Minsta hjå oss nærmer seg 6 mnd gammel og det er snart på tide å innføre fast føde :)
Med dei andre barna har me starta med graut (som anbefalt) men denne gangen tenker eg at eg ikkje vil det.
Har ikkje særleg trua på middag på glass og tenker å lage sjølv.
Kva bør eg tenke på?
Tenker -kva type feitt, mengd av feitt, protein, karbo etc
Et tips: søk (google) på babyled weaning. Da kan du innføre riktig mat og barnet kan vende seg til å spise mat uten at man går for fort frem. Barn må ikke ha grøt! Og barn må ikke spise finmoset mat!
Den ene av unga mine spiste brødskive fra han var 6 uker.... :eek: I småbiter og dynka i morsmelk, vel og merke...:o Og denne karen eeeelsker mat i dag! Spiser alt det han kommer over! Nesten... han liker IKKE paprika :lol:
Kan anbefale BLW ja. :D Jeg fulgte en slags light-versjon denne gangen og minsten (14 mndr) er blitt kjempeflink til å spise selv. Han har spist brødskiver og annen lignende mat alene siden han startet med fast mat, rundt 6 mndrs alder. Det er såå deilig å kunne gi ham en skive og få matro, hehe.
Jeg har forresten også en mat-elsker. Huttetu, han spiser ALT han kommer over, og lager høye smattelyder når han ser at andre spiser, haha.
Takk for tips, og eg er så einig.
Det er jo graut som blir anbefalt (med alle sine karbo) og me veit jo at det er heilt feil ;)
Googlet til auga vart smalt og sårt i går hehe. Kjempe fasinerende. Men i følge teorien så er barna klare til å ete når dei klarer å ta i ting og føre det til munnen. Det har veslejenta mi gjort i ein mnd no, men det er vell for tidlig å innføre fast føde enda? (blir 5 mnd 18.mai)
Mine tre første barn beg med graut ved ca 4 mnds alder, det var det som var anbefalt da, men no seier dei jo 6 mnd.
Ellers så ser dedt ut tul at kokt brokkoli er det som er greiest å begynne med ;)
Hvis man ammer bør man vente til 6 mndr om ikke annet tilsier at barnet trenger mer mat før det. Men når man gir MME er anbefalingene fast føde ved 4 mndr fordi mange barn fort drikker for mye MME, dessuten har man ikke antistoffene å ta hensyn til da. Begge mine er MME-barn (med morsmelk de første ukene) og jeg begynte å gi dem mat ved 4 måneders alder.
Jeg vil anbefale moset avokado med litt moset banan i, det pleier unger å elske og de får i seg sunne oljer. Hirsegrøt er naturlig rikt på jern og glutenfritt, så det kan du også begynne med, tilsatt litt fruktpuré og en god kaldpresset olje og etterhvert meierismør. Jeg er ikke helt sikker på når de kan få smør, men jeg begynte ganske tidlig med det tror jeg, rundt 6 mndr? Melk har jeg ikke introdusert til minsten enda (han blir 14 mndr) men det er mest fordi jeg er litt skeptisk til kumelk til mennesker. Ingen av oss drikker det, men vi bruker det i mat og sånt.
Takk Iset.
Alle mine barn er mm-barn.
Veslejenta får kun mm + ei flaske mme før leggetid, for ellers blir det MYKJE amming om natta og lite søvn. Har beg med det den siste veka.
Men kanskje me heller skal innføre litt fast føde da? For det tyder vell på at ho trenger litt meir enn eg kan tilby?
Veit liksom ikkje korleis eg skal gjere med mat denne gangen, skulle ikkje tru det var fjerde ungen hehe. Men før har eg liksom stolt på det myndighetene (helsesøster) har sagt, men no så er eg ikkje fullt så sikker på det lenger nei............
Så da blir det å finne info sjølv da, så beklager om eg maser litt.
Du har lov å "mase" så mye du vil, jeg er så glad når foreldre sjekker opp ting og er interessert, i stedet for å bare følge myndighetenes råd helt blindt, slik mange faktisk gjør. Ikke at de kan klandres, man vil jo tro at myndighetene vil vårt beste. As if!
Høres ut som hun er klar for litt mer enn bare MM ja. Du kan jo prøve deg frem med litt. Begynne i det små. Hun er jo snart 6 mndr gammel uansett, så jeg hadde ikke nølt med å begynne. :)
Legger hun på seg? I såfall hadde jeg ventet, jo lengere du venter jo bedre for tarmene. Helsesøstrene liker å si at barn MÅ ha fast føde fra 6mndr og sove hele natta fra 6mndr, de fleste av oss vet at dette bare er tull. Barn begynner med fast føde når de trenger det og de kan godt bruke 4 uker for å komme opp i et helt måltid. Det er ikke noe mål at banret skal spise 3 måltider for dagen når det er 8måneder. WHO anbefaler at frem til et års alder bør hovednæringen fortsatt være morsmelk.
Se an barnet, at banret vil ha mat ofte om natta rundt 6-8 måneder har ofte noe med at de opplever så mye på dagen og faktisk trenger den tiden med mor.
Min første begynte med fast føde rundt 5 måneder ( grr, dårlige opplsyninger) og sov absolutt ikke bedre om natta, heller dårligere og han gav ikke uttrykk for at det gjorde vondt i magen, men morsmelk er mye mere næringstett enn grøt. Nr 2 nektet å spise noe som helst før hun nærmet seg 10mndr, da begynte hun å plukke i seg biter hun så ut selv, morsmelk var hovednæringen frem til hun var 16mndr, det som var mest slitsomt var helsestasjonen, for jenta sto litt stille i vekt ( hun strakk seg i lengden) og var ekstremt aktiv og slike barn blir ikke runde, men vekta sto til høyden. Hun er fortsatt liten og spinkel, og spiser masse mat og sitter ikke på rompa mere enn to sekunder.
Nr 3 kan vi ikke sammenligne med, siden hun er sondebarn og fortsattbare leker med mat;) Så det går vel i BLW på henne også:lol: Hun får kjeks, skjeer med mat osv og får prøve selv, så ingen tvinger på henne å smake i det minste.
Nei, de MÅ ikke ha grøt. I Frankrike selger de faktisk ikke babygrøt i butikkene! Så grøt er nok et veldig skandinavisk fenomen. Mulig det er slik fordi vi her har overlevd på vassgrøt (laget på byggmel og vann) i tusenvis av år (der kom kulturhistorikern fram gitt). Hvis du har lyst til å gi litt grøt kan byggmelsgrøt anbefales. Bygg har litt naturlig søtsmak, og er vel litt bedre enn hvete i hvert fall...
Jeg har sett babygrøt i de fleste land jeg har vært i, senest i Italia. I Spania selges det babygrøt fra 4-5 måneder smakssatt med bla. sjokolade. Ja de selger til og med NAN med sjokolade og honning. dåne
Kanskje det bare er i Frankrike de er litt sære, da. Der har de rett og slett ikke et ord for grøt! Mannen min er halvt fransk, og hverken han eller farmoren hans, som bor i Paris, er særlig positive til grøt: Grøt er ikke mat! er deres mening:høh:
Jeg for min del elsker grøt, og det er faktisk noe av det jeg savner mest på denne dietten (trodde det skulle være godteri og potetgull)... Har prøvd noen av de grøtoppskriftene jeg har funnet her inne, men de er ikke så gode:( Tror nok jeg skal unne meg en liten porsjon semule-grøt inne i mellom når jeg er fornøyd med vekttapet og over på vedlikehold...:sikle:
Jeg er heldigvis ikke noe glad i grøt, liker ingen grøter bortsett fra risengrøt, og det spiser jeg med god samvittighet til jul, hehe. I Italia spiser de heller ikke grøt noe særlig, tror jeg. Svigerfamilien min er fra Sør-Italia og svigerfar mener også at grøt ikke er ordentlig mat. Selv om de selger babygrøt i butikkene så er det sikkert ikke noe mange bruker. I forhold til her i landet, altså.
Han ble aldri mett av morsmelk alene, og helsesøstera sa jeg kunne prøve ei liten brødskivebit med leverpostei dynket i morsmelk.. Grøt av noe slag ville han IKKE spise... Guttungen ble mett og glad.
Han spiste det en gang om dag i tillegg til at jeg amma ham.
Er dette mange år siden? 6 uker er vannvittig tidlig...
Nå frarådes jo slikt siden tarmene ikke er ferdig utviklet før tidligst 4-6måneder og for tidlig innføring til fast føde kan føre til fordøyelsesproblemer, allergi, cøliaki osv.
Ikke såå mange år siden bare 12..:o Men han ble som sagt aldri mett. I matveien så fikk vi bare beskjed om å drøye til ungen var over året før vi gav ham uer :p Han var nok året før han fikk vanlig melk også, jordbær, mat som måtte inneholde nøtter etc etc.
Han har i oppveksten aldri hatt andre plager enn det at han har vært en øreunge.
Den andre poden som fikk mat etter læreboka har i dag adhd og utviklet en form for allergi som gjorde at kroppen ikke tålte direkte sollys eller kulde. Han har i tillegg hele livet hatt store søvnvansker, nå går han på Melatonin bare for å få til å sovne om kveldene..:(
Har ikkje vore på kontroll på ei stund, men ho er deilig lubben, så trur ho legg på seg greit. Skal til kontroll neste veke, så får sjå da.
Det er ikkje noko problem at ho vil ha mat om natta altså, me samsover, så ho lirker seg fram til puppen sjølv ;)
Men det som er litt "slitsomt" er at eg må ligge i samme stilling heile tida når ho skal puppe så mykje.
Eg har aldri hatt som mål at babyer skal sove natta gjennom fortest mulig. Men det er jo litt greit for sin eigen del at ein får litt sammenhengende søvn, eg må tross alt opp kvar dag kl 06.15 med dei 3 eldste barna.
Men eg trur eg held meg til mm og ei flaske mme om kvelden ei stund til. Sånn nærmere 6 mnd, tenker at da sitter ho jo litt bedre også.
Så skal eg lese meg litt opp rundt BLW -veldig fassinerende, og høyres SÅ rett ut.
Jeg kjenner til en gutt som fikk MME med meierismør i fra han var 2-3 mnd, dette etter anbefaling fra helsesøster(?) tror jeg det var.. Han var født alt for tidlig (uke 25) og trengte all den næring han kunne få. Senere da han fikk grøt fikk han fortsatt masse smeltet smør oppi, og han ble GOD og rund.
Nå er ikke jeg mor selv, men jeg var au pair i England for et par år siden, hos en fransk-italiensk familie. Babyen i huset ble 6 mnd et par uker etter at jeg kom, og da skulle den franske mamman introdusere fast føde for datteren.. Hun spurte en del om hva vi fikk i Norge, og da jeg fortalte at det vanlige var å begynne med most banan eller grøt ble hun helt fra seg.. I Frankrike fikk aldri små barn grøt sa hun, og hvertfall ikke frukt.. Dette var før min lavkarbotid, så jeg ble litt frustrert av den dama i grunn..
Men uansett, ungen skulle de første 3 ukene bare spise most gulrot i tillegg til mm. Denne gulrota måtte tilberedes på en svært spesiell måte, med en spesiell type flaskevann som måtte kokes (Det skal vel sies at denne dama var ikke helt god, hun hadde veldig mange snodige meninger om ting) bare av henne, og hverken jeg eller faren til barnet fikk røre maten..
Uansett, etter 3 uker skulle det også være kokt potet sammen med gulrota. Etterhvert skulle det og komme selleri og løk, og først når ungen var rundt 9-10 mnd kunne hun tåle frukt..
Det snodige i dette er jo at hun var såå imot grøt, men samtidig levde svært høykarbo.. Hun spiste 5 BS til frokost hver morgen, og bare pasta til middag.. Så jeg er ikke sikker på grunnen til dette hatet mot grøt..
ble litt langt det her, var mest bare fordi noen snakka om frankrike og italia tidligere:)
En grunn til at man anbefaler grøt her til lands er jo at den er en god kilde til jern. Det er jo også derfor man anbefaler å starte så smått rundt 6 mnd.alder, fordi barnets jernlager fra fosterlivet da begynner å bli tomt.
Når det er sagt er det selvsagt ikke nødvendig å gi akkurat grøt. Vi diskuterte det faktisk på helsestasjonen for noen uker siden. I Sverige er det jo f.eks. mest vanlig å starte med velling fra flaske. I andre land igjen er det mest vanlig å starte rett på middagen.
Det viktgste blir å tenke på at barnet får i seg nok jern, vitaminer og fett.
Krever litt mer av deg som forelder når du skal ordne all mat selv, så det er verdt å sette seg skikkelig inn i hvilke matvarer som anbefales gitt til babyer for at ernæringen skal bli optimal.
Jeg har en liten en som akkurat har begynt med mat. Jeg har kjøpt Fedons bok "Barn i balanse". Den kan anbefales. Bra oppskrifter, gode forklaringer og fin teoridel i lettfattelig norsk.
Frokost er f.eks hirsegrøt med avocado, banan og litt olje, evt også litt bær, kokt på mm eller mme. Når de blir litt større: havregrøt kokt på vann, med malte valnøtter, og revet eple og moset banan.
Lunsj og middag er kokte grønnsaker med litt fisk eller kjøtt/kylling, med litt olje.
Kvelds kan være moset avocado med litt moset banan.
Forskning tyder på at grøt og/eller velling til babyer i de mengder vi gir babyene det i Norden, kan mistenkes for å være medvirkende til den diabetesepidemien blandt barn vi ser. Diabetes type 1 er fordoblet i forekomst i løpet av siste 20 år. Norge og Finland ligger på topp i verden i forekomst av barnediabetes (type 1). Og det forklares ikke av gener, som bruker mange generasjoner på å endre seg.
Grøt er ekstremt høykarbo, og har også for lite av det rette fettet.
Hvorfor mere enn i norge? Vi nordmenn gir grøt der en svenske ville gitt velling.
Sverige ligger muligens under oss på ammetoppen, men ikke så mye under, så de fleste har nok skjønt at babyer helst ikke skal ha fast føde før 6mndr.
Det stemmer ikke helt, altså. Det er riktignok ikke vanlig å lage tykk grøt sånn som i Norge, men velling er veldig vanlig særlig til flaskebarn og grøtpulveret fås kjøpt i butikken (selv om utvalget er mye mindre enn i Norge).
Joda. Det heter bouillie. ;)
Når det er sagt er det først og fremst grønnsaker og frukt, kjøtt og fisk som vektlegges ved innføring av fast føde – ikke kornmat.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.