< Tilbake til oversikten

Fedon,fett og fruktose

#1

martina sa for siden:

Jeg har nå skaffet meg boken Fedons metode, en bra bok med mange fine oppskrifter. Men jeg reagerer på at Fedon er så anti fett, fett skal man helst spise minst mulig av, i allefall mettet fett. Jeg har gått på generell lavkarbo i to månder og brukt en del fett men ikke så mye som i ketolysekuren, har også brukt litt Jarlsberg og Norvegia ost, noe som i følge Fedon er uheldig å spise.

Behandleren min mener nå tiden er inne for å tenke mer på GI og GB og ikke så mye lavkarbo. Men når jeg leser oppskriftene i boka er det jo nesten ikke fett i det hele tatt, lite å bli mett av synes jeg, og det skal helst være magre oster.

En annen ting som forundrer meg litt er at i alle kakeoppskriftene til Fedon er det ganske mye fruktose. Er ikke det jevngodt med vanlig sukker?, kan ikke skjønne at det skal være så bra.

Noen Fedonister eller andre som kan forklare meg litt?:confused:


#2

annerii sa for siden:

hei
vet ikke om dette blir oppklarende
selv følger jeg og Fedon, når det gjelder fett holder jeg meg til umettet og enumettetfett, grunnen er for egen del at det metta fettet/ dyrefett kan øke betennelse tilstander blant annet
Og ja de lærde strides også slik jeg har forstått det hvor bra eller ikke bra fettet er .
For egendel bruker jeg ikke masse fett, men er opp tatt av det "riktige " fettet,
mett ? jo kjempe mett jeg , spiser mye grønnsaker, egg i forskjellige varianter og fisk, noe kjøtt men er litt forsiktig da jeg ikke tåler det så godt påg arakidonsyre.

Ja jeg er og overrasket over fruktosen, men min behandler mener den ikke gjør samme gal skapen som raff sukker, men her igjen strides de lærde, jeg har brukt en del sukrin, nå også kommet som melis kjempe bra
Fordelen med den er at den er i voulm som vanlig sukker, søter kansje litt mindre.

Lykketil

anne


#3

Blomman sa for siden:

fruktose har ikke så høy GI som raffinert sukker.
Den gir mindre blodsukkersvingninger og gir en lengre energi enn raffinert sukker - der blodsukkeret går raskt opp og så raskt ned igjen.

Et stabilt blodsukker er bedre ennet som svinger kraftig


#4

Yonah sa for siden:

Jeg bruker ikke fruktose, det blir for heftig for meg, så jeg bruker heller sukrin som har gi på 0 og som jeg synes smaker bedre enn fruktose.

Av fett bruker jeg smør til steking( men det tror jeg Mr Lindberg ikke er enig i ) og kaldpressa rapsolje i maten ellers og ca 1-2ss til hvert måltid.


#5

frifuggel sa for siden:

Fruktose er vel omtrent tre ganger så søtt som sukker, man bruker derfor betydelig mindre mengde for å oppnå samme søtningseffekt. Og, om jeg ikke husker min Fedon helt feil, så er det ikke meningen man skal spise så mye av de kakene.. ;) Man lager de for å dele. Så kan man diskutere kunstige søtningsstoffer kontra naturlige, osv, osv.. Tålte fruktose rimelig godt, så jeg spiste litt kake dann og vann. Passet bra med sjokoladekaken til en julefest/-middag, den var en hit! Passer nok best til voksne, som ikke må ha lys/veldig søt sjokolade.. Lagde kanskje tre-fire kaker iløpet av "Fedon-året" mitt, og da betyr det at jeg spiste 3-4 kakestykker. Ikke rare sprekken, spør du meg. Hendte jeg var flink, da også.. :D


#6

SunnhetMedSirrup sa for siden:

han mener fett er uheldig i hanskosthold, pga han i tilleg tilater mere karbohydrater. og mye karbohydrat(med lav GI) + fett er uheldig.

han mener vel lav GI er 19? isåfall er det 19x mere en skaldemann, som da hiver seg i fett. :)


#7

martina sa for siden:

Takk for mange oppklarende svar, kanskje jeg skal prøve sukrin istedet for fruktose.

Jeg får lese mer i boka og prøve ut noen av oppskriftene.


#8

liven lasken sa for siden:

Sukrin er sikkert topp det. Prøvde å lage litt bringebærsyltetøy, og det ble godt, men må spises relativt fort - da det faktisk sukrer seg iløpet av noen dager i luft... Det var litt ekkelt å tygge sukkerkrystaller... hehe...


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.