Har klippet og limt inn følgende tekst fra bloggen min:
Tidligere i høst lastet jeg ned og gjorde et forsøk på å lese siste nummer av Annals of Nutrition & Metabolism.
Dette nummeret er en 300 siders rapport med tittelen Fats and Fatty Acids in Human Nutrition.
I rapporten sammenfatter 28 eksperter (plukket ut av FAO och WHO) det nyeste om emnet Fat and Fatty Acids.
Det er en vanskelig og rotete rapport å lese, og jeg ga opp ganske fort, med håp om at “proffene” med tid og stunder ville kommentere denne rapporten som er veldig interessant.
Den er interessant fordi Verden Helseorganisasjon (WHO) står bak den.
Som kjent henvises det ofte til WHO når det gjelder de nordiske kostholdsrekomendasjonene (NNR 2004). Og det er de nordiske rekomendasjonene som ligger bak de norske kostholdsrådene fra Sosial- og Helsedirektoratet.
Rådene fra sosial- og helsedirektoratet er men for oss.
Trekker vi dette enda litt lengre så er Grete Roedes kostholdsråd i tråd med offentlige råd.
Dere skønner opplegget her?
WHO -> Felles nordiske kostholdsråd -> Norske kostholdsråd -> Vi som bor i Norge, og Kursholdere som Grete Roede.
Nå har proffene sett på denne rapporten, og proffene har i fellesskap skrevet en artikkel i Dagensmedicin.se. Navn på proffer jeg kjenner igjen er: Uffe Ravnskov, Andreas Eenfeldt, og Christer Enkvist (det er flere).
Under siterer jeg utvalgte avsnitt i deres artikkel som handler om rapporten fra WHO.
Selve artikkelen er svensk, men innneholder noen engelske sitater fra WHO’s rapport som jeg har oversatt til norsk:
Men i samman*fattningen på sidan 191 konkluderar Skeaff och Miller helt korrekt:
WHO: ”Tilgjengelig beviser fra studier er utilfredsstillende og upålitelige og kan ikke brukes for å slå fast og sannsynliggjøre at det finnes en sammenheng mellom fett i kosten og risiko for CHD (Coronary Heart Disease = Hjerte- og karsykdom)”.
I avsnittet om sambandet mellan övervikt, diabetes, det metabola syndromet och det mättade fettet ges mycket utrymme åt studier, som visat att ett kortvarigt, högt intag av fett är associerad med nedsatt insulinkänslighet, men man har ignorerat de talrika kontrollerade experiment som visat att den bästa behandlingen av det metabola syndromet är att ersätta matens kolhydrater med fett.
WHO:
”Per dags dato finnes det ikke tilstrekkelige beviser for å kunne slå fast at det finnes sammenheng mellom totalt inntak av fett (eller inntak av hvilken som helst type fett) og diabetes.”
“Data som handler om sammenhengen mellom overvekt og totalt inntak av fett og inntaket av mettet fett forblir resultatløse”.
Wow, så de er litt på gli i alle fall? Dette lover bra, godt å lese! Takk for infoen. Litt å slå i bordet med til venner som nekter å tro på at LCHF er bra for kroppen.
Jeg kan fortsatt ikke med min beste vilje skjønne at de ikke ser den store logiske bristen jeg? Sukker->Høyt blodsukker. Høyt blodsukker->Diabetes. Men det er fett som forårsaker det? :o
Ja det der skjønner jeg heller ikke hvor de henter fra.
Men de mener da altså at fett er en stor synder.....at det på et vis gir nedsatt insulinfølsomhet.
Dette vil jeg gjerne til bunns i, så jeg skal se hva jeg finner ut.
De har vel sikkert funnet et eller annet i noen studier hvor folk har spist mye fett/mettet fett, men jeg tviler på om de i disse studier har tatt hensyn til hva folk har spist i tillegg til fett.
Telle karber kommer man ikke langt med i grunnen, med mindre man kutter UT karber ;)
I sverige har man sluttet å gi diabetikere samtaleterapi....det var for dyrt, og så hjalp det jo ikke på blodsukeret heller....
Nei så rart, det finnes vel ingen som kan snakke seg til et lavere blosukker :rolleyes:
Det morsomste var egentlig at det hørtes ut som om dette var noe helt nytt og revolusjonerende!
Men de er på riktig vei, da! Før har det ikke akkurat vært snakket særlig høyt om å redusere karbohydrater i de kretser!
Det er det verste jeg har hørt, har de blitt riv ruskende gale i diabetesforbundet nå? Alle vet jo at det er mettet fett som gjør diabetikere feite og syke! :P
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.