Jeg har lest flere steder her inne at det ikke er bra for kroppen å gå inn og ut av ketose ofte, og at det kan bli vanskeligere å komme i ketose dersom man ofte varierer mellom et ketogent kosthold og et kosthold med mye karbohydrater. Jeg har imidlertid ikke funnet noen dokumentasjon eller gode begrunnelser og forklaringer på dette. Er det noen som vet?
Jeg skjønner at det må ha noe å si for et evt. vekttap dersom man stadig hiver innpå med høykarbomat under en diett, men har det noe å si dersom man er "ute av" det ketogene kostholdet for en helg i ny og ne?
Jeg håper at noen kan gi deg et godt svar på dette. Jeg har også stilt dette spørsmålet et par ganger uten at jeg kan si at jeg har fått noe tilfredsstillende svar på det.
De svarene som dukker opp er gjerne av litt mer anekdotisk karakter. Noen har visstnok opplevd at det blir vanskeligere å komme inn i ketose igjen, at det ikke er like lett å "lure" kroppen inn i ketose igjen. Men jeg har ikke inntrykk av at det er mange som opplever dette.
Hvis jeg får lov til å komme med et litt anekdotisk svar selv også så må det være at jeg er en av de som ikke opplever noen problemer med å smyge litt ut og inn av ketose. Hvis jeg spiser et lass med karbohydrater merker jeg selvfølgelig at det ikke er bra for kroppen, da får jeg vondt i magen og en real hangover. Men da er det karbosjokket som er belastende og usunt. Ikke overgangen mellom ketose og ikke-ketose - eller omvendt.
Men om jeg spiser noen få karber for mye (typ 10-20 g) slik at jeg bikker over min grense for ketose, så merker jeg ingenting. Dagen etter smyger jeg like fint inn i ketosen igjen. Faktisk kan det virke som om kroppen er blitt flinkere til å veksle mellom de to forbrenningsmodusene. Tidligere ble jeg svimmel og ør i overgangen til ketose.Nå kan jeg i grunn smyge helt umerkelig inn i ketosen (altså så lenge det er snakk om at jeg en dag spiser LITT for mange karber).
Du sier jo selv at du skjønner det kan ha konsekvenser for farten på selve vektnedgangen. Men ketose er jo en helt naturlig tilstand å være i, så jeg kan i grunn ikke skjønne at det skulle være noe problem sånn rent helsemessig å veksle mellom ketose og ikke-ketose. Men er helt åpen for å endre synspunkt dersom noen kan komme med en god forklaring på hvorfor det skulle være annerledes.
Jeg har gått inn og ut av ketose i halvannet år og sliter aldri med å komme i ketose på nytt.
Føler at jeg må velge mellom streng ketolyse eller slapp lavkarbo for å ikke ligge å vake et sted i midten og gå inn og ut av ketose.
Vil også veldig gjerne vite om det på noen måte er skadelig eller om det rett og slett er individuelt hvor godt man takler inn/ut- problematikken?
Som du Trillian skriver, kan heller ikke jeg skjønne hvorfor det skal bli vanskeligere å komme i ketose dersom man går bort fra det ketogene kostholdet innimellom. Det er jo en prosess som skjer når kroppen ikke har nok karbohydrater å hente energi fra...:confused:
Jeg holdt strengt ketogent kosthold i 2 mnd. og hadde pause i hele juli. Spiste da det jeg ville ha, noe som innebar en del junkfood og brød. Heldigvis gikk jeg ikke opp i vekt, gikk faktisk ned en kg. I august begynte jeg rett på ketolysen igjen, og var i ketose etter en dag.
Uansett, jeg har planer om å fortsette med ketolyse til jeg har nådd målet nå, men noen dager er det mest lettvint å heller spise lavkarbo enn ketogent. Og det er derfor jeg lurer på om dette kan være "skadelig."
Jeg skjønner at det psykisk kan være vanskelig å komme i ketose igjen dersom man har problemer med å gå rett på en ketogen kost igjen, men det problemet har jeg heldigvis ikke.
Jeg kan aldri tro at det har mye å si, men så klart er det bedre for kroppen å komme ut av ketose som følge av litt for mye grønnsaker e.l enn med høykarbomat, jeg har akkurat samme opplevelse som Trillian. Og for å understøtte min påstand kan jeg jo fortelle at de aller fleste mennesker, om de så spiser lav- eller høykarbo produserer ketoner fra dagens siste måltid til neste dags første, ettersom dette er tiden man går lengst uten mat. Ketose oppstår også under faste.
Dessuten så produserer de fleste ketoner helt opp til ca 100 gram kh om dagen, det er bare ikke målbart ;)
i boka keytoyse skriver torkil akuratt dette - at kroppen blir vant til ketosen, og at du ikke må blande et ketose kosthold sammen med et vanlig kosthold.:(
Hei
Dette er det vanskelig å svare veldig kort på. Kroppen danner normalt ketoner når karbohydratmengden i maten er under ca 100 gram. Man kan måle dette i blodet, men det kan først måles i urinen når karbohydratmengden er kommet under ca 20-30 gram pr dag.
Empiriske data har vist at det er en sammenheng mellom muligheten for større vekttap ved kostindusert ketose når karbohydratmengden holdes på 20-30 gram. Denne kunnskap er snart 150 år gammel.
Når man har ketoner i urinen vil man samtidig kunne spise mer fett og stadig gå ned i vekt. Dette er betydelig vanskeligere når karbohydratmengden er over 50 gram pr døgn.
Erfaringer fra veldig mange slankere som benytter kostindusert ketose viser også at vekttapene blir mindre hvis man hyppigt veksler mellom ketose og høykarbo. Disse problemer er mindre om man veksler mellom ketose og generell lavkarbo.
Det tar to-tre uker før kroppen er innstillt på maksimal fettforbrenning ved ketose, derfor kan man ikke gå inn og ut av ketose hver uke og forvente maksimal vekttap fra fett.
Og blott for å nevne det, regelmessig, moderat mosjon, evt kombinert med en ukentlig økt med litt hardere intensitet ( uten utmattelse) kan fordoble musklenes evne til å forbrenne fett sammenliknet med et "normalt" kosthold.
Håper dette var litt opplysende
Kan du utdype dette med trening og intensitet, hva og hvorfor ikke trening med utmattelse. Jeg trener intervall så det er derfor av høy interesse - og det stilles stadig spørsmål om det her inne.
tenker mer på oppfølgingsspørsmålet til lillemor:=)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.