Jeg er ganske så ny på dette med massevis av fett i maten, og er generellt veldig skeptisk til mettet fett ( sykepleiestudent, og veldig påvirket etter å ha møtt uttallige pasienter med åreforkalkninger o.l).
Jeg forstår at man må øke fettmengden når man spiser minimalt med kbh, men det jeg lurer på er om det er greit å ta dette fettet fra umettede fettsyrer?
Mulig jeg er litt dårlig til å forklare meg, men kan jeg erstatte smør, fløte, rømme osv utelukkende med rapsolje, olivenolje, avocado, fet fisk og nøtter eller blir dette feil på noen måte?
Det at mettet fett er roten til alt ondt er vel en av de største usnnhetene i verden, mye pga. dårlig forskning.
Mettet fett er en av kroppens beste næringskilder, frykten for den derimot har fått oss til å kutte ut mettede fettkilder og heller innta mere vegetabilsske fetkider, som igjen fører til alt for mye omega 6 i kostholdet. Noe som ifølge det jeg har lest kan ha en direkte sammenheng med hjerte og karesykdommer.
Så over til åreforkalkninger. Kolesterolmyten er avslørt for lenge siden. Kroppen vår evner å styre kolesterolet slik at får vi mye gjennom kosten, senkes produksjonen i kroppen.) Det er en større sjanse for å bli åreforkalket pga. mangelen på essensielle vitaminer som en kun får i seg via mettede fettkilder - B12, B6 og folat. Dette foredraget av Dag Viljen Polezsynski er nyttig lesestoff. Handler om melkefett. I tillegg anbefaler jeg deg å lese Bedre uten brød av Wolfgang Lutz, og spise mettet fett med god samvittighet :)
Når kroppen din omdanner karbo til fett, lager den det om til mettet, dvs animalsk mettet fett er det som er mest likt det kroppen har selv.
Mettet fett har mange viktige funksjoner i kroppen din.
Du bør spise kaldpressede oljer, smør og naturlig og ferskt animalsk fett.
Du bør holde deg unna kjemisk- og varme-utvunnede oljer som soya, mais og billige planteoljer, margarin i alle former.
Umettede oljer harskner lett, både på benken, i stekepanna, i maten og i kroppen din. Dette skjer langt langt mindre med animalsk fett og mettet fett. Og harskt fett virker som en fri radikal...
Prisen er stort sett uten untak i samsvar med kvaliteten... :o Jeg syntes også det var dyrt, helt til jeg var på (av alle ting!) olivenoljesmaking! :D Da skjønte jeg hvorfor man må betale litt for olja. Dessuten, om den er dyr i innkjøp bruker man som regel veldig lite, og den holder lenge.
Takk for svar! :)
Olivenolje smaking faktisk, hehe :p Hørtes jo koselig ut da!
Hvis jeg husker rett mener jeg å ha sett f.eks kaldpressede oljer i dagligvaren for rundt 70 kr. Er det ok, eller burde jeg heller kjøpe på helsekosten? Er det forskjell på sunnhet/kvalitet innen de kaldpressede også?
Er forresten ikke meninga å kapre tråden her..
Men som Xandra skiver, les Bedre Uten brød, den åpnet virkelig øynene mine ang mettet fett :) (..og allikevel lever jeg på margarin og billige euroshopper oljer himle med øynene)
Nei, nå er jeg klar for å handle inn skikkelige oljer :)
Hvis det finnes en Oliviers &Co butikk i nærheten anbefaler jeg å stike innom den. Der kan du smake på oljene og de forklarer forskjellen og litt mer rundt det. Veldig interessant! :ja:
Og det er ikke noe kjøpepress selv om du får info :D
Tusen takk for svar alle sammen, mye nytting info:)
Jeg kommer akkurat nå rett fra en forelesning i ernæringslære. Foreleseren skrev opp på tavlen med store bokstaver at næringstoffene vi inntar i løpet av en dag SKAL helst bestå av 60% kh, 10-15% proteiner og 30% fett...
Hadde det ikke vært for at jeg studerer i Danmark og ikke gidder å starte lange diskusjoner når folk sier "hvad?" etter annenhvert ord jeg sier skulle jeg jammenb meg ha startet en kjempediskusjon, men i stede holdt jeg kjeft og tenkte at jeg håper disse tallene snart fjernes fra lærebøkene ( Tror dog jeg skal skrive en aldri så liten avhandling om emnet dersom jeg får spørsmål om dette til eksamen)
Også kan du printe ut innleggene fra Pål her inne og gi til læreren... :rolleyes:
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.