< Tilbake til oversikten

Sukrin og barn?

#1

Yonah sa for siden:

Gir du sukrin til dine mindreårige barn?

Jeg lurer på om jeg kan bruke det i krem til ungene, så jeg slipper å piske to runder( en til de og mannen og en til meg..). Jeg finner liksom ikke så m*e info ang. barn og sukrin.


#2

4me sa for siden:

Ja jeg gjør det.


#3

aslaug sa for siden:

Vet ikke , men det er sikkert ikke verre enn sukker!:D det er vel ikke store mengder det dreier seg om?
Blir kremen god med sukrin?
Har du laget krem med Splenda noengang?
Bare lurer siden jeg skal ha krem til jordbær en dag!:D:D


#4

Yonah sa for siden:

Jeg har ikke prøvd vanlig krem med sukrin enda, men har laget meg jukseis med den, og det er ingen bismak.

Om du bruker lite splenda blir det ingen bismak, men om du tar for m*e smaker det nok. Jeg bruker 1 liten teskje til 1 1/2 dl kremfløte.


#5

aslaug sa for siden:

Takk skal du ha!:D:D


#6

Iset sa for siden:

Ja jeg har ingen skrupler med å gi Sukrin til begge barna, det blir uansett ikke store mengdene. Men jeg gir dem ikke kunstig søtning. Det prøver vi å holde oss konsekvent unna alle sammen, blir litt sukkerfri gelé av og til men det er heller sjelden.


#7

Yonah sa for siden:

Jeg føler meg litt usikker på om sukrin er kunstig eller ikke... Splenda skulle jo liksom ikke være kunstig i såmåte... Og sukrin må jo på noe vis fremstilles kjemisk det og? Noen som vet hvordan det lages?

Det er ikke store mengder jeg kommer til å bruke til ungene altså;)


#8

Iset sa for siden:

Jeg er mer skeptisk til Splenda enn Sukrin, både fordi man bruker klor (?) i fremstillingen av Splenda og fordi det tærer veldig på miljøet. Men om noen kan si litt mer om Sukrin hadde det vært flott.


#9

Tone-G sa for siden:

Jeg gir ingen kunstige søtningsmidler til jenta mi, så her pisker jeg heller to runder.. Det går jo fort da!


#10

Alyssa sa for siden:

Jeg tror ikke jeg ville hatt noen skrupler mot å gi sukrin til barn. Jeg tror det er bedre enn å gi sukker. Kunstige søtstoffer er en helt annen sak, det ville jeg ikke brukt.
Jeg fant litt info på denne siden. Her er et utdrag:

Er Sukrin naturlig?
Ja, Sukrin finnes i naturen, og har blitt konsumert i små mengder siden tidenes morgen. Sukrin finnes i en del frukter, som meloner, pærer og druer. I tillegg finnes det i fermenterte matvarerer, som ost, vin og soyasaus.

Er Sukrin det samme som Splenda (sukralose) eller aspartam?
Nei. Splenda og aspartam forekommer ikke i noen planter eller frukter, og er ikke naturlige. De er laboratorie-fremstilte stoffer som er flere hundre ganger så søte som sukker. De er så søte at det må tilsettes et kaloriholdig fyllstoff, vanligvis maltodextrin eller dextrose, for at det skal kunne brukes i hverdagen. Sukrin brukes i sin rene form.

Hvordan blir Sukrin fremstilt?
Sukrin lages gjennom fermentering (gjæring) av druesukker (glukose). Man tilsetter en bakteriekultur til glukose, som da blir omdannet til Erythritol. Dette er samme prosess som vin, ost og yoghurt går gjennom, og er helt naturlig.

Hva er sukkeralkoholer?
Sukkeralkoholer er en gruppe stoffer som opptrer i naturen. Kjemisk sett har de likheter med både sukker og alkohol, men på tross av navnet, er de ingen av delene. Du blir altså ikke full av å innta Sukrin!
Sukkeralkoholer kalles også polyoler. Sukrin er basert på en sukkeralkohol som heter Erythritol.

Hvordan er Sukrin forskjellig fra andre sukkeralkoholer.
Kroppen behandler Sukrin litt annerledes enn de andre sukkeralkoholene (xylitol, maltitol etc). Sukrin er det minste sukkeralkoholet vi kjenner, og blir tatt opp nesten fullstendig (90%) i tynntarmen, og skilt ut uforandret. De andre sukkeralkoholene er større, og blir tatt opp ufullstendig i tynntarmen. De går derfor videre til tykktarmen, og brytes ned av bakterier der. Disse bakteriene produserer fettsyrer og gasser. Fettsyrene tas opp i kroppen som energi. I tillegg trekkes vann ut til tarmen (pga. osmotisk trykk), noe som kan føre til løs mage.
Sukrin skiller seg altså fra de andre sukkeralkoholene ved at det hverken gir energi eller mageubehag ved normal bruk.

Kan jeg være helt sikker på at Sukrin er trygt å bruke?
En kritisk og grundig gjennomgang av alle forhold rundt Sukrin ble foretatt i 1998. Intet negativt ble funnet.
Her er konklusjonen på den 36 sider lange rapporten:
The large body of published data supports the conclusion that the intake of erythritol would not be expected to cause adverse effects in humans under the conditions of its intended use in food.
The available studies demonstrate that erythritol is readily absorbed, is not systemically metabolized, and is rapidly excreted unchanged in the urine.
Moreover, erythritol occurs endogenously and naturally in the diet. Both animal toxicological studies and clinical studies have consistently demonstrated the safety of erythritol, even when consumed on a daily basis in high amounts. Based on the entire safety data package on erythritol, it is concluded that erythritol is safe for its intended use in food.


#11

Iset sa for siden:

Sukrin er ikke kunstig, ikke noe mer enn sukker.


#12

Yonah sa for siden:

Det er jo det som er spørsmålet, om sukrin er kunstig eller ikke.
Mine barn får eller ikke kunstige søtningmidler, om noen prøver å gi de får de høre det... Feks slik som barnehagen som gav ungene fun light saft ved bursdager( altså en gang i måneden), da klikket jeg og sa at gav de ungene mine aspartam en gang til, så tar jeg de ut av barnehagen( hvilket fører til nedleggelse pga få barn, våre utgjør 30% av ungene der). De slutta med safta, men jeg tror ikke de fortsto hvorfor.. Men så er jeg hun rare mammaen som bruker tøbleier på ungene, har de sittende bakovervendt i bil til 4-5 år som anbefalt og som bruker ulltø fra topp til tå på de..


#13

Xandra sa for siden:

Men et kontraspørsmål (om det er greit). Ville dere gitt ungene Stevia?
Jeg sitter og vurderer hva jeg skal kjøpe, sukrin eller Stevia, og da med tanke på at vi kan bruke det istedet for sukker til alle i familien.


#14

Yonah sa for siden:

Stevia ville jeg gitt ja. Vet om flere foreldre til diabarn som bruker det...


#15

Tone-G sa for siden:

Jeg ville ikke hatt problemer med å gi datteren min Stevia.. Vi hadde en plante her som vi prøvesmakte på, men jeg vet ikke om jeg egentlig likte smaken så godt:)

Ista spiste jeg bringebær med fløte og sukrin på, å halsen min iser fortsatt.. Får en litt vondt i halsen hver gang jeg spiser sukrin.. Kan det være så bra egentlig`?

Det føles ikke så bra iallefall.. Litt kjemisk:ja:


#16

Bulldog sa for siden:

Det brukes klor i fremstilling av bordsalt også. Hvilken påvirkning Sucralose eventuelt har på miljøet er ikke kartlagt ennå, men den er antageligvis ganske ubetydelig i det store og hele.

Det er mye rar og uriktig/"tilpasset" informasjon om forskjellige søtstoffer, så jeg anbefaler alle om å ta det de leser i dagspressen og på nettet med en stor spade salt.

Hvorvidt noen av dem er sunne er en helt annen sak, og svaret er nok "nei".


#17

Iset sa for siden:

Brukes det klor i fremstilling av havsalt også? Det er kun det vi bruker. Havsalt og urtesalt (Trocomare).


#18

Bulldog sa for siden:

Havsalt består også hovedsaklig av Natrium og Klor, ja ;)


#19

Iset sa for siden:

Så da bør man holde seg helt unna salt? Jeg blir forvirret. Eller er det ikke så skadelig å spise klor? :o


#20

trillian78 sa for siden:

Altså... Vanlig bordsalt er Natriumklorid (NaCl) - det er altså en binding mellom grunnstoffene Natrium og Klor. Det betyr ikke at det å spise salt er det samme som å ta seg en slurk klor og deretter tygge i seg litt natrium. Det er heller ikke sånn at det finnes saltfabrikker som bruker klor for å produsere salt. Havsalt utvinnes for eksempel ved at man fyller et basseng med salt og lar vannet fordampe. Når vannet er borte ligger saltet igjen i bånn av bassenget.

Under produksjon av Splenda derimot bruker man klor i produksjonen. En annen ting er at man visstnok har målt store konsentrasjoner av sucralose i enkelte havområder etter at sucralose for alvor ble tatt i bruk. Enkelte dyrearter klarer ikke skille mellom sucralose og sukker, og sulter rett og slett i hjel fordi de bruker energien sin på å spise sucralose nesten uten kalorier.

Så den sammenligningen mellom klor i salt og klorbruk i splendaproduksjon holder ikke mål Bulldog.


#21

Liv sa for siden:

Har lest gjennom innleggene med interesse, har brukt både Splenda og Sukrin selv.
Har lest bøkene om Kjernesunn familie, og de bruker Bjørkesøt(xylitol), dette skal være naturlig søtning utvunnet fra bl.a bjørk.

Noen synspunkter på dette vs.sukrin og splenda?


#22

Bulldog sa for siden:

Jo, det syns jeg den gjør... Sucralose er, enkelt fortalt, sukrose med noen kloratomer hvor det ellers ville vært noen hydrogenatomer (etter hukommelsen). Altså inneholder Sucralose klor. Det samme gjør bordsalt. Og antageligvis Kalium- og magnesiumtilskuddene mange her tar.

Prosessen, med mindre det er snakk om Soylent Green-tilstander, er mindre viktig, da man ikke inntar prosessen, man inntar det ferdige produktet. Som i begge tilfeller inneholder klor.

Poenget med de noe flåsete innleggene mine (det er lørdag) er at klor i denne sammenhengen (bordsalt mm, og Sucralose) ikke er farlig, og ikke må forveksles med Klorin eller lignende.


#23

trillian78 sa for siden:

Da er vi enige mht at det ofte ikke er farlig å innta klor så lenge klor er i en forbindelse med andre atomer. Som i salt. Eller sucralose for den sakens skyld.

Det endrer imidlertid ikke at salt forekommer naturlig, og er et naturlig "stoff". Sucralose er kjemisk fremstilt, kunstig og forekommer ikke naturlig.

Det endrer heller ikke at sucralose går gjennom kroppen, gjennom kloakkrenseanlegg og ut i hav og vassdrag. Sucralose har lang nedbrytningstid (10-15 år?) og mye tyder på at det i mellomtiden påvirker både dyreplankton (næringsopptak) og planteplankton (fotosyntesen). Ikke bra.

Og på toppen av det hele kommer jo alt dette med hvordan kunstige søtningsstoffer kødder med insulinproduksjonen vår uansett hvor lite kalorier de måtte inneholde. Det er ikke noe særlig for oss som vil gå ned i vekt. Men det gjelder jo ikke sucralose spesielt da.


#24

Iset sa for siden:

Jepp, jeg synes det er bekymringsverdig at så mange her inne og ellers bruker Splenda helt bekymringsfritt. :( Ikke det at Splenda er det som truer miljøet mest, men vi trenger jo ikke å sette ting opp mot hverandre heller, og det virker skadelig nok. Jeg boikotter Splenda og håper flere tar til vett etterhvert.


#25

Nannah sa for siden:

Bjørkesøt/xylitol er et sukkeralkohol men har ikke samme positive egnskaper som Sukrin som er det minste sukkeralkoholet og som ikke gir diare/luft i magen.
Sukrin er det eneste sukkeralkoholet jeg tåler.


#26

krod sa for siden:

Det kan virke som enkelte ting her er noe overdrevet. Feks Klor, de fleste av oss drikker jo 2-3 liter vann som er har gått gjennom filtrering både med klor og andre verre ting daglig. For ikke å snakke om at mange putter hele kroppen sin i klorbasseng med jevne mellomrom.


#27

Alyssa sa for siden:

Bjørkesøt er også et naturlig søtstoff, på linje med sukrin. Som Nannah sier, kan det gi mageproblemer for noen, og det er ikke helt kalorifritt som sukrin. Personlig liker jeg xylitol best og har ingen problemer med det, mens andre sukkeralkoholer, som maltitol, gir meg magetrøbbel.

Litt info om xylitol:

Xylitol finnes blant annet i bringebær og jordbær, samt i fiberrike grønnsaker som blomkål, hodesalat og sikori. Dessuten dannes omtrent 15 gram xylitol per dag under fordøyelsen.

Xylitol har en rekke veldokumenterte helsevirkninger. Det hemmer veksten av skadelige streptokokker i munnen og av Helicobacter pylori i magen, motvirker munntørrhet og fremmer mineralisering av tennene. Dessuten øker det opptaket av kalsium fra tarmen og motvirker beinskjørhet. Xylitol setter også fart i energistoffskiftet og kan bidra til vektreduksjon. Finsk forskning har vist at barn som tygger xylitoltyggegummi har mindre ørebetennelse enn andre barn fordi xylitol hemmer veksten av Streptococcus pneumonia, en av bakteriene som forårsaker mellomørebetennelse.

Naturlige søtningsmidler er stoffer som finnes i planter, dyr eller insekter, og som derfor inneholder naturlige forekommende sukkerarter. Fra et evolusjonært synspunkt har mennesket inntatt et så variert utvalg av matvarer at vi trolig også har fått i oss noe av de fleste sukkerartene som finnes naturlig. Det er noe helt annet med syntetiske stoffer, som stort sett ikke fantes før det siste hundreåret.

www.pharmax.no/xylitol.php


#28

chili sa for siden:

Jeg reagerer også på sukrin, men blir varm i munnen, ikke kald?
Og får vondt i halsen.


#29

4me sa for siden:

Jeg får verken vondt i halsen eller blir kald eller varm. Men så bruker vi ikke mye sukker/sukrin her i huset heller. Vi sluttet helt med sukker for 3 år siden. Kjøpte det kun når vi skulle lage sukkerbunn. Ellers så har vi kuttet det helt ut. Og barna har det bedre uten.
Og nå kan jeg ikke lenger lage slike sukkerbunn. Så da har vi helt sluttet med vanlig sukker.


#30

trillian78 sa for siden:

Jeg reagerer på Sukrin hvis det blir for mye. Nå bruker jeg veldig sjelden søtstoff i det hele tatt. Men hvis jeg bruker sukrin så bruker jeg det som regel i kombinasjon med vaniljeessens eller aller helst ekte vanilje. Da tenger man mye mindre. Jeg så at Imse bruker en ts sukrin til 1,5 dl fløte når hun pisker kremfløte. Når jeg har vaniljeessens i fløten rekker det med typ 1/5 ts (tar bare et par klyper). Da merker jeg heller ingenting til den kuldefølelsen.


#31

Liv sa for siden:

Bjørkesøt er også et naturlig søtstoff, på linje med sukrin. Som Nannah sier, kan det gi mageproblemer for noen, og det er ikke helt kalorifritt som sukrin. Personlig liker jeg xylitol best og har ingen problemer med det, mens andre sukkeralkoholer, som maltitol, gir meg magetrøbbel#Quote#

Det har jeg også erfart, at jeg tåler xylitol mye bedre enn maltitol!
Så jeg kjøper Bjørkesøt, og mine unger får det i teen av og til, de er ikke glad i sukrin pga den litt ekle fornemmelsen man kan få i munnen.
har ellers vent meg til å ikke ha så mye søtt i kremen når jeg har krem med bær f.eks....


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.