Karbohydrater i løk lagres ikke i form av stivelse slik som hos poteter, men i form av fruktan som spaltes først i tykktarmen, og gir derfor ikke noen økning i blodsukkeret.
Forsker Ingunn Vågen ved Bioforsk Øst Landvik er leder for forskningsprosjektet «Karbohydrater og polyfenoler i løk». Prosjektet er et samarbeid mellom Larvik Løk, Dybesland gård, ScandTech Pharma AS, Universitetet i Agder, Matforsk, Universitetet i Oslo og Sveriges lantbruksuniversitet.
Man bør vel kunne stole på at dette er riktig ? En herlig nyhet i så fall :D
Er det litt samme greiene som med jordskokk og svartrot? Dei skal visst vere gunstig for diabetikarar i alle fall fordi dei ikkje påverkar blodsukkeret.
Et kjapt søk på løk og blodsukker på Google bekrefter dette (men da i eldre artikler):
"Karbohydrater i løk lagres ikke i form av stivelse slik som hos poteter, men i form av fruktan som spaltes først i tykktarmen, og gir derfor ikke noen økning i blodsukkeret." www.forskning.no/artikler/2008/juni/185815
"Kepaløkens evne til å senke blodsukkeret kan sammenlignes med det man oppnår med de syntetiske blodsukkersenkende medisinene som ofte gis til diabetikere." www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/alli_cep.htm
"Fruktaner, eller fruktfibre som de også kalles, er med på å gi løken sin søte smak. Dette karbohydratet gir allikevel ikke noen økning i blodsukkeret." www.gartner.no/web/nyheter/?id=55
Om alle er like seriøse og troverdige er ikke jeg den rette til å svare på. :)
[LEFT]Ble litt nyskjerrig på videre info, så jeg sendte en epost til Nina Vågen. Her er svaret jeg fikk:)[/LEFT]
[LEFT]Jeg går ut fra at du har lest om fruktaner, som er løkens lagringskarbohydrat, på samme måte som stivelse er det for f.eks poteter og korn. Fruktaner er fruktose-polymerer, litt enkelt forklart kjeder av fruktosemolekyler (fruktose=fruktsukker). Fruktaner brytes ikke ned i fordøyelsessystemet vårt, og fører sånn sett ikke til noen blodsukkerøkning. Først når de kommer til tykktarmen blir fruktanene nedbrutt av 'snille' fordøyelsesbakterier. Det er de som får energien fra fruktanene, og de står dermed sterkere i konkurranse med skadelige bakterier. Fruktan er derfor veldig positivt for tarmhelsa, og kan bidra til å forebygge tarmkreft. [/LEFT]
[LEFT]Løk inneholder mye fruktan, men i tillegg inneholder den også sukker, både som druesukker, fruktsukker og rørsukker. I forsøk hos oss de siste par årene har forholdet vært at vanlig løk inneholder ca dobbelt så stor mengde sukker som fruktan : 5-10g sukker og 2.5-6g fruktan per 100g fersk løk. Så helt uten kalorier er jo ikke løk, men kaloriinnholdet er veldig lavt sammenlignet med det meste andre man kan spise. Ekstremt mye smak og sunnhet pr gram karbohydrat i hvertfall :-) Så vidt jeg kjenner til skjer det ingen endringer i fordøyeligheten hverken med sukkerartene eller fruktanet selv om man varmebehandler løken.[/LEFT]
[LEFT]Håper dette var godt nok svar på det du lurte på.[/LEFT]
Interessant tråd. Det er garantert ikke 0 karbohydrater i løk. Det er sukkeret i løken som gir det høye karboinnholdet.
.... noe Nina Vågan bekreftet med dette:
Sukkeret er en av årsakene til at løken karamelliseres når den stekes lenge.
Nå vi på lavkarbodietter teller karbohydrater går vi ut fra løk i RÅ tilstand.
5,7 karber pr 100 gram :):)
spis normale, fornuftige mengder så går det bra:)
Hvis du benytter deg av en spesiell diett, så er det jo bare til å følge reglene til den sånn i forhold til hvor mye karbohydrater du skal ha og lignende.
Løk vokser under jorda, så den er i utgangspunktet "ikke lov" på ketolyse. I tillegg har den høy egenvekt!:eek:
Men, vi skal jo leve på lavkarbo også, så løk er tillatt i små mengder om man, som Nellie sier, tilpasser mengden karber til det retningen man selv fører!:)
Ja ble bare forvirra=) den forsker damamener det er trygt pga det tarm greiene og folk slapper av og så pluttselig så stemmer det ikke? hehe er litt ekstra treg i dag =) påskemodus å barnefri:D
Tror konklusjonen blir omtrentlig sånn:
På ketolyse inneholder løken for mye karbohydrater til at du kan spise store mengder (følg rådene i boken, vei og regn ut)
På for eksempel Fedon Lindberg, der fokuset ligger i større grad på blodsukkerstigning og GI, er løk bra :-)
Som nellie (var det ikke?) sier tidligere i tråden, følg rådene for kostholdsfilosofien du følger, så går alt så meget bedre ;-)
Jeg kan spise litt rå løk (1/2 tynn skive), men får utslag på blodsukkeret av stekt løk. Er veldig følsom mot karber da.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.