Jeg er veeeldig glad i Tex Mex mat og i mange år har jeg laget gode retter fra en bok jeg har. Imidlertid leser jeg nå kokeboken med en annen interesse nå når jeg går på lavkarbo og jeg legger merke til utrolig mange retter som er passende. Jeg tenkte å legge ut opskrifter fra den boken etterhvert som jeg får tid. Både orginalen og justert for lavkarbo. Tror det er mange som vil ha interesse av det.
Hvis noen har erstatninger og kan finne karboinnhold så hadde det vært gøy det og. Begynner med gamle kjenninger. Legger dem i egne innlegg. kan evt samle det etterhvert...
5 modne tomater, del dem, klem ut kjernene og skjær kjøttet i små terninger.
3 vårløk, finhakket
1 liten grønn chili, uten frø, finhakket.
1 1/2 ss hakket frisk koriander.
Saften av 1 lime.
1 ts salt. (Smakt det til, det kan bli litt mye)
2 ts "sukker" (Splenda om du vil ha noe søtt i, smak deg til)
Bland alt og la det stå og trekke 1 time før servering. Utmerket før maten sammen med nachochips (Til gjestene ikke sant :cool: ) som man dypper med eller til taco, enchilada eller fajita.
Denne lager jeg OFTE, er veldig frisk og gjestene vil alltid ha opskrift :)
2 store avokado.
Saft av 1/2 lime.
1 tomat, flådd (det gidder aldri jeg....) (Dypp den i kokende vann først), uten kjerner i små terninger.
1/2 chili, uten frø, finhakket.
1/2 liten løk, finhakket.
3 ss hakket frisk koriander.
salt og pepper
Mos avokadokjøttet sammen med limesaften i hurtigmikser eller med gaffel. Tilsett resten av ingrediensene og dekk til med plast. La guacamolen stå kjølig 1 time før servering. Serveres som du gjør med salsa.
Denne sausen er svert anvendelig: Bruk den på "Huevos Rancheros" (Frokost med egg, oppskrift kommer) eller en frokostomelett, Bland den med pasta (Til familien) bruk den til taco eller som dip til grønnsaker eller nachochips (Gjester og familie).
3 ss olivenolje.
2 fedd hvitløk, finhakket eller presset.
1 liten løk, hakket.
5 store tomater, grovhakket eller 1 boks hakkede tomater.
2 ts tomatpure.
2 ts chipotlepasta (Røkt chillipasta) eller barbecuesaus eller 1-2 ts chillisaus.( Chipotle kan du lage ved å ta 2 ts tomatpure og 1/2 ts røkt paprikapulver eller røkt chillipulver)
1 ss hakket frisk oregano, eller 1 ts tørket.
1 ts "sukker" (evt splenda om du i det hele tatt vil ha det med, prøv uten først)
salt og nykvernet sort pepper.
Slik gjør du:
Varm oljen i en kasserolle og fres hvitløk og løk på middels varme til de er myke og blanke.
Tilsett tomatene og resten av ingrediensene og rør om.
Kok sausen uten lokk på middels varme i ca. 10 minutter. Smak om den er passe krydret. Sausen kan serveres både varm og kald.
Her kommer orginalopskriften først etter følger mine justeringer.
Egg, tortilla og refried beans er standard på frokostbordet - her den klassiske retten "Huevos Rancheros".
4 myke maistortillaer.
litt nøytral olje f.eks raps.
8 ss varm ranchero saus (Se oppskrift over).
4 speilegg, "sunny side up" (Stekt på en side, klarer du ikke det steker du på begge)
1 dl reven ost f.eks Cheddar eller jarlsberg.
Slik gjør du:
varm litt olje i en stekepanne og stek tortillaene lett på begge sider.
Legg dem på 4 tallerkner. Smør på ranchero saus og legg på speileggene.
Dryss på revet ost og server med avokadoskiver og evt (til gjester og familie) bønnestuing (Usikker på karbene der, har opskrift da)
Her er hva jeg gjør:
Siden jeg ikke spiser tortilla lager jeg en erstatning av egg. ta 1 egg og pisk det sammen. Stek det som en stor pannekake og legg den på tallerkenen som du skulle gjort med tortillaen. Jeg bruker ost med 0 karber.
:D
HOTTER THAN HELL DIP
(Sterk kjøttdeigdipp)
ca 6 porsjoner
"Hot" i to betydninger. Dippen er varm, og også varmt krydret. Perfekt istedet for forrett. Skylles ned med store klunker meksikansk øl. (Eller annet passende drikke ;))
400 g kremost, NB, ikke light. (Tines kremost naturell har mindre karber enn f.eks philadelphia og så har den ikke sånne sukkergreier i seg).
olje til steking.
1 løk, hakket.
1 paprika, hakket.
350 g kjøttdeig.
1 boks hakkede tomater.
2 fedd hvitløk, pressede.
1 ts malt spiskummen.
1 ts malt koriander.
1 krm kajennepepper eller noen dråper tabasco.
1 krm salt.
nykvernet sort pepper.
1 ts "sukker" (Splenda, om du i det hele tatt trenger, smak deg frem)
10 cm purre, i skiver.
150 g vellagret gul ost, revet.
3 ss jalapenos i skiver, fra glass eller boks.
50 g oliven, i skiver. (Sort er stiligst, grønne er sunnest)
Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 225 grader. Smør osten utover bunnen av en ildfast form.
Varm litt olje i en tykkbunnet kasserolle. Stek løk, paprika og kjøttdeig under omrøring. Tilsett tomater, hvitløk og krydder. La sausen koke uten lokk i ca 5 minutter eller til den er tykk.
Legg kjøttsausen oppå osten i formen. Dryss på purre, reven ost, jalapenos og oliven. Gratiner i stekeovnen i ca 15 minutter til det bobler og osten er gylden. Server uiddelbart. (Gjester og familie kan spise nachos til, men den er kjempegod uten og)
:D Denne kan fint varmes opp eller legges i porsjonsformer og ha i kjøleskap og steke når det er behov. Utrolig god.
HOME OF THE HEART OMELET
(Mettende frokostomelett)
1 porsjon
2 egg.
2 ss vann.
salt og pepper.
smør til steking.
1/2 avokado, i skiver (vendt i sitronsaft)
1 ss hakket løk, helst rødløk.
2 ss salsa cruda (Se opskrift over) evt jalapenos i skiver fra glass.
Slik gjør du:
Visp egg og vann lett sammen med en gaffel. Krydre med salt og pepper.
varm litt smør i en stekepanne og hell i eggeblandingen. Skyv eggene fra kanten og inn mot midten med gaffelen så den løse eggemassen renner ned og stivner. Når eggene er nesten faste er omeletten ferdig, det tar bare et par minutter.
Server med avokado, løk, en klatt salsa eller legg noen skiver jalapenos på toppen.
Vend kyllingen i en spennende "spice rub" - en tørr marinade av forskjellige kryddere. En vanlig kyllingsalat forvandles til et hett og spennende bekjentskap.
3 ferske kyllingfileter
Krydderblanding:
2 fedd hvitløk, pressede.
1 ts mildt chilipulver eller 1 ts paprikapulver + litt sterk chilipulver.
1/2 ts malt koriander.
1 ts malt spisskummen.
1 krm malt kanel.
1 ts "sukker" (Splenda, eller dropp det gjerne)
1 ts salt.
2 ss olje til steking
2 tomater
150 g oppskåret blandet salat eller ferdigkjøpt salat.
1 avokado, i skiver (vendes i sitronsaft)
1 liten rødløk, i strimler.
3 ss hakket frisk koriander.
1/2 dl olivenolje.
saft av 1 lime.
salt og nykvernet pepper
(Nachos for de som skal ha det.:confused:)
Slik gjør du:
Skjær kyllingfiletene i tynne strimler.
Bland presset hvitløk og krydder godt i en plastpose.
Legg i kyllingstrimlene og rist godt på posen så krydderet fordeles godt på kjøttet.
Varm oljen i en stor stekepanne. Stek kyllingstrimlene i ca 4 minutter eller til de er gjennomstekte og pent brune. Avkjøl dem litt.
Del tomatene og klem ut kjernene. Skjær kjøttet i strimler. Bland salat, tomater, avokado, løk og koriander. Pisk sammen olje, limesaft og litt salt og pepper og drypp det på salaten. Vend sammen.
Legg salaten på et stort fat, legg de lune kyllingstrimlene på toppen. Hvis noen skal ha nachos, legger du de langs kanten av fatet.
Historien om fajitaer er veldig lang og det handler om grillet eller stekt fyll som man selv pakker inn i myke tortillaer. (Vi spiser fyllet for seg selv)
20 kokte scampi eller kjempereker, eller 1 kg vanlige reker.
1 ss olje.
1 chili, uten frø, finhakket.
2 fedd hvitløk, finhakket.
1 grønn paprika, i strimler.
1 gul paprika, i strimler.
4 vårløk, i strimler.
200 g ferske sjampinjonger, i skiver.
3 ss olje.
salt og pepper.
3 ss hakket frisk koriander.
saften av 1 lime.
Slik gjør du:
Rens scampiene eller rekene. Fjern den sorte tarmen langs midten av ryggen på scampiene.
Stek chili, hvitløk, paprika, vårløk og sjampinjong litt i oljen; de skal være gjennomvarme men være spenstige.
Tilsett scampi eller reker og la dem bli gjennomvarme. Tilsett limesaften. Krydre med salt og pepper og frisk koriander.
Server med (varme tortilla) dipp etter smak og annet godt du vil ha med.
CHICKEN TIL TACOS
(Tacofyll med kylling)
tilsvarer fyll til 8 tacoer
4 kyllingfileter, i strimler.
2 ss olje.
1/2 pakke bacon, i strimler.
1 chili, uten frø, finhakket.
2 ss barbeque saus.(Sjekk innhold for karber, evt lag din egen)
5 store tomater, del dem og klem ut kjernene, i terninger eller 1 boks hakkede tomater.
1 ts tørket oregano.
(evt tacoskjell eller tortilla)
Slik gjør du:
Varm oljen i en gryte og brun kyllingstrimlene på sterk varme i 3-4 minutter. Krydre med salt og pepper.
Tilsett bacon og chili og la det steke med et par minutter.
Rør in barbequesausen, tomater og oregano og kok noen minutter. Krydre med salt og pepper
Server fyllet som du gjør med taco. Og med det tilbehøret du liker.
SOUTH OF THE BORDER CEVICHE
(Marinert fiskesalat)
4-6 porsjoner
Den rå fisken "kokes" ved at den marineres i limesaft. Frisk forrett som passer før en mektig hovedrett.
500 g skinn og benfri laksefilet, i små terninger.
5 lime.
2 ss olivenolje.
1 ts salt.
2 avokado, i terninger. (Vendes i sitronsaft)
1 liten rød chili, uten frø, finhakket.
1 stor gul paprika, i små terninger.
1 rød løk, finhakket.
nykvernet sort pepper.
limebåter.
Slik gjør du:
Ha laksen i en bolle og press saften av limen over. Drypp på olivenolje og dryss på salt. Vend sammen og ariner i kjøleskapet i ca 6 timer. Vend laksen forsiktig i marinaden av og til.
Sil av væsken og bland laksen med avokado, chili, paprika og løk. Kvern over litt pepper.
Legg opp salaten i små boller eller på asjetter og pynt med limebåter.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.