< Tilbake til oversikten

Krydder og tilbehør

#1

Nille sa for siden:

KRYDDER

Ditt valg av krydder kan faktisk forbedre fordøyelsen og immunforsvaret. For eksempel er krydder basert på tang meget bra for Type O, fordi de er rike på jod som regulerer skjoldkjertelen. Salt tilsatt jod er en annen jodkilde, men bruk den sparsomt.

[font='Trebuchet MS'][/font]
Tang har en tendens til å motvirke surheten i Type O’s fordøyelses system, slik at sjansen for å få magesår reduseres. De store fukosemengdene i tang beskytter magesekkens slimhinner hos Type O, noe som hindrer at sårfremkallende bakterier kan feste seg. Husk også at tang er en meget effektiv stoffskifteregulator hos Type O og er en viktig hjelp når du skal gå ned i vekt.
[font='Trebuchet MS'][/font]
Persille virker beroligende på fordøyelses systemet, i likhet med enkelte sterke kryddersorter som karri og spansk pepper (cayenne pepper). Merk deg likevel at svart og hvit pepper og eddik irriterer magesekken hos Type O.
[font='Trebuchet MS'][/font]
Sukkerprodukter som honning og farin vil ikke skade deg, heller ikke sjokolade. Men alle disse bør begrenses kun til spesielle tider. Unngå bruk av maissirup som søtningsmiddel.
[font='Trebuchet MS'][/font]
[font='Trebuchet MS'][/font]Medisinsk: Cayenne, gurkemeie, hvitløk, johannesbrødtre (carob), karri, persille, rødalge (dulce), tang/tare.
[font='Trebuchet MS'][/font]
Nøytral: Agar-agar, allehånde (allspice), anis, basilikum, bergamot (mynte), byggmalt, dill, estragon, gelatin – ordinær, gressløk, honning, ingefær, kardemomme, karve, kjørvel, koriander, kryddernellik, laubærblad, legevintergrønn, lønnesirup, maissirup, malurt, madelessens, marantastivelse, melasse, merian, miso, mynte, oregano, paprika, pepper (sort/hvit), peppermynte, pepperrot, piemento/spansk pepper, rissirup, rosmarin, safran, salt, salvie, sar, sennep (tørr), soyasaus, sukker (hvitt/brunt), tamari, tamarind, timian, vinstein
[font='Trebuchet MS'][/font]
[font='Trebuchet MS'][/font]Unngå: Eddik (alle typer), kanel, kapers, maizena/polenta, muskatnøtt, vaniljeessens.

TILBEHØR
[font='Trebuchet MS'][/font]Det finnes ikke mange gunstige smakstilsetninger for Type O. Hvis du ønsker å ha sennep eller salatdressing til maten, så bruk det i moderate mengder og helst med lavt fett- og sukkerinnhold.
[font='Trebuchet MS'][/font]
[font='Trebuchet MS'][/font]Til tross for at Type O kan spise tomater av og til, unngå ketchup, som også inneholder stoffer som for eksempel eddik.
[font='Trebuchet MS'][/font]
[font='Trebuchet MS'][/font]Alt syltet mat er ufordøyelig for Type O. Denne maten virker kraftig irriterende på slimhinnene i magesekken hos Type O. Mitt forslag er at du forsøker å venne deg av med å bruke slikt tilbehør eller erstatter dem med sunnere ting som olivenolje, sitronsaft og hvitløk.
[font='Trebuchet MS'][/font]
[font='Trebuchet MS'][/font]Nøytral: Gele (fra passende frukt), salatdressing (lav fett tillatte ingredienser) sennep, sjokolade, syltetøy (fra passende frukt), Worchestershiresaus
[font='Trebuchet MS'][/font]
[font='Trebuchet MS'][/font]Unngå: Ketchup, majones, sylteagurk, relish, kunstig søtningsmiddel

[font='Trebuchet MS'][/font]Kilde: Blodtypedietten (P. D`Adamo & C. Whitney 1999)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.