Etter å ha fått identifisert knutekål har jeg et nytt språkspørsmål: hva heter disse bønnene på norsk? De ligner på sukkererter, men er mye større. Belgen er også en god del seigere enn på sukkererter, men den spises.
(På fransk heter de "haricots plats" – "flate bønner", direkte oversatt – i tilfelle noen lurte.)
Hvis noen også vet hvor mange karbohydrater de inneholder, blir jeg enda gladere. :)
Jeg googlet litt på fransk og fant en side der det står 7,2 gram karbo pr 100 gram. På en annen side står det 5,5, så kanskje 7,2 gram er inkludert kostfiber?
Mener bestemt å erindre at Nille har sagt at disse var godkjent på lavkarbo! Ho kalte dem flate sukkererter... (Unnskyld Nille hvis jeg husker feil!! :o)
Når jeg går inn på den franske wikipedia, og søker opp grønnsaken (haircot), og trykker på den norske linken i menyen til venstre, så får jeg opp den norske siden på hva dette er for noe. Her sier wiki at det er en hagebønne. Og på frukt.no så står det at hagebønne og brekkbønne er det samme. Men, om det stemmer, det kan jeg selvsagt ikke være 100% sikker på... :o
Brekkbønner på fransk er haricot vert. Mens disse bønnene det snakkes om her er haricot plats.
Hagebønner trodde jeg var det samme som hestebønner? Hagebønnene er mye større enn brekkbønnene, ligner litt på disse haricot plats på utsiden, men har mye større bønner på innsiden. Så vidt jeg vet. Da er det selve bønnene som er maten og ikke hele belgen som når man spiser brekkbønner eller haricot plats.
Jeg spiste aldri noe særlig bønner da jeg bodde i Norge, det er derfor jeg har bedre greie på dem på fransk enn på norsk (jeg er norsk, altså, hvis noen lurte!).
Jeg trodde haricots verts het aspargesbønner på norsk, og når jeg slår opp aspargesbønner på frukt.no ser det ut til at jeg har rett. Det er vanskelig å se av bildet av brekkbønnene, men de virker større og tykkere enn aspargesbønner?
De nederste er definitivt haricots vert på fransk. Kenyabønnene kalles også haricots verts, de er bare mindre.
Hva brekkbønner er har jeg fortsatt ikke helt klart for meg - det hadde vært nyttig å se dem ved siden av aspargesbønner for å få en idé om størrelsen. Jeg syns de ligner veldig på hagebønner (fèves).
Aspargesbønnene er gjerne ca 15 cm lange. Det er de som ofte finnes i innvandrerbutikker. Brekkbønnene er bare halvparten så lange og er de som ofte finnes i frysedisken i vanlige butikker.
Brekkbønnene kalles forøvrig også "grønne bønner" på norsk.
Jeg tror forøvrig alle tre er en type brekkbønner.
Brekkbønner oversettes også til "green beans" i engelsordboka.
Da jeg skrev brekkbønner på norsk og ba den oversette til fransk fikk jeg: frein de haricots
Om det stemmer vet jeg ikke da.... :o translate.google.com/translate_t#
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.