< Tilbake til oversikten

Om å lure i andre kunstig søtning

#1

Vaffel sa for siden:

Dette har jeg tenkt på en stund, men kviet meg for å ta opp... for det kan hende noen blir litt irriterte på meg.

Men altså. Jeg har lest masse på forumet. Og en del steder skrives det om at man serverer f.eks kaker med kunstig søtning uten å si noe om at det er noe uvanlig med kaka. Jeg forstår godt hvorfor man vil gjøre det slik. Enten for å slippe å føle seg annerledes selv, eller for å se om andre liker f.eks kaka hvis de ikke har "forhåndsdømt" den.

Jeg har etiske betenkeligheter med dette + egenopplevde dårlige erfaringer. Jeg mener at når man står overfor en kake, en dessert, vafler, et glass saft... etc, så forventer man at dette inneholder de vanlige ingrediensene dersom ikke annet har blitt sagt.

Jada, jeg vet at vi her inne på Lavkarbo.no er samstemte i å forbanne sukker. Sukker er farlig. Jeg er enig i det, men allikevel synes jeg det må være opp til hver enkelt "vanlige person" å bestemme om de vil spise litt sukker eller ikke. Selv om vi er frelst på lavkarbo, må vi akseptere at ikke alle lever sånn. Og at det må være lov å kunne anta at når man spiser et kakestykke, så er det sukker man får i seg. Vil man ikke ha sukker, får man heller la være å spise en kake ingen har sagt er sukkerfri.

Mine egne dårlige erfaringer med dette handler om at jeg tåler aspartam svært dårlig. Tåler faktisk bittelitt nå som jeg har lagt om kosten, men før tålte jeg det ikke i det hele tatt! Jeg får magekramper, dårlig allmenntilstand og etter en stund kraftig diaré. De gangene det skjedde fordi en eller annen valgte å tie om innholdet i det de serverte... ble jeg ærlig talt litt sur. Kvelden ødelagt... og det kunne vært unngått.

Og hva med diabetikere? F.eks de som bruker insulinpumpe... og tilfører kroppen det de antar er en passelig mengde insulin for å hanskes med den posjon sukker de har tenkt å spise? Kan det ikke være litt uheldig at noe de tror er fullt av sukker viser seg å være sukkerfritt?

Eller hvis vi snur litt på det. Hva hvis det er andre i selskapet som også lever sukkerfritt? At de velger å avstå fra kaker, fordi de tror de ikke kan spise dem? Kanskje de ville blitt kjempeglade for å få vite.

Poenget mitt med dette innlegget er altså at jeg synes man skal være ærlige om hva det man serverer inneholder. Som en generell regel. Særlig gjelder dette dersom man ikke kjenner de som skal spise det så godt. Selv om vi synes det er litt småflaut å innrømme at vi har et annerledes kosthold. Andre mennesker har andre utfordringer i sine liv og med sin helse... og det vet vi ikke alltid om.

Takk for oppmerksomheten. Det var godt å få sagt det. :p


#2

Carisma sa for siden:

Jeg er helt enig, og jeg har tenkt det samme selv :ja:

Har bare servert sukkerfri kake til nærmeste familie, og da oppgitt at det er sukkerfritt. og de fleste er nysgjerrige og prøver, men da er det et eget valg de gjør.
Forøvrig blir jeg selv kjempeglad hvis jeg finner sukkerfrie alternativer det er opplyst om på cafe eller lignende :)


#3

Krøllerellerei sa for siden:

Jeg er enig med deg, jeg ville aldri servert en sukkerfri kake uten å gi beskjed om det.


#4

Yonah sa for siden:

Jeg er helt enig. Jeg vil si det er overgrep å gi noe med kunstig søtning uten å si i fra.

Jeg hadde en skikkelig brudulje i barnehagen her da jeg oppdaget at de hadde gitt ungene fun light ved noen anledninger.

Og man gir heller ikke voksne kunstig søtning UTEN å si fra! Det er en skikkelig uting.


#5

Photobscura sa for siden:

Åh, ja! Helt enig! Jeg har vel ikke som uvane å servere så mye kake :p, men jeg lagde f.eks en variant av Gerds Ostekake til bryllupet til venninna mi, og det var på hennes demand ettersom det var et par andre diabetikere der, og den ble merket som sukkerfri.
Folk blir lurt nok som det er, egentlig, med alt av dritt som er i mat, glutamat og telefonkataloger fulle av estoffer.


#6

Viclin sa for siden:

Jeg har ikke hatt med kake noe sted, kun fromasj av fyllet til Gerds ostekake, til nærmeste familie i min datters bursdag. Da opplyste jeg om at den var sukkerfri med Heistads gele.
Skulle jeg hatt med kake til et bryllup eller lignende, ville jeg også opplyst om det, kanskje satt en liten lapp på fatet eller noe.


#7

Trolljenta sa for siden:

Godt innlegg.
Jeg er også enig med deg.


#8

Mona S sa for siden:

Helt enig, jeg opplyser alltid om at det er kunstig søtning i det jeg serverer, så får folk velge selv. Stort sett er de veldig fornøyde og ber om oppskrift:)


#9

Gerd sa for siden:

Enig!

Kunne aldri fallt meg inn å ikke si fra. Tenk viss noen ikke tåler det da?:cool:


#10

Elizabethcita sa for siden:

Må si meg enig jeg også ja. Siden mannen min har diabetes 1, så har jeg sett effekten av at han har tatt insulin tilsvarende kake med sukker når han ikke visste den var sukkerfri. Det er slitsomt, potensielt farlig og ikke minst unødvendig.

I bryllupet vårt hadde vi merket all mat/kake som var sukkerfri og/eller glutenfri, og mange av gjestene var veldig takknemlige for det :)


#11

Anitra sa for siden:

Jeg er helt enig. Har ikke servert så mange kaker, men gir alltid beskjed om noe er sukkerfritt.


#12

Fungirl sa for siden:

Helt enig, det burde være en selvfølge spør du meg :)

Men skjønner litt tankegangen til de som tenker at: eg skal se om de liker den uansett. Men da må man være sikker på at personene tåler kunstig søtning også føler eg.


#13

luringen sa for siden:

jeg syns det morsomt å lage et lite nummer av det jeg...altså snu det på hodet! "Oooooh! Nåååå skal dere få smake på deeen gode kaka!! UUUten sukker...!":D:cool: For jeg vil gjerne si det høyt...blir lettere i neste omgang..for da veit folk det(at jeg spiser sånn altså). men enig i at jeg ikke ville gitt folk mat eller annet uten å si at det er slik og sånn.


#14

scartz sa for siden:

Hmm dette temaet har jeg faktisk aldri tenkt over.

Når jeg bakte lavkarbo kaker, MÅTTE jeg si at det var sukkerfritt, var rett og slett stolt! :D "uten sukker, OG hvetemel!!! :D hehe.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.