< Tilbake til oversikten

Forbauset over sykehusmat

#1

xtra sa for siden:

Jeg har i grunnen trodd at det mest var en gammel myte at sykehusmat er så dårlig. I tillegg har jeg tenkt at "dårlig" i hovedsak handlet om smak - at sykehusmaten kanskje kunne være litt kjedelig og vassen på smak siden den lages på storkjøkken og sikkert ikke alltid serveres helt nylaget.

Jeg har vært pasient ved St.Olav flere ganger de siste årene, også etter at jeg begynte å spise lavkarbo, og har ikke reagert spesielt på maten, verken i positiv eller negativ retning. Den har vært grei nok sett i forhold til standard norsk kosthold. Men nå har datteren min vært innlagt en ukes tid, og jeg har sett hva slags mat hun har fått servert. Noe må ha skjedd med budsjettene, for maten var rett og slett av dårlig kvalitet. Dette er ting jeg la merke til:

  • Det ble nesten ikke servert grønnsaker i det hele tatt. En råkostsalat som faktisk inneholdt både purre, kål, kålrot og gulrot var et lyspunkt en av dagene. Men maten som ble servert sammen med råkosten var en tung, tung "skinke"-grateng med ufattelige mengder makaroni og melet hvit saus.
  • Det som skulle forestille kjøtt og fisk til middag bestod bare av blandingsprodukter, pølser, fiskekaker, kjøttboller etc. Det var til og med brukt farse i lasagnen. Klart det er et økonomisk spørsmål, men hver eneste dag?
  • Grøtaktig tomatsuppe med mer makaroni enn tomat. Den smakte ketchup.
  • Ikke grovt brød, mest kneiplignende brød samt loff til suppe og pasta.
  • Wasa Frokost og et par ganger Wasa Husmann. Ingenting helkorn eller med fiber.
  • All kornmaten jeg så inneholdt hvete.
  • Ingen yoghurt, verken vanlig eller lett.
  • Skinke- og osteskiver har stort sett vært eneste proteinkilde til frokost, i svært begrensede mengder. Ellers syltetøy, brunost og makrell i tomat (som er bra men inneholder mye sukker). Noen små agurkskiver til. Og paprika en dag så jeg.
  • Salat besto av et vaskefat med kinakål med et par tomater i båter oppi. Thousand Island-dressing til, selvfølgelig.
  • Merkelig kombinasjoner: En lunsj bestod f eks av pastaskjell, ostesaus (fra pose, selvfølgelig) og små fiskekaker. Ingenting grønt å se.
  • Ingen frukt bortsett fra et fat med to småskrukkede appelsiner på. De lå der fremdeles da hun ble skrevet ut. Men det stod kaker/vafler/gjærbakst fremme til kaffen.

Som datteren min oppgitt sa: "Folk som må spise denne maten over tid kommer virkelig til å bli syke. Og sikkert overvektige også, det går da ikke an å unngå å legge på seg når man får bare slik mat." Hun mente at hun ville spist like sunt om hun hadde kjøpt all maten på 7-Eleven, og det tror jeg hun har rett i.
:eek:


#2

Nutta sa for siden:

Skummelt! :eek: hadde ikke spist jg om de serverte meg det du beskriver der... hadde bedt om intravenøst istede :lol:


#3

SunnhetMedSirrup sa for siden:

nå fikk jeg litt skrekk, nesten! :eek::eek:


#4

Kitt sa for siden:

Jeg har faktisk motsatt opplevelse fra mitt lokalsykehus.
Ikke bare var maten bra, men de disket opp med lavkarbomar og visste ikke hva godt de kunne gjøre for meg!:D

Om det virkelig var så ille som du beskriver, ville jeg sendt et brev til oversykepleier og fortelle om opplevelsen!
Ingenting blir endret om ingen sier i fra!;)

Jeg klaget på toalettpapiret på barsel og fikk vite at det hadde ingen gjort før!
14 dager senere var det ekle, harde toalettpapiret byttet ut med et som barselkvinner faktisk kunne bruke!


#5

Nutta sa for siden:

mhm... er sant det. En må si ifra, hvis en vil ha forandring.

Mn det hørtes ikke bra ut, det som xtra forteller. Mennesker som er syke, de trenger god og fristende mat. Spesielt da lissom... for da er d jo ingenting som frister. Og vi vet jo alle sammen at vi spiser med øynene også - så det burde kanskje de på kjøkkenet tenkt over når de lager mat til hundrevis av syke pasienter?


#6

Kitt sa for siden:

Det som er så trist, er at de som jobber på kjøkkenet som regel bare gjør så godt de kan, men de har rett og slett ikke økonomi til å gjøre noe mer!

Da jeg jobbet i psykiatrien, hadde vi eget kjøkken, men fikk til sendt middag. Var personalet som la opp og odnet maten så godt det lot seg gjøre med de varene vi hadde til rådighet.

Vi fikk kvoter på hvor mye ost hver pasient fikk lov til å spise i løpet av en dag. Så vi kunne ikke servere ost til kveldsmaten.
Prøvde å si at vi kunne spare på andre ting, men fikk bare beskjed om at det var forskjellige budsjetter, så det spilte ingen rolle om vi brukte mindre strøm eller så....

Ble en stor sak av den manglende osten! Så nå kan alle igjen spise det de vil på maten!:D

Egentlig burde sykehusenes ernæringsfysiologer mer inn i bildet, men de kommer gjerne først inn når ernæringen blir et stort problem!
Penger, økonomi, penger.....


#7

Løvetann sa for siden:

Ja, dette er helt forferdelig og et problem på mange institusjoner, ikke bare sykehus.

Se også hva gamle folk får servert på alders- og sykehjem: farsemat, kaker og saft. Hvorfor skal en pushe søt saft på diabetikere som er vant til å drikke vann? Alt for lite protein, alt for mye sukker. Hva gjør dette med muskler og skjelett? Alt for lite fiber, men avføringstabletter. Osv.

Disse tingene burde det vært mye mer fokus på.


#8

Nannah sa for siden:

På sykehjemmet der jeg jobbet for mange år siden hadde vi en fantastisk Dansk kokk som gikk seg en runde på avdelingene for å høre om de han visste var i dårlig form hadde lyst på noe spesielt. Om de hadde ønsker så laget han det i tillegg til den vanlige maten.
I dag er nok smalhals der også...og elsklingskokken min døde i fjor:(

Vi blir rikere og rikere og alt blir bare dårligere og dårligere.


#9

xtra sa for siden:

Jeg tror nok også at den dårlige kvaliteten handler om budsjettene og ikke om de ansatte. Skjønt den som har planlagt måltidene kunne kanskje gjort en bedre jobb :)

Kitt:
Hvis du fikk lavkarbomat er du jo skikkelig heldig! Hva slags triks tydde du til? :)


#10

Kitt sa for siden:

Mannlig, svensk sykepleier!
Han var ikke vanskelig å trille rundt!;)
Så er jeg sykepleier selv og ble lagt inn akutt pga en treningsskade, så det var skrekkelig synd på meg, altså!:lol:


#11

Ivory sa for siden:

På mitt lokalsykehus serveres det en del blandingsprodukter og annen "vanlig" mat, og det går i brødskiver til frokost og kveldsmat.. De fleste synes maten er god. Men det er en del som kan få ønskekost, og det er noen som har spesielle ønsker ellers, og dette prøver kjøkkenpersonalet å oppfylle så godt det lar seg gjøre. Som regel får de det til. Og om det noen ønsker lavkarbomat, så får de det:) Er vel nesten ikke noe verre enn å ligge syk på sykehus og få servert mat en ikke liker, og i tillegg antakelig har dårlig matlyst...


#12

aslaug sa for siden:

Min gamle mor ligger på sykehus med jevne mellomrom og vi har sett hvordan maten har blitt dårligere gjennom årene. Det går ikke så mye på middagene, de er greie nok.
Min mor spiser lite, men har favorittmat som hun nesten er avhengig av.
Hun spiser masse youghurt for å holde magen i gang, hun er veldig glad i frukt, elsker paprika, agurk og tomat på brødskivene osv. Dette fins nesten ikke lenger på avdelingene. Hadde jeg bodd der hun ligger på sykehus så hadde jeg ordna dette for henne.
[color=#000000][/color]


#13

Impulsiw sa for siden:

Jeg sier bare *grøss*... de kan grue seg på sykehuset hvis jeg blir lagt inn :D

#14

Karbosara sa for siden:

:lol:


#15

xtra sa for siden:

Jeg tok med ganske mye frukt til sykehuset. Og knaskerøtter. Men vanlige, friske grønnsaker var den største mangelen, og det er det jo ikke så lett å ta med :)

Man blir nok mye mer bevisst kvaliteten på mat når man spiser lavkarbo, det er ikke sikkert jeg ville reagert så sterkt på sykehusmaten tidligere. Sist jeg prøvde å spise frossenpizza, et par dager etter at jeg var operert og likevel ute av ketose, måtte jeg bare kaste den. Det smakte gørr. Men luktet godt, det gjorde den :)


#16

annerii sa for siden:

ja jeg kan og bekrefte samme opplevelse på annet sykehus, men jeg har en mistanke om at det går i bølger, plutselig så er " den grønne " bølgen der og da er det masse grønt og se , men så faller det tilbake og når man har spurt hvorfor, så har argumentet hvert at "ingen spiste " den sunne maten, ble for mye svinn, og ja jeg tror de på det,
ikke alle er så flinke, har foreks sett folk som jeg kjenner si, å jeg spiser masse salat og grønt og når jeg ser de forsyner seg, ja så er det ca halv mengde av hva jeg spiser.
Når jeg er på sykehus, ( som pasient, lenge siden nå, heldigvis) unngår jeg brødet så mye som mulig, de har aldri den type jeg er ute etter, men jeg kan få fam til å ta med en skive eller to, da jeg alltid har oppskåret hjembakt, grovtbrød i frysen
Og middagsmat er litt utfordring for ja de bruker mye farse mat/ blandingsprod. og masse potet, alltid 3 til 4 poteter til hver, jeg spiser ikke potet også har de lite frisk salat .
men det går jo ann å spørre om du kan få noe ekstra grønnsaker, tomat, agurk, paprika, bruker å gå greit .
lykketil

anne


#17

Rottis sa for siden:

Tror ikke min opplevelse av sykehusmat er sammenlignbar med det du og din datter opplevde, x-tra.

Sist gang lå jeg bare på post-operativ etter å ha tatt mandlene. Da kunne jeg ikke spise, men fikk en Lollipop å prøve meg på. Funka skikkelig dårlig.

Første gang var jeg lagt inn med hjernerystelse. Da ble sykehusdietten til slutt bestående av ristet loff med smør og saft til. Det var det eneste som gikk ned uten å komme opp. Også møkkabønnene jeg fikk av gutten i nabosengen, selvfølgelig!:D


#18

Yonah sa for siden:

Jeg har erfaring fra barnepostene på ullevål, riksen og sjukehuset innlandet på elverum. Og samtlige steder serveres kneip til alle måltider, og i blandet rundstykker som de kaller grove, men som betsår av stor sett hvetemjøl og noe grovt i.
På ullevål la de opp pålegg og grønnsaker i små porsjonsbokser da vi var der for 2 år siden, og da fikk vi faktisk grønnsaker til alle måltider.
Men de andre to stedene blir det servert litt grønnsaker, feks en parika og en agurk delt opp som skal vare til 15-20 barn og deres foreldre. De setter frem noe kjøttpålegg og ost, men for det meste går det i porsjonspakket pålegg og det største utvalget er syltetøy av alle slag.
Jeg la på meg 10kg på 2 måneder da jeg var på elverum med et nyfødt barn... Jeg rakk ALDRI måltidene fordi jeg sondet babyen, pumpet osv og da jeg endelig kunne slenge i meg litt mat var det blåst for grønnsaker, ost og kjøtt.. Jeg levde på knekkebrød med krydderost. Men da ble jeg så sulten at jeg sprang ned i kiosken etter sjokolade..

Men sånn ellers: maten de serverer smaker godt, minus den kjipe middagen på ullevål som varmes i mikro med plast over, hele middagen smaker plast og oppvarma restemat. Og dette skal man kanskje leve på i ukevis når man er inne med sjuke unger...
Tro meg, det er belastning nok å være på sjukehus med sjuke unger om man ikke skal leve på slik mat..
Middagene på riksen smaker stort sett veldig godt, men den består nesten alltid av farsemat når det er kjøtt og halvlunken laks i blandt eller farsefiskemat. Sunn mat kaller de det og har et flott slagord på serveringsbrettene.


#19

Carisma sa for siden:

Kantina på riksen var hvertfall helt krise da jeg jobbet der oppe. Veldig mye bakevarer, skolebrød, skillingsboller osv. Salaten bestod stort sett av raspet råkost og mais.


#20

Yonah sa for siden:

Noe sånt nå ja. Og den kafèen har så høye priser at jeg har ikke råd til å spise der... Og kjip mat har de og. Men folk kjøper jo, for det eller pølser fra kiosken er jo det eneste alternativet... Kjempegøy å være på sjukehus i ukevis med slikt utvalg.. Ikke rart jeg alltid detter av lavkarbolasset.
Sist vi var på Riksen fikk jeg de få dagen vi var der noen jeg kjente fra et annet forum til å komme med mat til meg også mot sukkerbehovet som meldte seg pga for lite mat åt jeg cavaliere sjokolade( så mye det lar seg å spise før man blir løs i magen;) ).


#21

Carisma sa for siden:

Hvis man har mulighet så ville jeg prøv å kommet bort på Ica på ullevåll stadion og hamstret mat når dere er der. Litt dyr butikk, men fantastisk utvalg.


#22

Yonah sa for siden:

Litt langt å gå når man har barn innlagt.. Men jeg har vært der;)


#23

Carisma sa for siden:

Ja, det er nok bedre om man har bil, eller kan ta banen eller bussen.


#24

Gracella sa for siden:

Jeg skal ha en mindre operasjon, men stor nok til at jeg skal ha narkose. Ringte og skulle høre om hvordan det var med å være i ketose og få narkose....

Ketose?? Ketose, å ja, det er der man ikke spiser sukker, men mye fett og proteiner??
(ja, det er det...)
Hmmm. Joda, det var kanskje ikke så bra å ha så surt blod...?!?!
Dessuten var det typisk for de som ikke spiste sukker og var på slike ekstreme dietter at de ble litt treige - og de klarte heller ikke noe særlig med fysisk aktivitet.
Så det var nok best om jeg prøvde å spise normalt i allefall to dager før operasjonen.

Hurra!
Det er godt å vite at man er i de beste hender med oppdaterte og opplyste mennesker når man skal opereres :(

:eek:


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.