ssskaldeman sa for siden:
Hej!
Jag driver debatt i Sverige. Här har vi dietister och hälsomyndigheter som ger kostråd som försämrar folkhälsan. Jag misstänker att det är samma sak i Norge. För den som är intresserad av hur den svenska debatten ser ut klistrar jag in mitt senaste inlägg:
PS
Dietisten som jag angriper heter "Agdestein". Det låter tyvärr som ett norskt namn...
En dietist som ingenting förstår
Jag har gått ner mer än 60 kilo i vikt och i mitt förra inlägg beskrev jag hur jag gjort. Poängen var att jag brutit mot dietisternas råd och därigenom återvunnit min hälsa. Men dietist Agdestein vill inte förstå. Hon gör ett försök att förklara min viktnedgång med dietisternas vanliga standardargument (EK 051021). Hon skriver att anledningen till att jag gått ner i vikt är att jag ätit mindre kilokalorier än vad jag förbrukat.
Men mitt inlägg handlar inte om kalorier. Mitt inlägg handlar om att man kan äta mer och ändå gå ner i vikt, om man äter för förbränning. Tvärs emot vad dietisterna säger. Kalorier är ett mått på vad som händer när man eldar med maten i en ugn. Vi har ingen ugn i magen.
Jag har alltså ätit mig ner i vikt. Det är en bra metod för den som är glad i mat, men det ska man inte vara enligt dietisterna. Deras enda råd är att strypa tillförseln av bränsle, trots att detta ger en maskin som fungerar sämre. Målet bör vara en maskin som fungerar bättre, en maskin som bränner allt bränsle och samtidigt producerar en massa nyttigheter.
Vi har fantastiska resurser inom oss, men dessa resurser kan vi inte utnyttja om vi stryper tillförseln av näring och gör ett försök att driva kroppen med näringsfri energi (läs kolhydrater!). Då blir vi både feta och sjuka, övergödda och undernärda på samma gång.
Ja, kolhydrater är näringsfria, till skillnad från vad Agdestein tror. Jag slog upp ett vanligt standardäpple (120 gram) i ett näringsberäkningsprogram. Socker, vatten, en smula fibrer och 16 mg vitamin C. I praktiken näringsfritt. Därefter slog jag upp 120 gram nötlever och fick en veritabel vitaminbomb på skärmen. Jag rekommenderar dietist Agdestein och alla Kurirens läsare att göra samma övning.
Den som vill ha vitaminer och mineraler bör alltså undvika äpplen och satsa på animalisk mat, gärna så fet som möjligt. Då får man en friskare kropp, samtidigt som man går ner i vikt. Och man får fördelen att alltid kunna äta sig mätt.
Jag har alltså ätit fet animalisk mat, gått ned i vikt och återvunnit min hälsa. Med min egen terminologi har jag tänt fettbrasan och fortsatt att mata den med fett, dietfett och kroppsfett i en bra fördelning. Då äter man sig ner i vikt enligt den hormonella metoden. Tekniken för detta beskriver jag i min bok.
Tusentals människor i Sverige har läst min bok och går ner i vikt med hjälp av den. De skriver och tackar för att de kan köpa kläder i en vanlig affär, eller för att de kan leka med barnbarnen. Det är vad som händer när man äter den mat som vi är avsedda att äta. Många av dessa människor har följt dietisternas råd och som ett resultat har de förblivit feta. Nu bryter de mot råden och därför går de också ner i vikt.
Särskilt oroande är Agdesteins helt missriktade råd till Sveriges diabetiker. Själva idén att rekommendera diabetiker en kost som höjer(!) blodsockret är ju ett skämt. Har dietist Agdestein aldrig funderat över hur paradoxalt det rådet är? Läs om den moderna behandling som bedrivs i Karlshamn och i Trollhättan så får du lära dig hur en fettrik kost kan förbättra diabetikernas liv. Läs Richard Bernstein's "Diabetes Solution"!
Många av dem som skriver till mig är just diabetiker (typ 2). Efter några veckor på min typ av kost har de dramatiskt förbättrade sockervärden. Åtskilliga blir fria från en medicin som de använt i tiotals år, andra kan minska doserna. Dessa människor får ett fullvärdigt liv tillbaka, de som följer Agdesteins råd riskerar att bli blinda eller att få fötterna amputerade i onödan!
Tyvärr visste jag inte att min kost kan rädda diabetiker när jag skrev min bok. Men nu är denna kunskap på väg att slå igenom på bred front. Joslin Diabetes Center vid Harvard har publicerat nya råd som begränsar intaget av kolhydrater, särskilt stärkelserika kolhydrater såsom pasta, vitt bröd och potatis. Av kostrådens 56 referenser är 43 från år 2000 eller senare. Jag förstår att de referenserna har tillkommit efter att dietist Agdestein gick i skolan. Hög tid för vidareutbildning, alltså!
Som alla andra dietister poängterar dietist Agdestein att hon har fyra års utbildning. Jag kan hålla med om att det ger dina kostråd en viss tyngd. Problemet är att den tyngden också överförs till dina patienter. Man blir nämligen tyngre när man lyssnar på kostråd som förordar kolhydrater och varnar för fett.
Sten Sture Skaldeman
Författare och f d överviktig