I dag holdt kollegene mine på å dette av stolen!
Jeg påsto at fett er bra, og at sukker er farlig.
Hadde laget meg en fin porson med smeltet smør( to småpakker), litt røykelaks og egg m.majones.
Jeg kom til å dø fordi blodårene mine kom til å være fulle av fettkuler.
Jeg sto på mitt og fortalte dem at grunnen til at de var så godtesyk hele tida var alle karbohydratene de hadde i seg det.....
De får bare tro at jeg er gal.....jeg skal i alle fall nå målet mitt jeg.
Neste pause laget jeg meg fra salatbaren følgende:
Litt løk
litt paprika
norvegiaost
fetaost m sorte og grønne oliven og masse olje
noen solsikkefrø og masse rømme og
litt salat
Hva tror du dama i disken sa?...
Hun sa:
Tar du det der for å være salat?....
Så fikk hun det blikket " Ja, slik du spiser er det ikke rart du ser ut som et fleskeberg!"
Ikke lett når hele verden er imot en, altså!:confused:
:lol: Hadde de noen god forklaring på hvordan kroppstemperert fett kan bli til fettklumper i årene?
Jeg tror nok heller de klumpene kommer av karbohydrater..
Jepp, de fleste får bakoversveis når en sier at fett er veldig sunt. De fleste jeg kjenner er jo veldig med på dette med at sukker er farlig og unngår ferdigprodukter pga sniksukringen, men ingen kan skjønne det at grovt brød er som sukker:lol:
Nei, god forklaring var det ikke, men hun får bare vente i noen uker og fortsette med det sukkerjaget sitt. Jeg sitter sammen med en gjeng knekkebrødspisere, og de er jo livredde for fett, men sukker MÅ de ha!
Kan ikke annet enn riste på hodet jeg...
Kroppen lager glykose av karbohydrater, glykose er sukker;) Mjøl er et anna ord for sukker og gir også blodsukkerstigning. Du vet, man kaller gjerne diabetes for sukkersyke, og de reagerer på både brød og sukker. Blodsukkersvingningene er det essensiellere her.
Kroppen lager ikke glukose, men glukogen, som minner mer om stivelse enn sukker. Stivelse består av tettpakkede glukosemolekyler. Sukker består av 50/50 glukose/fruktose. Det er problematisk å sidestille de to sukkerartene, da fruktose har en langt mer giftig virkning enn glukose. For eksempel fremmer fruktose insulinresistens. Det er derfor ikke gitt at mel er like ille som sukker.
Det er viktig at lavkarbo-folk ikke blir til prester som fordømmer kategorisk. Da er vi ikke bedre enn de tullingene som sitter og gir ernæringsråd.
For meg spiller det ingen trille, men mulig du har rett for alt jeg vet. Jeg gikk bare ut i fra det wikipedia forteller om dette:no.wikipedia.org/wiki/Glykogen
Jeg får like kraftig svingene blodsukker uansett om jeg spiser potet, grovt brød eller rent sukker. Samme hva OE sier om potet, så kan ikke jeg spise potet noen ganger i uka, jeg trenger ikke en gang måle blodsukkeret for å vite at jeg blir helt på snurr og på jakt etter mere sukker.
Hehe det er akkurat som på min manns jobb, der ei eldre dame alltid kommenterer mengden fett han bruker og at han gjerne spiser kyllingfilet til lunsj. "For det er det jo bare kroppsbyggere som gjør?". :lol:
I tillegg holdt hun nylig på å besvime da han tok TO egg fordelt på to knekkebrød tiil lunsj, det var jo FARLIG. Mens hun selv smurte seg en skive Kneipp med Soft flora og helte over en haug med jordbærsyltetøy fra skviseflaske. :snill:
Hehe det er akkurat som på min manns jobb, der ei eldre dame alltid kommenterer mengden fett han bruker og at han gjerne spiser kyllingfilet til lunsj. "For det er det jo bare kroppsbyggere som gjør?". :lol:
I tillegg holdt hun nylig på å besvime da han tok TO egg fordelt på to knekkebrød tiil lunsj, det var jo FARLIG. Mens hun selv smurte seg en skive Kneipp med Soft flora og helte over en haug med jordbærsyltetøy fra skviseflaske. :snill:
Synes det nesten er litt trist at dere i det ene øyeblikket klager over at de fordømmer dere, og i det neste sitter og fordømmer dem. Dere vet jo at dere har rett, men de vet faktisk også at de har rett (selv om vi vet de tar feil). Ser ikke vitsen med å gjøre narr av folk, uavhengig av kosthold.
Jeg mente heller ikke noe stygt, men jeg synes det er rett og slett utrolig morsomt at noen kan synes egg og kyllingfilet, som forøvrig faktisk er magre matvarer, er mer usunt og "farlig" enn industrikneipp og sukret syltetøy på tube. Jeg skjønner ikke at man kan ha SÅ lite peiling på ernæring og allikevel uttale seg bastant, og da snakker jeg ikke om lavkarbo.
Lindberg er en guru som vil tjene penger. Fruktose er ganske billig å fremstille og passer bra med offisielle råd om glykemisk indeks. I realiteten er glykemisk indeks ikke så viktig; det er totalt insulin-nivå som betyr noe. Dette diskuteres her. Fruktose og slike ting diskuteres bl. a. her og her.
Ja, skjønner det, men tenk at de tross alt sikkert er flasket opp på statens ernæringsråd sine regler. Husker da jeg gikk helse- og sosialfag for mange år siden, eksamensoppgaven vi fikk var om en overvektig mann som spiste to middager i døgnet. Læreboken var ekstremt besatt på at fett er farlig og man dør dersom man spiser middag mer enn én gang. Helst skulle man ikke ha middag i det hele tatt, for det trenger ikke kroppen. (Med middag menes her "vanlig" middagsmat som kjøtt, poteter og saus). Brødskiver og kornvarer til alle døgnets måltider var det beste.
Det tok meg veldig lang tid å innse at det ikke var sånn det hang sammen, og jeg har forståelse for at folk som ikke aktivt oppsøker andre kilder og tester mulige andre dietter for å se selv er skeptiske. Og de aller fleste av oss har vært der en gang, for hadde vi vært opplyste mennesker som levde på lavkarbo hele livet hadde ingen av oss være overvektige.
Opplysning er veldig viktig, men budskapet når ikke frem om man putter det inn i latterliggjøring. ;) (Og jeg mente ikke deg spesielt.)
Han kan hilse henne og si at kroppsbyggere (kan hun generalisere, så kan jeg også) vet at kylling er mat for pingler og foretrekker ordentlig, fett kjøtt i stedet. ;)
Har lærebokforfatterne noen gang vært utenfor Norge? Det er ganske mange land der to varme måltider om dagen er standarden, og disse gale ytlendingene lever faktisk like lenge som nordmenn...
Med middag tenker ikke jeg på noe som er verken varmt eller inneholder mye fett.. Middag er i bakhodet mitt noe man spiser myyyyye av, for å bli skikkelig mett! Et måltid som er myyye viktigere enn alle andre.... langt i bakhodet altså..
Nei, det er helt tragisk. Jeg tar frem den læreboken innimellom for å ha noe å le av. Slagordet er "Fett er ikke ett fett!" og det gjentas overalt i hele boken.
Egg skulle man bare spise et par ganger i mnd, kjøttpålegg skulle man være ytterst forsiktig med, men brunost burde man spise så ofte man kunne, og man skulle drikke minst en halv liter (ekstra lett) melk hver dag. Smør var selvsagt fullstendig fy-fy, men hvis man måtte ha noe under brunosten var Banos foreslått som et godt alternativ. Fisk måtte man spise mye av, men helst bare hvit mager fisk, ikke rød fet fisk (selv om fiskefett var bedre enn kjøtt-fett). Drakk man ikke melk, måtte man drikke juice. "Noe godt" til kaffen var en viktig del av vår kultur, og lov hver dag om man ikke tok mer enn ett kakestykke/en bolle. :D
Sliter med det selv at alle skal komentere maten min.. ingen skjønner hvorfor og tror DET er grunnen til at jeg er feit! Slitsomt å måtte forklare maten hele tiden... åhhhå blir irritert!
Det gjør jeg også. Men dressing? Det blir jo litt vel generelt. Dressing kan jo være veldig sunt og veldig usunt. Går ut fra at du mener ferdigkjøpt Rema-dressing og lignende. Og Xenical ser jeg ikke på som noe bra, egentlig. Det skiller vel ikke mellom fettypene og gjør vel at kroppen tar opp også mindre av det gode fettet?
Dette husker jeg jeg slet med som overvektig ja. Nå er det ingen som ser skevt på meg uansett hva jeg spiser siden jeg er slank, men som overvektig var det visst alle andres ansvar å fortelle meg hva jeg burde spise og holde meg unna. I butikken var det flaut å handle bacon og fløte, for det var jo selvsagt FETTET som gjorde meg feit. :rolleyes:
Men Xenical på lavkarbo /høyfett er litt merklig å foreslå. Den skiller ut fettet fra maten man spiser, og spiser man lavkarbo, så kommer man til å sitte konstant på do, fordi man får diarè.
Hvorfor foreslo du Xenical?
Jeg er enig med deg. Dessuten skal vi ikke glemme at også lavkarbo er omdiskutert, også i fagmiljøer blant leger, ernæringsfysiologer, osv. Jeg er generelt sett i mot "mat-misjonærer", greit at man svarer hvis noen spør, men å misjonere sitt budskap i tide og utide er ikke noe særlig.
Det er jeg enig i, og det skal gå begge veier. Jeg synes min mann skal få slippe hoiing og besvimelses-fakter på jobben fordi han spiser egg eller kyllingfilet, og det fra folk som egentlig ikke engang bryr seg noe særlig om ernæring. La nå folk spise det de vil.
Mat i våre dager er nesten som religion, en må bare akseptere at vi alle har forskjellige syn.
Men jeg mener at dersom jeg skal respektere andres syn og levemåter så må jammen meg de respektere mine også. Også får en se om det kanskje kan være noen som fatter interesse for mine matvaner om noen kg....
Helt klart. Det vi må huske på er at vi ikke må gå i samme fella selv. Selv om jeg innimellom føler at jeg har "sett lyset" i forhold til kosthold så er det ikke min sak å fortelle andre om det. Med mindre de spør. Da kan jeg selvsagt svare. Men misjonering får bare fram "piggene" i folk.
Sånt passer jeg meg også for, og min mann er ikke typen til å misjonere for noe som helst, så han gjør det om mulig enda mindre. :p
Jeg kan godt skryte lavkarbo opp i skyene og jeg mener personlig at det er bra for alle mennesker, men jeg legger meg ikke opp i hva folk spiser og gir helst råd når folk ber om det selv. Har fått meg noen vekkere opp gjennom årene ja, hehe.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.