Jeg har selv holdt på noen uker nå på ketolyse (i alle fall nært opptil, ikke 100% etter boka), og var nå i helga på en tur med en venninne, som ble veldig inspirert av det jeg fortalte, og hun spurte i vei om hva jeg spiser og ikke spiser av ulike matvarer. Hun har bare noen få kilos "overvekt", men diabetes (uten medisiner) og høyt kolesterol. Hun vil legge om kostholdet inspirert av dette jeg gjør, men jeg anbefaler henne å lese bøker + på nettsider (som denne) for å lære og å finne oppskrifter på "alternativ mat". Og kanskje også lufte dette med legen sin før hun starter. Jeg tenker at Ketolyse jo er for de av oss som trenger å gå ned mye i vekt, og derfor er en for "ekstrem" variant ift. hva hun trenger å satse på. Det er jo for å oppnå helsegevinst, ikke primært vektreduksjon som er hennes behov.
Hvilken lavkarbo-variant vil dere erfarne anbefale henne ut fra dette jeg har skrevet? Fedon? Jeg har ellers kjøpt Torkils bok "Etter slankekuren" (jadda, altfor tidlig for min del, men den er nå kjøpt inn allikevel...). Har også et par av Fedons bøker, samt selvsagt Ketolyse-boka, og en generell lavkarbo-kokebok (inndelt etter antall g kh per rett), men den er litt misvisende, for utrolig mange av bildene viser retten med ris/brød etc. Alle bøker hun kan få låne av meg, dersom det er en av disse retningene som hun bør prøve.
Vel, mamma spiser vledig lite karber enda hun og det er maaaaange år siden hun kom ned i ønket vekt. Skaldeman spiser fortsatt ketont, flere år etter avsluttet vektnedgang.
Skulle tro at for henne med diabetes at det er viktig å spise mat som ikke påvirker blodsulleret nevneverdig, så mulig hun kan trives fint med et ketont kosthold. Og man må vel bare finne sin grense.
Jeg anser ikke ketont kosthold for ekstremt egentlig, forfredrene våre spiste jo slik hele tiden de.....
Jeg skrev "ekstremt" i gåseøyne nettopp fordi det ikke er ekstremt, men kall det gjerne strengere enn Fedon, med tanke på hvilke matvarer man skal holde seg unna. For meg funker det i alle fall strålende med Ketolyse, og da spesielt det at jeg er kvitt så å si alt som heter "fysing" etter is, brød, snop (sukker/karbe-mat) som var mitt store problem tidligere. Alt som bidra til å gi meg en følelse av å ha null viljestyrke... Nå har jeg til og med vært på pizzarestaurant uten å fyse på pizza!
Og det er mye dette hun vil oppnå, bli kvitt sug og fysing etter uheldige matvarer som får blodsukkeret hennes til å svinge.
Men kan man oppnå dette på kosthold som eksempelvis Fedon, så får hun jo tross alt et større spekter av matvarer som er "lov", eksempelvis Fedon-brød (hun er ikke så glad i å bake selv, det er igrunnen ikke jeg heller).
Fedon er jo en lav terskel og fin introduksjon til en lavkarbo-livsstil, speseilt med tanke på regulering av blodsukkersvingninger. Så kan hun jo få mer påfyll av andre ting etterhvert som hun finner seg tilrette?
Mulig du har rett. Ser bare at det er litt ulikt fokus, med GI som viktiste "måleverdi" å Fedon og karber på Ketolyse. Hun får jo selvsagt bestemme selv etter å ha lest litt forskjellig.
Det er jo flere retninger enn disse to, og kanskje noen andre som ligger et sted i mellom, tenker eksempelvis LCHF, som jeg ikke kjenner i like stor grad.
Selv synes jeg Lutz sin "bedre uten brød" forklarer mye på en god måte. Han mener man kan spise opp til 72g karbohydrater per dag, og ellers rikelig med naturlig fett. Ellers har jo svenske Litsfeld spist seg frisk fra kostindusert diabetes, og har skrevet noen bøker om dette. Som denne.
Er enig med Zincite om Bedre uten Brød. :) Det er en god innføring i lavkarbo-kosthold, og den fokuserer ikke kun på vektnedgang, men også på alle helsegevinstene man får ved lavkarbokost. Lutz "Bedre ute Brød" er på norsk. Vet ikke om den finnes på engelsk hvis hun foretrekker det.
Hun foretrekker engelsk når det er tilgjengelig, men leser også norsk. (Når man ikke er 100% flytende i norsk, så er nok svensk litt mer krevende å lese enn for deg og meg.) Hun var akkurat bortom hos meg på jobb her nå og lånte med seg Fedon-bøkene mine, og så nevnte jeg "Bedre uten brød"-boka (men den har jeg ikke, så den må hun skaffe selv i såfall).
Anbefaler denne , spesielt om hun er engelskspråklig. Den er i en helt annen divisjon enn f.eks. ketolysebøkene, og mye mer oppdatert enn Bedre ute brød og Atkins. Lindberg er ok, men han har fettfobi og en overdreven tro på middelhavskost (som har vist seg å være en myte). Bibelen er selvsagt Good Calories, Bad Calories, men den kan være litt tung for mange - og inneholder ikke noen spesifikk diett. Protein Power er vel det nærmeste du kommer en praktisk tilnærming til Gary Taubes GCBC.
Snakk om å være glemsk, jeg hadde helt glemt at jeg faktisk kom over "Bedre uten brød" samt en bok av Litsfeldts "Spis deg sukkerfri" på capris.no for 69 kr/stk, det samme for Skaldemans "GI-null!". Og pakken kom i dag! hehe
Passer bra da, skal ta de med til kollegaen/venninnen min på torsdag (jeg skal ikke på samme kontor som henne før da). Så kan hun kikke på disse også, og selv gjøre seg opp en mening om hva som appellerer mest til hennes behov.
Tror imidlertid at det går greit med de bøkene hun nå får tilgjengelig på norsk.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.