< Tilbake til oversikten

Nøtter!

#1

mofe sa for siden:

Sakser denne fra klikk.no


#2

Kristian sa for siden:

Noen som er enig i at en bør holde seg unna kokosnøtta:confused: Må da vel være like bra med kokosnøtt som kokosnøttolje:rolleyes:


#3

donjuanwannabe sa for siden:

Først: bra info mofedilla!

Faktaopplysningene om nøtter er jo gode, ingen tvil om at nøtter er sunne, men...her sto det også mye rart, tenkte jeg. Og jeg forsto hvorfor når jeg såg hvem som hadde skrevet det. I Form, bladet for Grete Roede-dietten og andre lavfett/lavkalori dietter. ;) Jeg regner med at faktaopplysningene kommer fra Nøttefabrikken og I Form har lagt til sin kommentarer til disse. Nå har jeg sett forbedringer med I Form også i det siste, men det tok sin tid før de virkelig forsto at nøtter faktisk er sunt. Men litt av den gamle tankegangen ligger igjen fortsatt..

Jeg legger til min kommentar i blått der jeg ikke er enig.

(1) Valnøtter: Slanke-og hjertevennlig. Best for hjertet!
Proteinene metter også godt og omega 3-fettet feter mindre enn annet. Omega 3 feter mindre enn annet fett? Alt naturlig fett er sunt og feter ikke med mindre man spiser for mye karbohydrater. Men det er dessverre endel kalorier og lite fiber. Valnøtter kan dateres tilbake så langt som 7000 år f. Krs! Jeg vedder på at det fantes 8000 år f. Kr. også, og lenge før det også.

(2) Hasselnøtter: Bra mot forkjølelse!

(3) Pistasjnøtter: Bra for nervene!
Det er imidlertid ikke så mye protein og fiber i dem, så de metter ikke så godt. Fett metter også (veldig mye), og P inneholder mye fett, det ser man jo av kaloriinnholdet. Alle nøtter inneholder jo mye fett. Fiber er vel ikke mest kjent for å mette noe særlig!

(4) Paranøtter: Rene mineralbomber, best mot kreft!
Nøttene er fulle av andre sunne stoffer også, men dessverre endel mettet fett. Mettet fett er ikke usunt eller farlig, tvert imot. Når nøtter er så sunt hvorfor er plutselig mettet "dessverre"? :rolleyes:

(5) Cashewnøtter: God energi til hjernen
Den er også en god karbohydratkilde, som gir sunn energi til hjerne og muskler. Det er vel ikke karbohydrater som er det viktigste og sunneste i nøtter.

(6) Peanøtter: Beste slankenøtt!
De fleste forbinder peanøtter som veldig fete, men de metter faktsik så godt og har så sunt og reltativt lite fett at de med fordel kan inngå i en variert slankekost. Peanøtter inneholder mye fett, som selvfølgelig ikke er noe galt. Alle nøtter metter bra.

(7) Pekannøtter: Deilig sinkkilde!
Dessverre innoholder de også ganske mye kalorier, og relativt lite fiber og protein. De egner seg altså ikke så godt under en slankekur.
??

(8) Kokosnøtt: Hold deg unna..!
Denne passer vel ikke inn her? Ikke noe typisk "nøtt" dette vel. Den er morsom, særlig for barna som kan drikke melken, knuse den og spise nøttekjøttet. Ja dette var morsomt. Melk? Mener de kokosmelk? Kokosnøtten inneholder vel bare rent kokoskjøtt/fett? Kokosmelk er vel bare ett industriprodukt som ikke har så mye med kokosnøtten å gjøre unntatt at den er tilsatt litt kokossmak. Men til tross for det lave kaloriinnholdet og all fiberen bør du ikke kose deg for mye med kokosnøtt. Lavt kaloriinnhold? Det er jo masse kalorier i kokosfett. Den inneholder nemlig få andre sunne stoffer, og for mye av det usunne mettede fettet som kan gi hjerte-karsykdom. :p Usunt?
Energi: 416 kcal per 100 g. Lavt kaloriinnhold, bra med kostfiber. Jeg vet ikke hva de egentlig snakker om her. Kokosfett inneholder vel mer kalorier enn karbohydrater!

(9) Pinjekjerner: Bra for magen!

(10) Mandler: Beste allround-nøtt!
Den gir nemlig mye av alt: protein, fiber, B-vitaminer, magnesium, sink, fosfor, jern, sunt fett, relativt lite kalorier og en masse E-vitamin. Igjen, alle nøtter inneholder mye kalorier.

Kilde: Iform, Den lille Nøttefabrikken.

Det er vel bare å si at nøtter er megasunne, ferdig med det.


#4

Aline sa for siden:

den væsken som kommer ut av kokosnøtten når den knuses er vel kokosmelk??


#5

mofe sa for siden:

hm.. ja det er vel det aline.. men sånn kokosmelk man får kjøpt på boks, det er liksom "destillert" kokoskjøtt tror jeg.. altså at det er saften fra kjøttet, og ikke det inni nøtta


#6

Aline sa for siden:

aha!! da lært jeg noe idag også! :)


#7

Nille sa for siden:

Kokosnøtt er en nøtt. Det som er inni kokosnøtten og som brukes i drinker og sånn (av og til) er kokosnøttvann "agua de cuco".
Kokosnøttmelk blir laget av presset kokosnøtt. Første pressing gir en litt tykk melk, som brukes i matlaging. Andre prssing gir en tynnere melk, som oftere blir brukt i drikke.
Prosessen kan dere lese om her: www.globalgourmet.com/destinations/brazil/cocomilk.html

Når deg gjelder nøtter er jeg ikke helt enig med I Form jeg heller.
Men vi må huske på at de skriver ut fra et lav fett synspunkt og ikke et lavkarbo ståsted. På Atkins f.eks er ikke peanøtt en god slankenøtt. Det er heller ikke en nøtt, men en belgfrukt faktisk !

Her er næringsinnholdet i 100 gram nøtter:
(tallene er fra ulike produsenter og er snitt tall. det lønser seg alltid å lse på pakken, uansett ha slags nøtt man kjøper !

(1) Valnøtter:
Næringsinnhold pr. 100g. vare:
Protein 15 g
Fett; 65 g
Karbohydrater 7 g
Energi 649 kcal)

(2) Hasselnøtter:
Næringsinnhold pr. 100g. vare:
Energi: (651 kcal)
Protein: 14.1 g
Karbohydrat: 6 g
Fett: 63.5 g

(3) Pistasjnøtter:
Næringsinnhold pr. 100g. vare:
Protein 20,6g
Fett 49,6g
Karbohydrater 16,1g
Energi: 2459 Kj (588 kcal)

(4) Paranøtter:
Næringsinnhold pr. 100g. vare:
Energi: 2818 kj (683 kcal)
Protein: 14.2 g
Karbohydrat: 3.1 g
Fett: 68.2 g

(5) Cashew
Næringsinnhold pr. 100g. vare:
Energi: 2561kj (612kcal)
Protein: 16,8g
Karbohydrat: 24,4g
Fett: 50,3g.

(6) Peanøtter
Næringsinnhold pr. 100g. vare:
Energi: 2489kj (595kcal)
Protein: 25,1g
Karbohydrat: 10,7g
Fett: 50,8g

(7) Pekannøtter:
Næringsinnhold pr. 100g. vare:
Energi: (686 kcal)
Protein: 9 g
Karbohydrat: 4 g
Fett: 71 g

(9) Pinjenøtter (her kan karbo og kalorier variere
enormt alt etter hva slags pinjenøtt det er. Tallene er snitt tall fra produsent
www.pinenut.com/values-species.htm)
Næringsinnhold pr. 100g. vare:
Energi 629 kcal)
Protein: 11.57 g
Karbohydrat: 9 g
Fett: 60 g

(10) Mandler:
Næringsinnhold pr. 100g. vare:
Energi 592 kcal)
Protein: 22 g
Karbohydrat: 7 g
Fett: 52 g

(11) Macadamianøtter:
Næringsinnhold pr. 100g. vare:
Energi: 3102kj (741kcal)
Protein: 7,5g
Karbohydrat: 7,8g
Fett: 76,8g


#8

Kristian sa for siden:

Du skriver at fiber ikke metter men det er jeg sterkt uenig i. Problemet med dagens overvektsproblem er nettopp mangelen på fiber. Hadde alle brød vært laget på kun grovt mel og hadde vi ikke spiste finbakst og raffinert sukker så hadde vi vel ikke vært samlet her idag:rolleyes:


#9

themonk sa for siden:

Hvis man er i en introduksjonsfase der man skal få kroppen i ketose så bør man ikke spise nøtter. De inneholder for mye karbohydrater. Kan være litt skummelt, for man tenker på nøtter som mat med mye bra fett. Og hvis man propper seg med nøtter klarer man rett og slett ikke å holde seg på veien i den metabolske u-svingen. (å så flott metafor) :rolleyes:


#10

Nille sa for siden:

Er enig med deg i at man i induksjonsfasen bør/skal holde seg unna nøtter. Atkins anbefaler ikke nøtter før steg 3 på vedvarende stigen. Dvs. ved ca. 35 karber pr dag.

Det er veldig individuelt hva man kan spise og fremdeles være i ketose. Jeg er fremdeles i ketose rundt 40 gram +/- pr dag. Men jeg kjenner folk som er ute av ketose ved 30, - andre rundt 50-60. Litt av vitsen med f.eks. Atkins sine faser er jo å finne ut av hva kroppen tåler og hvordan den reagerer.

Du kan mye rart du Monk ! :)
Flott metafor forresten ! :D


#11

mofe sa for siden:

Siden denne tråden er klistret, tenkte jeg bare at jeg skulle linke til denne tråden med tittelen "hvordan få i seg nøtter på alternativt vis" --> forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=2870

:snill:


#12

mofe sa for siden:

I Mat&Helse (02/05) er det endel info om nøtter.

Jeg siterer:

"Disse smakfulle herlighetene er proppfulle av sunne fettsyrer, antioksidanter og andre stoffer som beskytter mot sykdom."

"En neve blandede nøtter om dagen kan beskytte mot mange plager."

"Nøtter er en god kilde til sunne fettsyrer, vegetabilske proteiner, vitaminer, mineraler, fiberstoffer og mange andre forbindelser med positive helseeffekter, blant annet polyfenoler og platesteroler. "

"Nøtter har et betydelig innhold av viktige mineraler som magnesium, kalsium, kalium, jern, sink, selen og mangan. I paranøtter er det særdeles mye selen, et sporstoff som beskytter mot kreft og hjerte- og karsykdom."

"Nøtter er svært rike på umettede fettsyrer."

"Valnøtter er spesielt rike på alfalinolensyre.. ... og denne fettsyra kan blant annet redusere risikoen for dødelig hjerterytmefeil."

"Nøttenes effekt på kroppsvekta kan skyldes flere forhold. Når man spiser mye nøtter, øker blant annet utskillelsen av fett i avføringa, noe som delvis kan skyldes fiberstoffene. Nøtter har samtidig lav glykemisk indeks og gir en god metthetsfølelse, slik at man spiser mindre av andre matvarer."

"Dessuten kan fettsyrene i nøtter påvirke stoffskiftet slik at man øker varmeproduksjonen og lagrer mindre fett på kroppen. Umettede fettsyrer er kjent for å ha slike virkninger."#13

mofe sa for siden:

Fra pub.tv2.no/nettavisen/side2/helse/article455709.ece

Noe kanskje ikke alle tenker over....?


#14

Albertine sa for siden:

Det har vi jo fått høre gang på gang det, at vi ikke skal spise ristede, salte peanøtter, men holde oss til de med skall på.

#15

mofe sa for siden:

Alle bortsett fra meg da, åpenbart.


#16

lilletrine sa for siden:

Denne sier jeg meg enig i.
Jeg pleier blande fiber (vi-siblin) i maten og holder meg god og mett.
Etter jeg begynte med det fungerer magen bedre og jeg har gått ned flere kilo selv om jeg spiser likt.


#17

Maja sa for siden:

Det er ofte en bakside av medaljen når det gjelder sunn mat. Og for nøtter er problemet at det er mye sopp og soppsporer på dem. Jeg kjenner det veldig godt på smaken av paranøttene jeg har kjøpt fra den lille nøttefabrikk. Jeg leste forøvrig i avisen før jul at mattilsynet drev og tok prøver, særlig av hasselnøtter og paranøtter, der dette var et stort problem. Noen som vet mer om dette?#19

kamp sa for siden:

Nøtter er og høye i oksalater og en del kan reagere på det ;)


#20

taraquin sa for siden:

Vet ikke om noen har lest predimed-studien, men i den fant man ut at ved å spise 30 gram blandede nøtter hver dag i 2 år reduserte man risikoen for å utvikle diabetes 2 hos disponerte personer med nesten 50%! Det er meget bra, kanskje fordi nøtter inneholder lite karbo og mye fett og protein? Kanskje tar de plassen til mye søppelmat som reffinert karbo?


#21

lillekri sa for siden:

Jeg er en stor fan av nøtter! (Men ikke peanøtter. Har lest mye negativt om dem.) Jeg kjøper ikke teorien om at kroppen nyttegjør seg alle stoffene i nøtter, så tror 90% av artikkelen er ønsketenkning..

Men de tilfører kroppen energi uten å overlesse med karbo, og de hjelper i hvertfall meg å holde fordøyelsen i gang. Og de smaker ypperlig!! Nam nam!!

(Men huff så dyre de har blitt i det siste!! Hvordan skal det gå hvis enda flere starter med lavkarbo??)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.