< Tilbake til oversikten

Fettforvirring ...

#1

Momsemor sa for siden:

Hei! Mitt debut-spørsmål her på forumet vert eit spørsmål sikkert mange av dykk er ganske så leie av å få, men eg er heilt fersk og berre MÅ spørra likevel ;). Har i lengre tid vore passiv her inne, og prøvd å tileigna meg generell kunnskap om lavkarbo mat. Har alltid levd på eit høgkarbo kosthold, og når eg no skal legga om til lavkarbo må eg nødvendigvis få i meg meir feitt. Har difor gått til innkjøp av Cocosa EV og Udos Choice, som eg tenkte å ta 1ss dagleg av begge to.

Men så vart eg forvirra då eg las denne tråden: forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=23688 :confused::confused::confused:

Eg et 2-4 egg om dagen, smøreost og kvitost som ikkje er feitt-redusert, meierismør til å steika i, omega 3 frå fiskeolje, ellers er dei fleste tinga nokså magre. Kan ikkje sjå at eg kjem utanom å ta feitt som tillegg. Brekker meg av olivenolje...:nei:, så det er uaktuelt.

Spørsmålet mitt vert: De som har vore her inne lenge, tek de ekstra feitt i form av Udos o.l., eller kun det som er naturleg i maten??? Fins det ein formel for å rekna ut kor mykje feitt ein treng per dag? Mitt mål er å finna eit kosthald/ein balanse eg kan leva med resten av livet, vekttap får bli ein bonus (men kan godt ta av ca 5 kg..:p).


#2

SunnhetMedSirrup sa for siden:

nei. men den tråden - hvordan få i seg nok fett tips - den syntes jeg er fin.: )

jeg sliter noen dager med og ha nok fett på maten. og fett er jo viktig! (det høres ut som du har forstått en en )

men jeg steker alt i mye smör, bruker godt med creme french, osv.

pannekaker f.eks blir det ikke abre mye smør, men på begge sider:D


#3

Yonah sa for siden:

Jeg har aldri tatt ekstra tilskudd av oljer slik du spør om.

Jeg lager eggerøre med masse smelta smør i panna og eggene suger til seg smøret og det smaker ikke smør av egerøra. Ellers feks har godt med smør på stekt kjøtt eller majones på. Og bearnaisesaus til, det er jo bare rent fett. For min del må det ikke smake olje eller masse fett, men det skal være fett.

Akkurat nå spiser jeg Lindberg-mat og spiser mye mindre mat, og savner faktisk ikke fettet, selv om jeg var overbevist om at jeg kom til å savne fløte og bearnaisesaus så fælt at jeg kom krypende tilbake.. Men det går i 1-2ss fett til hvertmåltid, feks balsamicodressing på salaten, rapsolje i eggerøra osv.


#4

Kitt sa for siden:

Jeg har Cocosa i teen min, bare for å få det lille ekstra!:D

Dersom du tenker ketolyse eller veldig lavkarbo, er utregningen noe sånt som dette:

1g karber = 4 kcal
1g protein= 4 kcal
1g fett= 9 kcal

Spiser du ca 20 karber = 80kcal
Så skal du ha drøyt et gram protein pr kg kroppsvekt (mer om du trener mye).
Og resten skal komme fra fett!

Det viktige er at man snakker energi%, ikke fettinnhold i kosten!

Tommelfingerregel:Når du tror du har fått i deg nok fett, ta litt til!:D


#5

arnakristin sa for siden:

Hei,
De aller fleste får i seg nok fett igjennom maten, men Cocosa, Udo’s choice og MCT olje er fine tilskudd for de som ikke får i seg nok. …og som Kitt sier vi snakker om energi i %.

Det finnes flere steder på nettet hvor man kan legge inn det man spiser å få ut fordelinga av hva man spiser. Den eneste jeg kommer på i farten er www.diett.no
Det beste er vel om du greier å få i deg nok fett igjennom maten ved å velge fete alternativer.
[color=#000000][/color]
Håper du også har lest disse:
forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=23656
forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=24709
forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=24058


#6

Jabba sa for siden:

Jeg har også Cocosa i teen.....


#7

jvb sa for siden:

Cocosa, fløte og kanel i kaffen for meg. Går vel en boks Cocosa på to-tre uker.


#8

SunnhetMedSirrup sa for siden:

er det godt? :)

hørtes litt intresangt ut og prøve.. :lol:


#9

Kitt sa for siden:

Jeg bruker cocosa med kokossmak i fruktte og den uten smak i vanlig te!
Drikker ikke kaffe, men akkurat den blandingen jvb snakker om høres faktisk god ut!
Litt sånn godteri, liksom!:)


#10

Veggpryd sa for siden:

Cocosa og fløte i kaffen her. Nå skal jeg jammen prøve med kanel og en dråpe stevia. Har hatt søtsug et par dager (spiste sjokolade - og da var det gjort), så det kan være greia for søtsuget.

Takk for tipset JVB! :)


#11

SunnhetMedSirrup sa for siden:

jeg har prøvd hjemelaget smør i teen, smakte greit, gangske søtt. :)


#12

Veggpryd sa for siden:

Update:
Det var skikkelig godt!! :) Nå vet jeg hva jeg kan lage hvis jeg får lyst på noe godt! :D


#13

jvb sa for siden:

Jeg laget et script for å regne ut hvor mye jeg skal spise, og ble egentlig litt overrasket over hvor få gram det egentlig var:

fettfri masse: 81.3kg, energibehov 2512 kcal og aktivitetsnivå stillesitting
karbohydrat: 20 g | 80 kcal | 3.2%
protein: 116 g | 464 kcal | 18.5%
fett: 219 g | 1968 kcal | 78.3%
Stemmer dette, eller regner jeg feil?

Skal begynne å veie maten min. Tror det kan være en idé av mange grunner, jeg har mange mange års erfaring i å overspise.

Scriptet ligger ute her: vektlogg.info
(Ikke farlig å registrere seg, det er min nettside så jeg kan love at e-posten din ikke kommer på avveie)


#14

frifuggel sa for siden:

Skjønner tankegangen bak det å beregne ut fra fettfri masse, men vi skal da ha endel fett på kroppen? Er dette inkludert i dataene, eller må man beregne det i tillegg? Det "normale" er jo å ha inntil 30% fett på kroppen, ifølge de unge, søte damene på EasyLife.. ;)

Hodet er litt på tur ikveld, så formuleringene blir deretter..


#15

Kanutten sa for siden:

Du??? Det er snakk om å ete over 200 gr rent fett!! Det er myyye det!

Maten er sammensatt må du huske.. Hvis du drikker ca 2 dl olje hver dag så holder det liksom. Ikke mer fett i maten da.


#16

jvb sa for siden:

Du snakker med den ukronede kongen av bevisstløs overspising her :D I morgen logges inntaket mhp totalt inntak av kh, protein og fett! Eh vel, tirsdag siden jeg må få kjøpt meg en vekt.


#17

Kanutten sa for siden:

:lol: Velkommen i klubben!!! :klem:


#18

jvb sa for siden:

Hadde det vært interessant å finne ut hvor mange kalorier man totalt må spise for å få energimengde fra fett på nøyaktig 70% egentlig? (Eller en annen gitt prosentsats)


#19

Kanutten sa for siden:

Dessuten er Phototipset meeget bra! Tygg maaange ganger og ta en pause midt i spisinga for å la magen kjenne etter.. Knallurt!


#20

Kanutten sa for siden:

Du?? Det blir ei likning med 2 ukjente. Maaange svar! :lol:


#21

jvb sa for siden:

neida, bare én ukjent her :)
kcal-verdier: (kh + protein) * (100-70)/100 gir totalt kcal i et kosthold m 70% fett.


#22

Kanutten sa for siden:

vet det, så etterpå at kh og protein har samme verdi :)


#23

jvb sa for siden:

Siden det er kcal vi regner med så spiller det ingen rolle, ville jeg tro?

eks
fettfri masse: 81.3kg, energibehov 1813 kcal og aktivitetsnivå stillesitting
karbohydrat: 20 g | 80 kcal | 4.4%
protein: 116 g | 464 kcal | 25.6%
fett: 141 g | 1269 kcal | 70%

øker man protein eller karb må man også øke fett for å få 70% fett


#24

Kanutten sa for siden:

spiller ingen rolle, fysik sett, men vet ikke matmessigsett..


#25

jvb sa for siden:

Hehe nei der har du helt rett - ingen kalkulator kan gi fasit for hva som er riktig for den enkelte :)


#26

Kanutten sa for siden:

Hvis du feks tyller i deg en hel pakke med linfrø og fire pakker tørrfisk har du fått i deg megamasse både fett og proteiner... Men jeg tror nok at kroppen utskiller MER enn det du innførte...(grunnet linfrøa) Og derfor sannsynligvis har tråkket over alle regler når det gjelder energi og kcal.

Alt er relativt som Einstein sier.


#27

frifuggel sa for siden:

Kor kommer fette fra? Æ e opplært tell å tru at tørrfesk e tellnærma reine proteina.. ;) Dæffør all den dårlie blei sendt tell Afrika, sånn at ongan dær sku få litt sunn mat... Får ikke skrevve rætte tt-lydan, men det får klare sæ. Trur æ står over linfrøan, uansett. :p


#28

Kanutten sa for siden:

Fettet kommer fra linfrøan! :lol: Norlænning du også??? :klem:


#29

Momsemor sa for siden:

Tusen takk for desse tipsa arnakristin, hadde lest ein av trådane før, men ikkje dei to andre. Imorgon skal eg rett på biblioteket og lesa meg opp litt meir på dette med lavkarbo. Frustrerande, for i det augneblinken eg trur eg veit det eg treng å vita, så les eg noko nytt som slår dei andre teoriane i hel...:wacko:. Eg trur ein kombi av å prøva seg litt fram SAMTIDIG som ein les seg opp, kan vera lurt (= teori + eigen erfaring).

Takk for alle andre responsar også!


#30

Kitt sa for siden:

Jeg kom frem til så og si samme tall som deg, så regner med (håper:p) at det stemmer sånn ca!:rolleyes:


#31

frifuggel sa for siden:

Æ e vaskækte finnmarsking.. :) Oki, linfrøolje har æ jo hørt om. Skal se om æ ikke får kobla på hode iløpet av kveldn.. :klem:


#32

lionesse sa for siden:

Jeg mener å ha lest opptil flere steder fra kvalifisert hold at man ikke behøver å telle kalorier?

Jeg spiser, holder ca orden på karbohydratene og tenker at det får holde i begynnelsen. Så får vi heller se...


#33

SunnhetMedSirrup sa for siden:

helt sant.

så lenge man ikke spiser mer en til en er passe mett er sjansen for og legge på seg lavere en lavest :lol:

2400 kalorier om dagen er et av de dårligste begrensingene. jeg kan gå opp til 4-6000, og ned til 900. noen dager, f.eks jeg trener, er jeg ullvesulten. :)


#34

Margrethe sa for siden:

...mens noen av oss må telle kalorier i tillegg.

Prøvd deg først uten, men dersom du legger på deg, så hold et øye med energiinntaket også.


#35

Carisma sa for siden:

Eller bare klarer ikke gi slipp på gamle vaner? ;)
Så lenge man spiser etter reglene skal det ikke være mulig å overspise på lavkarbo. Og så lenge kroppen ikke får blodsukkerstinginger og dermed sender ut insulin klarer den ikke lagre fettet.


#36

Viclin sa for siden:

Hos meg er det ikke gammel vane. Jeg har telt kh lenger enn kcal. Men jeg går ikke ned på lavkarbo/ketolyse, kun 2-3 vannkilo. Så nå har jeg i en uke sett på kcal i tillegg. Og det kan se ut til at det hjelper, men det har gått for kort tid til å si noe om det ennå.


#37

Momsemor sa for siden:

Tåler Cocosaen dette utan at stoffa i den vert øydelagte? Reknar med du har den i varm te...:)


#38

Momsemor sa for siden:

Dessutan er det så kvalmande når olja legg seg på toppen av teen, og sjølv om eg rører i den så legg den seg på toppen att før eg rekk å drikka. Spørs om eg må finna meg ein annan måte å få den i meg på...:p


#39

Kitt sa for siden:

Cocosa kan jo brukes til å steke i, så den tåler varm te, ja!

Er bittelitt ekkelt, men venter til teen er litt mer lunken og drikker den i noen store slurker uten å tenke over det!
Det positive er at jeg også får fett på leppene og ikke trenger lipgloss!:p

En annen måte å få i seg cocosa på er å smelte den sammen med sukkerfri sjokolade (175g cocosa, 45g sjokkis), helle i små konfektformer og spise som godis!:sikle:
Har du oppi litt hakkete nøtter/kokos, får du skikkelig god sjokkis!:D


#40

Momsemor sa for siden:

Takk for tips - skal definitivt prøvast! Då må eg gå til anskaffelse av Cocosa som IKKJE er extra virgin skjønar eg...er nemleg extra virgin eg har brukt til no :).


#41

Kitt sa for siden:

Jeg har og bruker begge!
Liker kokossmaken, men den passer ikke til alt!

Lager jeg sjokkiser med kokossmak, har jeg kokos oppi. Bruker jeg den andre, hakkete paranøtter!:sikle:


#42

Margrethe sa for siden:

Vel, jeg var i ketose, spiste kun karbohydrater fra salat, brokkoli, blomkål, fløte, rømme og ost og gikk opp nesten en tomme rundt hoftene på fem uker og to centimeter i livet. Så min kropp lagrer fett likevel.

For meg funker det å telle kalorier i tillegg. Det at jeg kan spise så mye jeg vil gjør at jeg tar inn flere kalorier enn jeg bør - for å gå ned med passe fart bør jeg ikke over 1600 kcal.

Men - jeg vet jeg er blant unntakene. Derfor anbefaler jeg først å ikke telle kaloriene, men at dersom vedkommende går opp holder et øye med kaloriene i tillegg.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.