Men har funne seg eit lavkarbokosthold som de no har valgt å leve på,for resten av livet. På kva har dere auka opp kh på? Og ikkje minst lurer eg på det med fett når ein ikkje lenger er i ketose. Må vel stramme inn eindel her eller???:rolleyes: OM det skulle være nokon som vil sei litt opp sitt kosthold etter de er ferdig slanka:D
Ja, eg må jo det. Eg er ikkje komme heilt der enda, og har litt lett for å skli ut når eg ikkje skal passe meg for å være i ketose lenger. Men kroppen har det jo sååå godt når den er i ketose/lavkarbo. Men finner nok utav det tenker eg.Takk for innspel:D
Lavkarbo kan også være ketose ;). Det er bare et fellesbegrep for alle karbohydratreduserte kosthold.
Jeg trives også veldig godt på ketogent kosthold, og det er vel derfor jeg har vært der i mer eller mindre tre år ;)
Jeg spiser også stort sett ketogent, selv om jeg ikke skal ned i vekt. Men om jeg vil kan jeg spise frukt som nektariner, melon og pære, mer bær, yoghurt, linser, kikerter, bønner og grønnsaker som gulrot, kål og kålrot. Og det hender det at jeg gjør, uten at det er noen plan bak det.
Som en av dem som har vært i mål en stund, kan jeg gi en oppsummering av hva jeg har lært så langt. Jeg har vært fraværende såpass lenge at jeg tillater meg å skrive et laaaangt innlegg igjen. Dette er på mange måter mitt testamente. Mange vil være uenige, men jeg tviler på at noen faktasjekk kan motbevise det jeg sier - og dette står ikke i verken ketolyseboka eller i bedre uten brød :)
Jeg har ettterhvert endret litt oppfatning av lavkarbolivet. Så etter alt jeg har lest, og egne erfaringer – her er min oppsummering av lavkarbolivsstilen, og med noen tips til hvordan man kommer seg videre når det stopper opp. Jeg vet det første avsnittet er litt teknisk. Men jeg lover at resten er ikke det :)
En kjapp bakgrunn for hele konseptet (erfarne lavkarbere - hopp over dette avsnittet) - hva skjer egentlig når du kutter ned på karbohydratene? Lite karber fører til at du ikke får nok påfyll av blodsukker, så kroppen må gjøre om protein til glukose for å gjøre opp for mankoen. Et normalt menneske trenger i utgangspunktet ca 200 gram sukker per dag til hjernen, røde blodlegemer, celler i hjertet, nyrene osv. Signalet om å starte å konvertere protein til sukker kommer fra hormonet glukagon, som produseres og skilles ut fra bukspyttkjertelen. For at glukagonet skal kunne gjøre jobben, må også insulinnivået gå ned, hvilket det gjør når du kutter karbene. Et lavt insulinnivå og høyt glukagonnivå sender signal til fettcellene om å frigjøre fett. Du kan se på det som å åpne dørene til kroppens fettceller, slik at fettsyrene enkelt slipper ut. Kroppen forbrenner fett som energi. I ketose øker fettforbrenningen ytterligere fordi det trengs ekstra energi for å gjøre om proteinet til sukker, og fettcellene blir derfor nødt til å frigjøre stadig mer. Når fettcellene dumper fettet blir de mindre, og når fettcellene blir mindre, blir du mindre. Og du går ned i vekt. Og slik skal det jo fungere :)
Men det er en liten hake ved denne forklaringen. Og akkurat her er det mange som går seg bort, og som ikke skjønner hvorfor de gjør ”alt riktig”, men likevel ikke går ned i vekt.
Selv om lave insulinverdier og høye glukagonverdier åpner dørene til fettcellene, vil fettet bli frigjort KUN ved behov. Hvis du får all energien du har behov for gjennom kosten, trenger ikke kroppen energien fra fettet i fettcellene; på en lavkarbodiett forbrenner kroppen fett som energi, men den gir egentlig blaffen i hvor fettet kommer fra – det kan komme fra kosten, fra fettcellene, eller fra begge steder. Hvis du spiser nok fett til å dekke opp for alle kroppens behov, vil den ikke jakte på fettet i fettcellene, uansett hvor mye du begrenser karboinntaket. Og du går ikke ned i vekt. Så enkelt er det.
Men er da hele lavkarbokonseptet bortkastet? Er det lavkalori som teller likevel? På ingen måte. For det første er lavkarbo selve forutsetningen for å forbrenne eget fett ved at fettcellene åpnes og man kommer i såkalt fettforbrennningsmodus. For det andre reduseres sukkerbehovet til ca 130 gram når du er i ketose. Og for det tredje viser de fleste studier at man forbrenner ca 200-300 kalorier MER per dag på en lavkarbodiett enn på en balansert diett. Dette kalles gjerne ”det metabolske fortrinnet” ved lavkarbo. Men det er fortsatt bare snakk om noen hundre kalorier i forskjell gitt det samme kaloriinntaket.
Utallige (de fleste) studier viser at når personer starter med lavkarbo, reduserer de samtidig spontant på kaloriinntaket. Lavkarbomat er mettende, og de som følger lavkarbodietter blir raskere forsynt. De spiser ganske enkelt ikke like mange kalorier som før. For mye karbohydrater øker derimot både sulten og søtsuget. På et lavkarbokosthold regulerer kroppen dette mye bedre. I de fleste studier uten begrensning på hvor mye man kan spise så lenge det er lavkarbo, ender de fleste opp med 1500-1700 kalorier daglig. Ved dette nivået trenger de en god del av eget kroppsfett for å gjøre opp for differansen opp til 2400-2600 kalorier som er et vanlig dagsbehov for litt overvektige mennesker. Når kroppsfettet forbrennes, går man derfor raskt ned i vekt. Man kan oppnå (nesten) det samme ved å sulte seg på en Grethe Roede-diett, men ingen klarer å gå sulten og misfornøyd resten av livet.
Ok. Så hva skjer etter at man har levd lavkarbo en stund? Først så mister man gjerne noe vekt, som i seg selv reduserer energiforbruket. En mindre kropp har ikke behov for å forbrenne like mange kalorier som en stor kropp, så differansen mellom hva man spiser og hva man forbrenner krymper. Og dermed bremser vektnedgangen. For det andre begynner man gjerne å eksperimentere med dietten. Til å begynne med er man mer enn happy med å kunne spise masse egg og bacon, ekte smør osv. Man spiser til man er mett, og ferdig med det. Men litt etter litt skjer det noe mer. Vi spiser ikke bare for å bli mett, men også for nytelse og fornøyelse. Hvis alle bare spiste til de var mett, ville vi neppe hatt noen stor fedmeepidemi. Problemet er at folk flest feiltolker behovet for nytelse med sult, hvilket det egentlig ikke er.
Så man begynner å se seg om etter nye ting man kan spise. Litt snacks mellom måltidene. For nytelsens skyld. Matvarer som typisk passer som snacks på en lavkarbolivvstil er selleri, asparges, rotgrønnsaker, forskjellige salatvarianter og frukt – eller matvarer som har mye fett og kalorier, men lite karbohydrater. Den første gruppen har lite av både kalorier og karbo, men gir også begrenset nytelse for pengene, og er derfor ikke så veldig attraktive i lengden. Den andre gruppen er den som kan velte lasset. Smakskombinasjonen som virkelig trigger nytelse er høykarbo kombinert med høyfett - kaker, sjokolade og godteri, brød med godt pålegg osv. Men de fleste vet at dette ikke er bra, og så begynner man å lete etter lavkarbovarianter som kan gi den samme nytelsen. Veldig mange finner frem til spesielt et par ting som har lite karbo men mye kalorier: ost og nøtter. Jeg har selv ofte fyset på litt Jarlsberg eller Sveitserost mellom to salatblad og en stripe meierismør skjært med ostehøvel :)
Jarlsberg har jo tilnærmet null karber, så det må vel være ok? Problemet er at 100 gram Jarlsberg gir 350 kalorier. Så der var det ”metabolske fortrinnet” allerede spist opp. Eller hva med Cheddarost? Seks 25-grams skiver gir bare 2,5 gram karbohydrater. Knapt nok til et pling på karboradaren. Men det følger med omtrent 650 kalorier på kjøpet. Dvs omtrent en ¼ av dagsbehovet.
Nøtter? Etter at jeg kom over saltede og ristede mandler, har dette vært faste innslag i heimen. 6-7 gram karbohydrater per 100 gram, men med fradrag for fiber snakker vi bare om 3-4 gram karbo. 100 gram er ca 30-40 stk. Det går ned på høykant. Men det gir samtidig like mange kalorier som cheddarosten – 630 kalorier for å være nøyaktig. Blandede nøtter er ca 15 gram karbo per 100. Ikke allverdens det heller. En 200-grams pose på en lørdagskveld er fort gjort. Men du får også i deg ca 1100 kalorier ekstra.
Lavkarbo er en fantastisk, sunn livsstil, og en fabelaktig måte å redusere vekten. Men man kan ikke helt la være å følge med på kaloriene. Det er fort gjort å skli ut med de små nytelsene. Men forstå meg rett – nytelse er viktig. Man SKAL unne seg noe godt innimellom. Det gjelder bare å være bevisst på hva man spiser i hverdagen.
Kan jo nevne at mens jeg skrev dette gumlet jeg i meg en boks "Blue Diamond Roasted and salted Almonds" (amerikanske). På pakken leser jeg med svære bokstaver: "Smart eating - only 2g net carbs!" Videre at det bare gir 170 kalorier, 1 g sukker, 0 g kolesterol og 0 g transfett. Fantastisk, hva? Problemet er at en "serving" er 28 gram, og i hver boks er det 6 servings. Oversatt gir det 12 gram karbo, men hele 1070 kalorier på ca 170 gram nøtter. Det utgjør minst halve dagsbehovet for meg som nå har BMI som en veps. Amerikanerne har virkelig skjønt at det finnes noen lavkarbomennesker der ute som er klare til lures :) Hvem pokker føler seg forresten tilfredsstilt etter bare 28 gram?
Veldig bra, Chunky! Du burde ha skrevet dette som et eget innlegg.
Men hva med oss som faktisk ikke spiser noe utenom, da. Ingen osteskiver eller nøtter mellom måltidene, og bare spiser det som trengs av rene matvarer i form av kjøtt, egg og grønnsaker for å bli mette :o. Det er vel noe slags "Det metabolske manglende mellomledd" :o ...
Har spist blandede saltede nøtter mellom måltidene de siste dagene. 21 g karbos per 100 g nøtter. 260 g boks. Rundt 20-30 nøtter per gang (50-75g). Så det blir jo ca 10 g karbos bare der.
Men jeg er ikke i ketose (vil jeg tro..). Min kjære gav meg godt råd om å ikke være i ketose, siden jeg har tatt av så mange kilo de siste 4 mnd. Det tror jeg hun har helt rett i iom at jeg går ned i vekt uansett for tiden. :-)
Veldig bra innlegg, Chunky. Du satte fokus på det jeg selv har tenkt mer på i det siste.
Jeg går ikke ned. Går alltid kun ned ca 3 kilo, og der er det stopp. Et par uker nå pøste jeg på med fett, og det ga meg mer energi, noe som har fått meg i gang med trening. Uten alt det fettet, tror jeg ikke jeg hadde klart det. Vekt og cm sto fortsatt stille, men jeg hadde et kaloriinntak på rundt 2500 pr dag +/-. Jeg hadde jo hele tiden lest at kaloriene ikke skulle telles, kun kh.
Nå den siste uken har jeg hatt mer fokus på grønnsaker og kalorier. Har ikke spist fett i mengdene jeg gjorde, men fortsatt nok til at energien er der. Kaloriinntaket hittil i uka har ligget på 1800-1900. Og nå flytter vekta seg. Om den fortsetter med det, vet jeg jo ikke, for jeg har aldri pleid å gå ned mer enn 3 kg, og det er der jeg er nå. I tillegg trener jeg masse, i alle fall masse til å være meg; 86 min i snitt om dagen hittil denne måneden.
Det virker i alle fall som om jeg må se på kaloriene også altså, ikke bare karbohydratene. Får se om det fortsetter sånn framover, da vet jeg i alle fall hvor feilen hos meg har ligget.
Akkurat slik med meg og,først fort ned tre fire kilo,så er det bom stopp. Så her kan det være verdt å prøve endringer. Eg og har egentlig pøst på med fett for å sjå om det ville hjelpe. Gjerne det lavkarbo kostholdet som eg planlegger gå over til snart heller vil flytte pilen lenger nedover. Eg gjekk på ein slik knekkebrød diett for nokre år sidan, og eg tok bra av med den altså. Men kva er det særlig du har endra på slik at pilen er begynt å lee på seg igjen etter så lang tid bomstill?? Eg og trener ein heil masse, og blir egentlig ikkje så svolten etterpå treninga.
Jeg pøser ikke lenger på med fett, men har prøvd å holde meg under 2000 kcal. Jeg ligger fortsatt på ca 80% fett, men mengdene er mindre sånn at kcal også blir mindre pr døgn.
Og sikkert når ein har få kilo igjen så kan det vel være viktigere å ta hensyn til mengde kalori inntak og. Men ei viss mengde fett er nok viktig, veldig lav kalori merker eg gjer meg fortere svolten:DDu er da snart i mål,grattis til deg:D
Du er jo en historie for deg selv da, Photo. Dette innlegget var ikke myntet på deg :D
Jeg har hundrevis av sider med materiale å gå gjennom for å forsøke å skjønne hva slike som deg er bygget opp av. Vet ikke helt om jeg gleder eller gruer meg til å sette i gang :)
Haha, ok. Det var bra, jeg tror jeg hadde blitt koko om jeg skulle begynne å gå i mot min natur og telle kcal også. Enn om jeg de dagene jeg sjekker nå ligger på 1500-2000 om dagen, noe som vel sikkert er helt normalt, men jeg klarer bare ikke å henge meg opp i det. Spiser når jeg er sulten til jeg er mett. Det er liksom så velsignet!
Jeg tror også at det finnes flere som meg der ute, altså. Men, jeg vet ikke ennå om dette er fullstendig plausibelt; men jeg tror nok også det er snakk om visse hormonforstyrrelser som gjør at hele systemet mitt ler termodynamikkloven rett opp i fjeset.
Jeg har nemlig begynt å snuse på stoffskiftet mitt, for selv om jeg ikke har fryktelig avvikende prøveresultater, så har jeg mange av symptomene. Men det har ikke skjedd noe nevneverdig med vekta ennå. Så det er vel som med alt annet, ikke ett entydig svar, men en blanding av veldig mange!
Ikke stress med det, om du kan gi meg en forståelig essens, så er det godt mulig at jeg kan finne ut noe på egenhånd også, men jeg håper du selv har hatt glede og nytte av å forske på det. For som sagt, jeg er nok ikke helt alene om å gjøre absolutt alt riktig, og stå igjen mer eller mindre tomhendt for det (altså vektmessig, helseforbedringene er jo fortsatt der, takk og pris!). :)
Jeg lå på 1200-1600 kalorier per dag de første månedene. Dette er lite, men så gikk det jo radig også da. 27 kilo på 5 måneder. Men jeg var veldig bevisst på å få i meg nok proteiner for ikke å miste for mye muskler. Nå ligger jeg på et mer normalt nivå, ca 2200-2800 kalorier og 0-80 gram kh, uten å legge på meg igjen. Jeg spiser fortsatt aldri poteter, ris, pasta eller brød, men jeg unner meg gjerne en cortado eller latte og ferdigdressinger i salatbarer, saus på restaurant, lavkarbopølser, farsemat, kjøpekarbonader osv. En periode spiste jeg mye lavkarbobrød, men det har jeg oppdaget binder mye vann i kroppen.
Nesten det samme. Har tatt av så mye kilos de siste 4 månedene at mormor og morfar ikke kjente meg igjen i butikken lol lol. :confused: :o Jeg teller ikke kalorier eller karbos, bare spiser for det meste rent kjøtt og grønnsaker. Unner meg lav karbo vaffler med Johanneskjernemel og syltetøy. Kan ikke spise meieriprodukter eller gluten, så for meg er det ingen bønn om kroppen skal fungere :p
Hva bruker du som fettkilde, siden du ikke spiser meieriprodukter (smør)? Cocosa og planteoljer? Eller kan man få i seg nok fett gjennom kjøttet? (avhengig av fettinnhold i kjøttet, selvsagt...). Bare nysgjerrig, for jeg ser selv at det går veldig mye i meieriprodukter her, ikke bare for fett, men også proteiner.
Jeg spiser rundt 250-400 gram kjøttdeig/kyllingkjøttdeig/nakkekoteletter stort sett hver dag. Det funker vil jeg tro. Ellers kan man jo knaske noen nøtter for å supplere med fett.
Problemet mitt er at jeg liker dietten så godt at jeg ikke helt klarer å komme ut av ketose. Er ubehagelig å spise ting med mye karber i, kroppen reagerer dårlig på det.
Jeg vet ikke, vil kanskje tro det er for lite fett i kjøttdeig og kyllingkjøttdeig? (Sistnevnte har 6-7% om jeg husker riktig, og kjøttdeig har vel inntil 14%). Så avhenger det jo av om/hva man bruker av stekefett (smør/olje/cocosa osv.). Men altså, så lenge det funker for deg, så er det jo topp! Jeg ser bare at mange andre er opptatt av å få i seg mye fett.
Aner ikke hvor mye fett det er i kjøttdeig osv. Men det funker utrolig bra iallefall. Kjenner meg mett lenge. Trenger 1-2 måltider daglig uten å sulte. Men klart det kan være lurt å spise flere måltider om man orker mat på alle døgnets tider ;)
Da jeg begynte på lavkarbo i fjor høst, så gomlet jeg svensk fløteost, og MYE kalorier, men jeg gikk ned 10 kg på tre uker. Men så begynte jeg på the diet solulution program, meg 20%fett, 35%karb, og 45%protein, med 7 måltider pr dag, kun naturlige råvarer og kaloritelling, og oppmåling av måltidene, og la på meg 8 kg på 8 uker!! skjønner ingenting :O
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.