy) 20,32

  • Rosenrot (Planteforsk, Kise) 18,31

  • Dill (#262727 Boy) 15,94

  • Fjellkvann (Planteforsk, Kise) 14,93

  • Karri (#262727 Boy) 13,02

  • Sennepspulver (Colman's) 10,39

  • Gurkemeie (#262727 Boy) 10,25

  • Vaniljestang, uten frø (#262727 Boy) 10,09

  • Einerbær (#262727 Boy) 9,27

  • Pepper, svart (#262727 Boy) 8,71

  • Chilipepper (Santa Maria) 8,47

  • Jalapeñopepper, hot (#262727 Boy) 8,25

  • Vaniljestang, hel (#262727 Boy) 7,16

  • Gressløk (#262727 Boy) 7,11

  • Spisskarve, spisskummen (#262727 Boy) 6,82

  • Paprika (Santa Maria) 6,09

  • Piri Piri (#262727 Boy) 6,05

  • Kajennepepper (#262727 Boy) 5,90

  • Paprika (#262727 Boy) 5,59

  • Karve (#262727 Boy) 4,48

  • Kruspersille (#262727 Boy) 3,64

  • Koriander (Planteforsk, Kise) 3,35

Hele den siste oversikten kan sees på www.klikk.no/Article.asp?ArticleID=5808

Jeg tok bare med grønnsaker og krydder.


#2

mofe sa for siden:

Jeg er overrasket over at det er så stor forskjell på produsentene!!

kjøpe fra santa maria neste gang


#3

Huldr sa for siden:

Fin oversikt! :)

Kanskje det er snakk om forskjellige kanelsorter? Jeg vet at det som brukes oftest egentlig ikke er kanel - men langt billigere bark fra Kassia-treet. Såkalt kassia-kanel.

Har lurt litt på om det er denne som har de store helseeffektene... eller den ekte kanelen... eller begge... :p Det er vel ikke særlig godt kjent at det finnes to typer en gang... :rolleyes:

Nå skal jeg la være å innta kanel en stund pga blodtypedietten :hylgrine: Har en kjempegod kanel/krydderte som kan anbefales for de som fortsatt skal ha i seg kanel. Nemlig Bengal Spice fra Celestial Seasonings. Fås på helsekost. Naturlig søt og kjempedeilig... det lukter HELT som risengrynsgrøt med smør, sukker og kanel av den!! :)


#4

friflex sa for siden:

Flott artikkel!

Var sinnsyk forskjell på de to kanelmerkene ja, dette må vi finne ut av! Noen som vet?

Etter jeg spiste den Yoplait'n med kanel i før i dag fikk jeg virkelig smaken på kanel igjen, må kjøpe ny i løpet av et par dager siden det nesten var tomt, må finne ut hvilken jeg skal kjøpe innen den tid:confused:

Kanskje helsekosten har en bra type eventuelt?


#5

Aline sa for siden:

stor forskjell, ja!!!

jeg har blackboy, så kanskje det er på tide å bytte merke :ja:

flott, Mofe!!! :)

:klem:


#6

mofe sa for siden:

Hvis noen har noen bra oppskrifter hvor Nellik er inkludert - gi et lite pip! :)


#7

Karin sa for siden:

Nei, JEG ante det i hvert fall ikke! Hadde vært veldig fint å vite mer om det!


#8

Karin sa for siden:

Nellik, ja... Hm.. skal vi se... Er nok mest juleoppskrifter, tenker jeg. Skal komme tilbake til det.


#9

mofe sa for siden:

Funnet ut noe mere, Karin? :)


#10

mofe sa for siden:

dytte opp tråd


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.