Nille sa for siden:
GRØNNSAKER
Det finnes enorme mengder med tilgjengelige grønnsaker for Type O, og de er en viktig del av kosten. Du kan allikevel ikke spise alle grønnsaker uten forbehold. Flere typer grønnsaker forårsaker problemer hos Type O. For eksempel kan visse typer fra kålfamilien – kål, rosenkål, blomkål og sennepsblader – hemme produksjonen av hormoner fra skjoldkjertelen, som allerede er svar fra før hos Type O.
[size=2][/size]
Grønnsaker som er rike på vitamin K, som bladkål, grønnkål, salat, brokkoli og spinat, er meget bra for Type O. Dette vitaminet har bare ett formål: å hjelpe til med blodlevringen. Som tidligere nevnt mangler Type O flere koagulasjonsfaktorer og trenger vitamin K til hjelp i prosessen.
[size=2][/size]
Spiret lucern (alfalfa) inneholder komponenter som kan forverre Type O’s problem med overfølsomhet i fordøyelses systemet. Mugg i shiitakesoppen og gjæret oliven har tendens til å utløse allergiske reaksjoner hos Type O. Alle disse mattyper passer dårlig for systemet til Type O, som ikke er laget for å takle dem.
[size=2][/size]
Nettskyggevekster som auberginer og poteter kan forårsake forskjellige betennelsestilstander i leddene hos Type O fordi deres lektiner avleires i vevet.
[size=2][/size]
Maislektiner har innflytelse på insulinproduksjonen og fører ofte til sukkersyke og overvekt. Alle som er Type O bør unngå mais – spesielt hvis de har vektproblemer eller det er sukkersyke i familien.
[size=2][/size]
Tomater er et spesialtilfelle. De er stappfulle av kraftige lektiner som kalles panhemagglutinaner (som betyr at de kleber sammen alle blodtyper). For type A og B betyr tomater problemer for fordøyelsessystemet. Type O kan derimot spise tomater. De blir nøytrale i systemet.
Medisinsk: Abelmoskus (okra), artisjokk, blad/sølvbete, brokkoli, endive, gresskar, grønnkål, løvetannblader, hvitløk, kålrabi/kålrot, løk (alle typer), mangold, nepe, paprika rød, pastinakk, pepperrot, pepperrot blader, persille, purreløk, rødbeteblader, sikori, spinat, søtpoteter, tang & tare.
[font=Trebuchet MS][/font]
Nøytral: Agurk, asparges, bambusskudd, beter, brønnkarse, bønner, chilipepper, dill, fenikkel, gressløk, gulrot, hodesalat, ingefær, issalat, kjørvel, knutekål, koriander, mung bønnespirer, oliven/grønne, gul & grønn paprika, reddik, reddikspirer, rødbeter, selleri, sjalottløk, sopp (portebello, abalone, enoki), squash, tempeh, tofu, tomater, vannøtt, vårløk, yamsrot (alle typer), zucchini, buskgresskar.
Unngå: Alfalfaspirer, aubergine, avocado, blomkål, hodekål (rød/hvit), kinakål, mais, oliven (svarte), poteter (hvite, røde), rosenkål, sennepsblader, shiitakesopp, sjaminjong.
Kilde: Blodtypedietten (P. D`Adamo & C. Whitney 1999)